Izvoare de filosofie: Abecedarul gândirii grecești antice: Litera kappa (3)
25 September 2020
TNB la Noaptea Albă a Galeriilor cu expoziția ”În căutarea libertății – Eroi fără glorie”
2 October 2020

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Cât de credibile sunt documentele fostei Securități? Invitat, prof.univ. dr. Dragoș Petrescu

marți 29 septembrie 2020, Radio România Cultural (21.10- 22).

Realizator, Dan Manolache

Constatăm că în ultimii 30 de ani fosta Securitate, deși oficial desființată, este prezentă în spațiul public prin documentele pe care ni le-a lăsat și care recompun o istorie a comunismului. Desigur ele trebuiau cunoscute, desigur ele vorbesc despre dramele individuale ce dau o imagine a dramei României ocupată de comunism, desigur ele mărturisesc despre esența represivă a regimului adus de tancurile sovietice dar consolidat prin frică, lașități, compromisuri, minciuni, interese și chiar urmărirea încăpățânată a unor idealuri ce se dovedeau din ce în ce mai apropiate de….iluzie.

Revenid la documente fostei Securități, ne punem întrebarea, credem corectă, dacă sau în ce măsură sunt ele credibile. Ne vom explica. Lumea acestor documente ar putea fi o lume greu de descifrat chiar și de cei care au trăit în anii comunismului. Asta pentru că Securitatea oferă viitorului lumea ei, o lume a fricii, a delațiunii a degradării morale, o lume pe care, ca ”braț înarmat al Partidului” se străduia să o impună unei întregi țări.

De aceea și actele de curaj, comportamentul demn al multora dintre cei urmăriți sunt maculate de mărturii mincinoase, interpretări tendențioase sau pur și simplu omise din rapoartele care le erau atașate la dosar. Era o lume pe care cei mai mulți dintre noi nu doar că nu o cunoșteam dar nici măcar nu o bănuiam…..

Avem nevoie de aceste documente dar avem nevoie și de multe ”note de subsol” pentru a le înțelege corect, așadar de o bună cunoaștere a realităților vremurilor de atunci. Un rol extrem de important pentru a străbate acest univers al umbrelor îl au cercetătorii care ne pot fi ghizi profesioniști. Unul dintre ei este domnul Dragoș Petrescu, distins profesor dar și vreme îndelungată președintele colegiului CNSAS, așadar un obișnuit al acestui tip de arhive.

Vom încerca, pe parcursul emisiunii, să răspundem la câteva dintre întrebările care să lămurească utilitatea acestei arhive pentru lumea de astăzi în care, pentru foarte mulți, în special pentru cei ce nu au împlinit măcar 40 de ani, realitățile sau ficțiunile de atunci par a fi incredibile sau, în cel mai bun caz cel puțin bizare.

Așadar:

Ce a însemnat Securitatea, care a fost rolul ei, cum a servit ea regimul comunist începând din 1948?

Ce ne mai spun astăzi arhivele fostei Securități, mai cu seamă celor tineri?

Cât de credibile sunt aceste arhive?

Cum ne raportăm la aceste documente după trei decenii de la căderea comunismului?

Fotografiile de la Memorialul Sighet provin din arhiva personală iar celelalte au fost preluate de pe site-ul Wikipedia