DOCUMENTAR: Istoria bradului de Crăciun
24 December 2021
PORTRET: „Gloriosul” Rasputin, tămăduitorul curţii imperiale ruse
29 December 2021

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie: Tradiții culinare la români. Invitat, prof. univ. dr. Georgeta Filitti

marti 28 decembrie 2021, ora 21.10
Realizator, Dan Manolache. Reluarea emisiunii din 29 decembrie 2015.
Sărbătorile iernii, cu deosebire Crăciunul, sunt pentru români, ca și pentru alte popoare un prilej de petrecere. O introducere banală pentru o emisiune care, cred, nu este deloc așa.
Argumente: prezența la microfon a doamnei profesor Georgeta Filitti o cunoscatoare desăvârșită a vieții de zi cu zi a românilor din alte timpuri, tema atrăgătoare și multiplele unghiuri din care o investigăm.
Vom vorbi despre petrecerile de la curțile voievodale, de la cele boierești dar și despre praznicele oamenilor….obișnuiți. Vom descifra rețete românești prezente în lucrări vechi și celebre cum sunt “ Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie” , “Descriptio Moldaviae”, cărți de bucate din vremea lui Constantin Brâncoveanu sau alcătuite de personalități cum au fost Mihail Kogâlniceanu și Costache Negruzzi dar și despre rețete “importate” din tradițiile culinare bizantină, greceasacă sau franțuzească.
Veți putea asculta câteva minute muzică autentică și puțin difuzată și veți cunoaște câteva vechi …înțelepciuni. Iată, spre exemplu, un sfat al lui Neagoe către fiul sau : “Și tu încă să bei, ce cu măsură, ca să poată birui mintea ta pre vin, iar să nu biruiască vinul pre minte….”
La sfârșitul unui an „altfel” vă mulțumesc că ați ales să rămâneți alături de Radio România Cultural și de emisiunea Pagini de Istorie și vă doresc un Nou An mai bun cu sănătate, bucurie și speranță! LA MULȚI ANI!!!!