Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Opt decenii de la capitularea Germaniei naziste. Spre o nouă ordine mondială?
Invitat, prof. dr. Cosmin Popa. Realizator, Dan Manolache

06 Mai 2025, 08:00
Reims 8 mai; Berlin 9 mai 1945. Germania nazistă capitula fără condiții. Cea mai mare conflagrație mondială se încheia pe continentul european. Învingători, învinși, bucurie, resemnare. Pentru noi a căzut Cortina de Fier și am fost condamnați la…comunism. În restul Europei, însă, înțelegerea istoriei se schimba...
Ce s-a schimbat?
Care a fost noua arhitectură a lumii ieșită din coșmarul războiului?
Care sunt reperele acestor schimbări?
Iată doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să răspundem pe parcursul emisiunii din această seară.
De fapt, vom încerca să definim ordinea mondială care s-a instaurat atunci și a guvernat lumea chiar în vremea „Războiului Rece”, și aproximativ un deceniu după încetarea lui oficială. Vom vorbi despre organizații nou-înființate, vom urmări traiectoria principalelor state învingătoare sau învinse în război, ne vom opri, firește, la destinul României, dar și al celorlalte țări europene care au intrat în sfera sovietică de influență.
Astăzi, după trecerea a opt decenii de la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, ne aflăm într-o lume tulburată. Pare că „principiile” proclamate cu obstinență de Nicolae Ceaușescu, promotorul „unei noi ordini mondiale” au ajuns la…modă. Așadar: independență, suveranitate, neamestec în treburile interne - totul, desigur, drapat ideatic pentru a se adecva mileniului trei.
Se prefigurează o schimbare semnificativă a lumii în care trăim? Chiar ceea ce se întâmplă astăzi la noi poate fi o temă de meditație, de îngrijorare, dar și de mobilizare. Vom încerca să oferim câteva răspunsuri vorbind despre noii și vechii actori ai scenei geopolitice și prioritățile lor actuale, despre realități și propagandă, despre perspective și eventuale îngrijorări.
Nu vom uita că, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franței, vorbea despre o Comunitate a Cărbunelui și Oțelului care, în opinia lui, era punctul de plecare în construcția unei Europe federale - o Europă fără învinși, o Europă a învingătorilor. A apărut, în timp, Uniunea Europeană din care face parte și țara noastră și a cărei zi o vom serba în curând.
Vom evoca, desigur, și provocările la care trebuie să răspundă astăzi UE, NATO, dar și ONU, într-un context cu totul schimbat de repoziționări interioare și amenințări din ce în ce mai semnificative.
Va fi, ca de obicei, o emisiune despre istorie și actualitate.