Ascultă Radio România Cultural Live

Scriitoarea Tatiana Niculescu: „Cozonacul aduce în viețile noastre o anume stabilitate și o tihnă de care chiar avem nevoie”

Scriitoarea Tatiana Niculescu: „Cozonacul aduce în viețile noastre o anume stabilitate și o tihnă de care chiar avem nevoie”

16 Aprilie 2025, 14:31

Cu toții am simțit parfumul îmbietor de cozonac proaspăt copt răspândindu-se prin casă. Pentru mulți români, acest miros nu este doar o promisiune a unui desert gustos, ci și o legătură puternică cu tradiția, familia și sărbătorile. Orașul vorbește cu scriitoarea Tatiana Niculescu, autoarea best-seller-ului Delicioasa poveste a cozonacului românesc (Editura Humanitas).

Aventura Tatianei Niculescu în lumea cozonacilor a început în timpul pandemiei, când s-a încumetat să facă primul său cozonac. Deși rezultatul nu a fost cel așteptat - „crescuse cu văi și dealuri, se încleia pe cerul gurii și era mai degrabă amărui decât dulce” - experiența în sine i-a adus o stare de liniște interioară neașteptată.

Acțiunea în sine de a face cu mâinile mele un cozonac, de la plămadă, frământat, așteptat în tăcere, de la copt, verificat cuptorul - toate activitățile care presupun pregătirea unui cozonac, mi-au dat o stare de bine extraordinară.”

Într-o perioadă marcată de tensiuni și incertitudini, această activitate aparent banală - dedicarea pentru câteva ore pregătirii unui cozonac - aduce o liniște și o suspendare a timpului de care avem mare nevoie.

Cred că avem nevoie de puțină tihnă în această perioadă, de un fel de suspendare a timpului, pentru că pregătirea unui cozonac aduce tăcere, răbdare, calm, îndemânare, bun gust, generozitate, speranță, toate lucrurile pe care le-am uitat în vria asta zilnică și în temerile de toate felurile în care trăim.”

Istoria cozonacului începe ca o pâine dulce destinată elitelor înstărite și plimbate prin țările occidentale, în timp ce majoritatea populației, în special țăranii, consumau alimente mult mai modeste. Termenul cozonac provine din neogreacă și este un diminutiv pentru păpușă, o referire la forma antropomorfă pe care o avea aluatul.

Cozonacul nu e nici tradițional, nici românesc, pentru că inițial a fost o pâine a elitelor înstărite și plimbate în țări occidentale. A fost un împrumut european, un vehicul al europenizării și civilizării principatelor în secolul al XIX-lea.”

În perioada comunistă, cozonacul trece printr-o dublă transformare: mai întâi este considerat suspect, fiind asociat cu elita boierească, iar apoi este confiscat și „democratizat”. Până în anii ’70 devine un produs comun, golit de orice semnificație religioasă.

Un capitol aparte în cartea Tatianei Niculescu este dedicat celebrei autoare de cărți de bucate, Sanda Marin. În perioada comunistă, rețetele ei au fost modificate, adaptate sărăciei și dogmelor regimului.

În perioada anilor ‘60, de exemplu, în cartea de bucate a Sandei Marin, cozonacul mai apărea, dar editorii, treptat, treptat, limitau numărul de ouă, cantitățile ingredientelor, adaptându-le la noile realități. Interesant e că, la un moment dat, prin anii ‘50-’60, dispare pasca din cartea de bucate a Sandei Marin. Dispare pasca nu numai din cartea ei, ci și din alte cărți de bucate ale epocii, pentru că era asociată cu Paștele.”

Într-un prezent dominat de produse industriale și rețete sofisticate, mulți tineri aleg să revină la gestul simplu de a frământa acasă. Pentru Tatiana Niculescu, acest lucru e un semn al unei căutări de sens. Cozonacul devine astfel un act de rezistență împotriva grabei cotidiene, un ritual care reconstruiește legătura cu casa, cu familia, cu ceea ce înseamnă a fi împreună.

În ciuda atâtor opțiuni pe piață, multă lume, și iată, și mulți tineri, încep să încerce această prăjitură. Niciodată sau rareori îți iese de prima dată, mai ales atunci când ești un începător. Dar e asociată, într-adevăr, din ce în ce mai mult, cu starea de bine, cu faptul de a te simți în siguranță și iubit la tine acasă, cu mirosul de cozonac, cu familia, cu prietenii. Îți dă un calm, o așezare sufletească.”

Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Orașul vorbește 15 Septembrie 2025, 09:00

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos

„Sunt Birgit Boelens, curatoare la Muzeul Hart, unde, începând cu 20 septembrie și până pe 18...

Brâncuși, prima expoziție solo în Țările de Jos
Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Orașul vorbește 12 Septembrie 2025, 17:09

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”

De la sălile celebre ale lumii, precum Carnegie Hall sau Royal Festival Hall, la Muzeul de Artă Imersivă din București,...

Alexandra Silocea: „Nu numai că drumul meu a început în România, dar a început la radio”
Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 18:23

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”

Cum se construiește un spectacol care nu are decor, costume sau lumini, dar reușește să te transporte într-o altă lume...

Ilinca Stihi: „Teatrul radiofonic e o formă de stimulare a imaginației, o resursă de împrospătare a vizualului”
Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
Orașul vorbește 11 Septembrie 2025, 13:56

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”

Cristina Hurdubaia, fondatoarea proiectului  Migrație și Patrimoniu   și creatoarea festivalului  Culese din...

Antropologa Cristina Hurdubaia: „Orice obiect are o poveste, chiar dacă noi nu o cunoaștem”
„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 14:59

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață

Cum arată un apartament comunist? Ce reviste citeau copiii în anii ’50 sau ’80? Cum începea...

„A fost odată în comunism”, o expoziție despre modelarea conștiinței încă din primii ani de viață
Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Orașul vorbește 10 Septembrie 2025, 13:53

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre

Adriana Sohodoleanu , istoric culinar și pasionată de gastronomia tradițională, a fost invitata  Dariei Ghiu  la...

Cultura la farfurie. Sendvișul - fast food avant la lettre
Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 14:09

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”

Artistul Dan Perjovschi revine în atenția publicului cu cea mai amplă expoziție personală din România, deschisă...

Dan Perjovschi: „Am făcut un fel de arheologie în propria mea artă”
Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Orașul vorbește 09 Septembrie 2025, 13:35

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal

„Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici...

Culise sonore. „Restaurarea este ca medicina: întâi studiezi, apoi pui diagnosticul, abia după aceea aplici tratamentul” - Dorin Barbu, expert restaurare Muzeul Național Brukenthal
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 13:00
De Voie Bună
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:03 - 13:00
Weekend împreună
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
12:00 - 13:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru