Orașul Vorbește cu Ozana Nicolau: „Problema violenței în familie nu poate fi lăsată în umbră” | PODCAST
30 Noiembrie 2023, 07:34
„Oamenii fac diferența. Aveți încredere în oameni, în faptul că, chiar dacă sistemul de justiție nu este perfect, chiar dacă veți întâlni și persoane rău intenționate, întotdeauna vor prevala cei care au bune intenții și care ajută. Poveștile pe care le-am întâlnit ne-au arătat asta clar. Există o comunitate în jurul femeilor care vor să iasă din violența domestică, fie că e vorba de rețelele de suport, fie că e vorba de oameni întâlniți pur și simplu, dar care empatizează, rezonează și fac tot ce le stă în putință să ajute.”
Acesta este îndemnul Ozanei Nicolau, pentru toate femeile care își caută curajul de a ieși dintr-o relație abuzivă.
Aplicația The Network, creată de Art Revolution, provoacă publicul la o experiență interactivă, îmbinând teatrul cu noile tehnologii, pentru a dezvălui poveștile de succes al învingătoarelor violenței domestice. The Network invită la explorarea inedită a orașului, a geografiei sale subiective, prin intermediul poveștilor de succes ale femeilor care au ieșit din relații abuzive și dezvăluie, astfel, călătoria interioară de regăsire a încrederii în sine și rolul comunității ca sursă de sprijin.
„Am început în 2019. A fost un proces destul de lung. Atunci am început să discut cu femei care plecaseră din relații abuzive și apoi, din cele 30 de povești pe care le am întâlnit, am construit mai întâi un spectacol de teatru, ReStart, care se joacă la Centrul Replika, și apoi aplicația. The Network a apărut pentru că am simțit că nu am reușit să pun în spectacol tot ce doream. Mai erau încă povești foarte interesante care nu ajunseseră la public și, de asemenea, m-am gândit că un spectacol de teatru, oricât de mult ar fi jucat, are totuși un public limitat, în timp ce aplicația poate să ajungă la toată lumea, în toată țara, în orice oraș”, explică Ozana Nicolau, autoarea și regizoarea proiectului.
În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112 pentru a raporta o faptă de agresiune domestică. Conform statisticilor oficiale din România, în 2022 au fost raportate 81.397 de cazuri de violență în familie, iar 44 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței de gen. Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați arată că numărul de plângeri legat de violență domestică este în creștere continuă și este subraportat față de numărul real de cazuri. Aceasta din cauza stigmei sociale și a necunoașterii drepturilor și a mijloacelor de apărare de care pot beneficia femeile care trec prin acest tip de abuz.
„Amintirea iubirii de la începutul relației tulbură foarte mult. E foarte greu să punem împreună faptul că o persoană care ar trebui să ne respecte pentru că ne iubește și să ne protejeze face exact opusul. Este ceea ce le împiedică pe femei să plece. Dar eu cred că există un proces de conștientizare și de transformare care se petrece în momentul în care femeile au parte de un grup de suport. Acolo femeile discută cu alte femei care trec prin experiențe similare și atunci realizează că, oricât ar exista această amintire a iubirii, ea trebuie lăsată în urmă. Și grupul de suport ajută foarte mult la acest proces interior de transformare și le ajută pe femei să treacă peste speranțele și iluziile inițiale.”
Ozana Nicolau a fost invitata Dariei Ghiu în emsiunea Orașul Vorbește.
The Network este disponibilă gratuit pe platformele Google Play (https://tinyurl.com/GooglePlay-TheNetwork ) și Apple Store (https://tinyurl.com/AppleStore-TheNetwork ).
Spectacolul de teatru ReStart se joacă din nou pe 8 decembrie, ora 19.00, la Centrul Replika.
Dacă nu te simți în siguranță în relația cu partenerul sau dacă vrei să oferi informații cuiva care se află într-o situație de abuz, iată câteva resurse:
Linie telefonică gratuită pentru ajutor specializat - 0800 500 333
Rețeaua Si eu reusesc
https://www.facebook.com/sieureusesc
https://www.facebook.com/sieureusesccluj
https://www.facebook.com/sieureusescadjud
Asociația ANAIS, București
https://www.instagram.com/asociatiaanais/
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Sibiu
https://www.instagram.com/aleg_romania/
Asociatia Pas Alternativ, Brașov
https://www.facebook.com/AsociatiaPasAlternativ
GRAB- GRup de suport pentru femei care au trecut prin ABuz- Satu Mare
https://www.facebook.com/GRABsuport
Poți afla mai multe despre prevenirea violenței domestice și despre ieșirea din relații abuzive aici:
Site-ul Acum Știi
Podcast-ul Si eu reusesc
https://sieureusesc.ro/ro/podcast
https://open.spotify.com/show/5dra2PZeaGp5ZPjiFUv7vs
Podcast-ul Dincolo de tacere
https://open.spotify.com/show/3YMUyWeasBvpY7uEgZqQWc