REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor Vasile Drug
01 Octombrie 2023, 06:00
Duminică 1 octombrie 2023 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu domnul doctor Vasile Drug, Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași și Președinte al Societății Române de Neurogastroenterologie. Am discutat despre tulburările funcționale ale aparatului digestiv, din ce în ce mai studiate astăzi datorită creșterii semnificative a numărului de pacienți care suferă din acest motiv. Conform statisticilor oficiale între 5-15 % din populația generală prezintă astfel de manifestări. Intoleranța sau alergia la anumite alimente, modificările microbiomului ce populează flora intestinală, stresul, regimul de viață dezordonat, alimentația de tip fast food sau excesul de alimente procesate, pot genera astfel de modificări.
In România s-a discutat putin despre factorii ce influențează echilibrul florei intestinale. Alimentația timpurie, pornind chiar de la alăptarea de scurtă durată a sugarului, infecțiile intestinale, consumul excesiv de antibiotice, alcoolul, zahărul în exces, alimentele înalt procesate pot induce dezechilibre ale florei intestinale traduse prin tulburări dispeptice, respectiv balonări, dureri, modificări de tranzit intestinal.
După cum subliniază domnul Profesor Vasile Drug ”este important de monitorizat și modul în care apare, este propagată și percepută durerea”. Deși nu există o relație direct proporțională între intensitatea durerii intestinale și gravitatea unei afecțiuni de la acest nivel, durerea reprezintă adeseori imboldul ce trimte pacienții către medic.
O importanță deosebită trebuie acordată unor semnale de alarmă caracteristice apariției unor tumori la nivelul stomacului sau colonului. Scăderea în greutate, intoleranța la carne, apariția sângerărilor sau palparea unei mase tumorale ar trebui să ne trimită de urgență către medic. In prezent în România se derulează mai multe programe de screening focalizate asupra depistării precoce a tumorilor. Medicii de familie ne pot sfătui ce investigații ar trebui să facem, dar și ce măsuri de precauție ar trebui să luăm.
In luna septembrie s-au organizat în România nu mai puțin de 5 evenimente internaționale de mare anvergură focalizate asupra acestor patologii.
Unul din cele mai interesante a fost NeuroGASTRO 2023 desfășurat pentru prima dată în Europa de Est. Au fost prezenți la București peste 500 de participanți din întreaga lume. 50 de specialiști români au avut ocazia să discute cu experții străini despre rezultatele celor mai recente studii privind influența coronavirusurilor asupra tubului digestiv, despre explorările genetice prin care poate fi estimată predispoziția pentru un anumit tip de microbiom, despre metodele de investigare și diagnosticare a tulburărilor funcționale digestive. Phmetria, impedanța esofagiană, manometria, scintigrafia, testele respiratorii pentru evidențierea modificărilor florei bacteriene intestinale și eventual suprapopularea cu un anumit tip de bacterii reprezintă vârful de lance prin care pot fi investigate și diagnosticate aceste tulburări.
Un stil de viață echilibrat, un regim alimentar mai bine ritmat și cât mai natural, un management mai bun al timpului ne pot ajuta să ne protejăm sănătatea.
O emisiune de Daniela Rei Vișan