Ascultă Radio România Cultural Live

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre

10 Septembrie 2025, 13:53

Adriana Sohodoleanu, istoric culinar și pasionată de gastronomia tradițională, a fost invitata Dariei Ghiu la emisiunea Orașul vorbește. Tema dialogului a fost una aparent simplă, dar încărcată de istorie și semnificații culturale: sendvișul. Cum a apărut, cum a evoluat și ce loc mai are astăzi în viața noastră de zi cu zi?

Numele său vine de la un aristocrat britanic din secolul al XVIII-lea, Lordul Sandwich, un pasionat jucător de cărți care nu voia să se ridice de la masă pentru a mânca. Soluția? Carne rece între două felii de pâine.

Dacă numele pare destul de nou, secolul XVIII, conceptul e, de fapt, mult mai vechi.”

Adriana Sohodoleanu amintește că muncitorii și călătorii francezi mâncau încă din Evul Mediu carne între felii de pâine, iar în tradiția iudaică există referințe chiar din primul secol î.Hr. despre un fel de sendviș cu pâine azimă, ierburi și carne de miel.

Deși are o origine umilă, sendvișul s-a dovedit perfect adaptat schimbărilor sociale. Apariția sa este legată de muncă, de viața urbană și de faptul că oamenii nu mai aveau timp să se întoarcă acasă pentru masa de prânz. De la câmp la birou, sendvișul a devenit o soluție practică și mereu prezentă.

Nu este ca și cum ai făcut mâncare, pentru că doar tai două felii și pui ceva între ele, deși, știm bine, el poate ajunge pe anumite culmi ale sofisticării. Însă, mie îmi place foarte mult ideea aceasta de formă de fast food, ‘avant la lettre’, pentru că are această legătură cu mobilitatea personală. E o mâncare perfect adaptată schimbărilor.”

Dacă odinioară pachețelul copiilor însemna invariabil un sendviș, astăzi cutiuțele pentru prânz sunt mult mai variate.

Acum cutiuțele cu mâncare nu mai conțin sendviș. Pot avea jumătate de ou, diferite mâncărici, fructe, prăjiturică, un castravete sau un ardei. Este practic o masă ca la picnic.”

Această diversitate este privită ca un câștig, nu doar pentru gust, ci și pentru sănătate.

Sendvișul rămâne însă un preparat universal, care poate fi și simplu, și sofisticat.

De la clasicul sendviș cu castraveți și unt, servit la ceaiul de la ora cinci în Marea Britanie, la bagel-urile umplute care au cucerit Bucureștiul, la club sandwich-ul cu mai multe straturi sau la spectaculoasele smørrebrød daneze, opțiunile sunt aproape infinite.

Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Orașul vorbește 15 Septembrie 2025, 09:00

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos

„Sunt Birgit Boelens, curatoare la Muzeul Hart, unde, începând cu 20 septembrie și până pe 18...

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Orașul vorbește 12 Septembrie 2025, 17:09

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”

De la sălile celebre ale lumii, precum Carnegie Hall sau Royal Festival Hall, la Muzeul de Artă Imersivă din București,...

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 18:23

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”

Cum se construiește un spectacol care nu are decor, costume sau lumini, dar reușește să te transporte într-o altă lume...

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 13:56

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”

Cristina Hurdubaia, fondatoarea proiectului  Migrație și Patrimoniu   și creatoarea festivalului  Culese din...

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 14:59

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață

Cum arată un apartament comunist? Ce reviste citeau copiii în anii ’50 sau ’80? Cum începea...

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 14:09

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”

Artistul Dan Perjovschi revine în atenția publicului cu cea mai amplă expoziție personală din România, deschisă...

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 13:35

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal

„Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici...

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
"Orașul care m-a făcut". Episodul 1: Scriitorul Dan Lungu despre Botoșani
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 11:19

"Orașul care m-a făcut". Episodul 1: Scriitorul Dan Lungu despre Botoșani

Călătorim în nordul țării, la Botoșani – orașul geniilor – prin amintirile și impresiile scriitorului Dan...

"Orașul care m-a făcut". Episodul 1: Scriitorul Dan Lungu despre Botoșani
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 19:00
Festivalul internațional George Enescu 2025
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
17:00 - 17:56
Deutsch 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
17:05 - 18:00
MAGAZIN RRI (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
17:00 - 17:26
Italiano 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:00 - 17:10
JURNALUL SATULUI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
17:00 - 17:10
Jurnal
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru