Ahmet Altan - un simbol al rezistenței în lupta cu tirania
18 Martie 2024, 13:36
Arestat în 2016 pentru presupusa implicare într-o lovitură de stat eșuată, mai exact pentru că ar fi transmis mesaje subliminale la un post de televiziune, scriitorul și jurnalistul turc Ahmet Altan a fost eliberat după aproape 5 ani de închisoare abuzivă, în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului.
În spatele gratiilor, în celula sa de patru metri, Ahmet Altan și-a găsit salvarea în scris. Volumul său de memorii „Nu voi mai vedea lumea niciodată”, a fost scos din închisoare, bucată cu bucată, de avocatul său. În 2020, cartea a apărut în colecţia „ANANSI. World Fiction”, a Editurii Pandora M, în traducerea din limba engleză a lui Andrei Covaciu.
Tot în timpul detenției, Ahmet Altan a scris romanul „Doamna Hayat”, un elogiu adus libertății, iubirii, literaturii. Cartea a apărut, recent, în limba română, în traducerea din limba franceză a Mădălinei Ghiu, la „ANANSI. World Fiction”.
„Să fii închis între patru pereți și să poți evada într-o lume pe care tu o creezi, mi se pare exemplul suprem de libertate. În limba turcă <hayat> înseamnă viață. Deci, doamna Hayat este ca viața, fascinantă, misterioasă, arată ca o odaliscă, e imprevizibilă”, spune traducătoarea Mădălina Ghiu.
„Povestea de iubire dintre Fazil, tânărul student la Litere și misterioasa doamnă Hayat, nu este altceva decât un pretext pentru a descrie atmosfera politică din țară, un regim fals democratic, o atmosferă a terorii și a presiunilor, mai ales în mediul academic. Pentru că intelectualii trebuiau reduși la tăcere”, crede istoricul Fatma Yilmaz.
Traducătoarea Mădălina Ghiu și istoricul Fatma Yilmaz au fost invitatele Dianei Joicaliuc, la Revista Literară Radio.
În colecţia „ANANSI. World Fiction”, a Editurii Pandora M va apărea în traducerea Mădălinei Ghiu cel de-al doilea roman al Cvartetului Otoman, „Dragostea în vremea revoltelor” – povestea ultimului sultan otoman, de Ahmet Altan.