AUDIO Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte prima ediţie a Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România
12 May 2018
Românesc INEDIT…la Palatul Mogoșoaia
13 May 2018

Greii muzicii uşoare româneşti: PAUL URMUZESCU

Un personaj-UNICAT legat de divertisment dar și de lumea atât de complexă a audio-vizualului: PAUL URMUZESCU (28 iunie 1926 – 19 februarie 2018). Compozitor, pianist, dirijor, redactor, maestru de sunet, ilustrator muzical la Radiodifuziunea română (1947 -1965), redactor muzical, șef de secție și realizator de emisiuni la Televizunea română (1969-1979). Este evident de ce l-am numit un unicat: în fiecare dintre domeniile enumerate (pentru mulți îndestulătoare într-o viață, într-o carieră), a fost un etalon.

A studiat muzica la Conservatorul Ciprian Porumbescu (1947-1950, 1962-1966), cu maeștri de la care a dobândit nu doar arta înveșmântării sunetelor ci și ținuta, delicatețea, educația, comportamentul în societate, între colegi, toate un exemplu. Numesc câțiva dintre ei: Tudor Ciortea, Carmen Petra Basacopol, Aurel Stroe, Adrian Rațiu, Theodor Rogalschi.

Intră în Radio-ul național la începutul lui 1947, ca regizor muzical, profesând până în 1974.

A abordat, în componistică, o pleiadă bogată de genuri muzicale. De la instrumental la lucrări simfonice de amploare, vocal simfonice, partituri pentru spectacole scenice, filme (de televiziune, lung metraje, de animație), desigur, muzică ușoară.

Debutul în creație a avut loc în 1954 (muzică de scenă la piesa Regele Lear). Din 1964 face parte din Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Nu a ocolit nici domeniul editorial: articole, cronici în ziarele cu tiraj ale vremii.

Sunt omologate 54 (selectiv) de partituri destinate spectacolelor de teatru (între care Malmo, Copenhaga, Aarhus, Danemarca). 47 coloane sonore pentru file (lung metraj și de animație), 6 musical-uri, ș.a.

Momente importante din carieră au fost și crearea muzicii de deschidere a Campionatului Mondial de fotbal de la Barcelona (1982), a Jocurilor olimpice mediteraneene de la Casablanca (1983) și a celor de la Rabat (1985).

A primit numeroase premii, la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia (1966 pentru  melodia Prima chemare), premiul RTV în 1967 pentru Marea cântă, de 5 ori Premiul Uniunii Compozitorilor.

În anul 2011 Biblioteca Bucureștilor a editat  în ″COLECȚIA MAEȘTRII″ o carte despre viața și activtatea artistică a maestrului PAUL URMUZESCU.

Mulți realizatori de televiziune și-au început activitatea și un lung șir de emisiuni  datorită exemplului și învățăturilor sale (amintesc serialul Metronom, revistă de actualități a muzicii ușoare, realizată de Alexandru Mihail Niță).

Paul Urmuzescu a fost realizatorul complet al audiovizualului: ceea ce crea – orchestra singur, înregistra tot singur ca maestru de sunet, filma muzica în studiourile de televiziune, aflându-se tot el la masa de mixaj ș.a.

Într-adevăr un unicat până în prezent.

Multe melodiile sale au devenit șlagăre. Dar, modestia lui ieșită din comun a făcut ca succesul să nu-i fie o slavă deșartă… L-au cântat mari voci ale muzicii ușoare naționale, de-a lungul timpului…

Creație (selectiv, muzică ușoară): Cupidon, Fotograful, Mica uvertură, La anii mei, Marea cântă, București, Va veni o clipă (evergreen), Cât soare, Cântă universul, Fântânile Bucureștiului, Florile iubirii, E seara amintirilor, Doar o zi, Târziu, ca niște păsări, Ritm și dans, Om lângă om, Umbra stelelor, Iubirea când va fi ș.a.

La revedere, a dvs. Daniela Caraman Fotea,

alături de producătoarea programului, Sorina Goia.