Ascultă Radio România Cultural Live

Scriitoarea Tatiana Niculescu: „Cozonacul aduce în viețile noastre o anume stabilitate și o tihnă de care chiar avem nevoie”

Scriitoarea Tatiana Niculescu: „Cozonacul aduce în viețile noastre o anume stabilitate și o tihnă de care chiar avem nevoie”

16 Aprilie 2025, 14:31

Cu toții am simțit parfumul îmbietor de cozonac proaspăt copt răspândindu-se prin casă. Pentru mulți români, acest miros nu este doar o promisiune a unui desert gustos, ci și o legătură puternică cu tradiția, familia și sărbătorile. Orașul vorbește cu scriitoarea Tatiana Niculescu, autoarea best-seller-ului Delicioasa poveste a cozonacului românesc (Editura Humanitas).

Aventura Tatianei Niculescu în lumea cozonacilor a început în timpul pandemiei, când s-a încumetat să facă primul său cozonac. Deși rezultatul nu a fost cel așteptat - „crescuse cu văi și dealuri, se încleia pe cerul gurii și era mai degrabă amărui decât dulce” - experiența în sine i-a adus o stare de liniște interioară neașteptată.

Acțiunea în sine de a face cu mâinile mele un cozonac, de la plămadă, frământat, așteptat în tăcere, de la copt, verificat cuptorul - toate activitățile care presupun pregătirea unui cozonac, mi-au dat o stare de bine extraordinară.”

Într-o perioadă marcată de tensiuni și incertitudini, această activitate aparent banală - dedicarea pentru câteva ore pregătirii unui cozonac - aduce o liniște și o suspendare a timpului de care avem mare nevoie.

Cred că avem nevoie de puțină tihnă în această perioadă, de un fel de suspendare a timpului, pentru că pregătirea unui cozonac aduce tăcere, răbdare, calm, îndemânare, bun gust, generozitate, speranță, toate lucrurile pe care le-am uitat în vria asta zilnică și în temerile de toate felurile în care trăim.”

Istoria cozonacului începe ca o pâine dulce destinată elitelor înstărite și plimbate prin țările occidentale, în timp ce majoritatea populației, în special țăranii, consumau alimente mult mai modeste. Termenul cozonac provine din neogreacă și este un diminutiv pentru păpușă, o referire la forma antropomorfă pe care o avea aluatul.

Cozonacul nu e nici tradițional, nici românesc, pentru că inițial a fost o pâine a elitelor înstărite și plimbate în țări occidentale. A fost un împrumut european, un vehicul al europenizării și civilizării principatelor în secolul al XIX-lea.”

În perioada comunistă, cozonacul trece printr-o dublă transformare: mai întâi este considerat suspect, fiind asociat cu elita boierească, iar apoi este confiscat și „democratizat”. Până în anii ’70 devine un produs comun, golit de orice semnificație religioasă.

Un capitol aparte în cartea Tatianei Niculescu este dedicat celebrei autoare de cărți de bucate, Sanda Marin. În perioada comunistă, rețetele ei au fost modificate, adaptate sărăciei și dogmelor regimului.

În perioada anilor ‘60, de exemplu, în cartea de bucate a Sandei Marin, cozonacul mai apărea, dar editorii, treptat, treptat, limitau numărul de ouă, cantitățile ingredientelor, adaptându-le la noile realități. Interesant e că, la un moment dat, prin anii ‘50-’60, dispare pasca din cartea de bucate a Sandei Marin. Dispare pasca nu numai din cartea ei, ci și din alte cărți de bucate ale epocii, pentru că era asociată cu Paștele.”

Într-un prezent dominat de produse industriale și rețete sofisticate, mulți tineri aleg să revină la gestul simplu de a frământa acasă. Pentru Tatiana Niculescu, acest lucru e un semn al unei căutări de sens. Cozonacul devine astfel un act de rezistență împotriva grabei cotidiene, un ritual care reconstruiește legătura cu casa, cu familia, cu ceea ce înseamnă a fi împreună.

În ciuda atâtor opțiuni pe piață, multă lume, și iată, și mulți tineri, încep să încerce această prăjitură. Niciodată sau rareori îți iese de prima dată, mai ales atunci când ești un începător. Dar e asociată, într-adevăr, din ce în ce mai mult, cu starea de bine, cu faptul de a te simți în siguranță și iubit la tine acasă, cu mirosul de cozonac, cu familia, cu prietenii. Îți dă un calm, o așezare sufletească.”

Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.

Adrian Ghenie: „Pictatul mă obosește, are ceva traumatizant”
Orașul vorbește 01 Mai 2025, 09:00

Adrian Ghenie: „Pictatul mă obosește, are ceva traumatizant”

  „ Actul de a picta m-a consumat mereu foarte tare. Sincer s ă  fiu, nici acum nu pot spune c ă  ...

Adrian Ghenie: „Pictatul mă obosește, are ceva traumatizant”
Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”
Orașul vorbește 30 Aprilie 2025, 15:08

Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”

Orașul vorbește  cu  Suzana Dan  despre provocările artistului contemporan și sensurile multiple ale temei...

Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”
Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai
Orașul vorbește 30 Aprilie 2025, 14:21

Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai

Într-un dialog savuros cu  Daria Ghiu ,  Adriana Sohodoleanu  ne invită într-o călătorie...

Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai
Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
Orașul vorbește 29 Aprilie 2025, 17:14

Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”

Scriitoarea  Corina Dascălu  și ilustratoarea  Marta Crețu , elevă în clasa a XII-a din Galați, aduc la...

Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
Laboratorul de Neuroștiințe. Amintirile termice ale creierului
Orașul vorbește 29 Aprilie 2025, 11:11

Laboratorul de Neuroștiințe. Amintirile termice ale creierului

Ne amintim puțin de zilele friguroase de iarnă și explorăm modul în care creierul nostru folosește aceste amintiri...

Laboratorul de Neuroștiințe. Amintirile termice ale creierului
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 
Orașul vorbește 29 Aprilie 2025, 11:00

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 

Simona Rădoi a semnat de-a lungul timpului campanii pentru unele dintre cele mai importante branduri culturale din...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 
Ana Silvestru - ,,Calendimaggio este o renaștere, o celebrare a ciclului vieții, a renașterii, a dezghețului, a înfloririi, a iubirii”
Orașul vorbește 28 Aprilie 2025, 13:09

Ana Silvestru - ,,Calendimaggio este o renaștere, o celebrare a ciclului vieții, a renașterii, a dezghețului, a înfloririi, a iubirii”

Ana Silvestru , pianista româncă stabilită la Zürich, renumită pentru interpretările  impecabile care i-au...

Ana Silvestru - ,,Calendimaggio este o renaștere, o celebrare a ciclului vieții, a renașterii, a dezghețului, a înfloririi, a iubirii”
Ilustrată din Amsterdam - Anselm Kiefer - expoziție eveniment
Orașul vorbește 28 Aprilie 2025, 09:00

Ilustrată din Amsterdam - Anselm Kiefer - expoziție eveniment

Sag mir wo die Blumen sind   „Where Have All the Flowers Gone” ( Unde s-au dus toate florile) este titlul...

Ilustrată din Amsterdam - Anselm Kiefer - expoziție eveniment
Ascultă live

Ascultă live

07:00 - 07:55
Dimineața Crossover (partea a I-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
07:00 - 07:30
ÖĐÎÄ˝ÚĿҝ
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 10:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru