Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - Credință și speranță
Invitați, Prea Sfinția Sa Mihai Frățilă, episcop al Episcopiei Greco-Catolice “Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti și părintele profesor dr. Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române

13 Mai 2025, 12:30
Distinși prieteni ai istoriei vă propunem în această seară o emisiune specială. Vom vorbi ca de obicei despre trecut și despre modul în care cunoașterea lui ne ajută să înțelegem lumea în care trăim. Va fi însă o emisiune specială datorită temei, mai precis temelor pe care le vom aborda. Vom vorbi despre noul Suveran Pontif și speranțele care se leagă de pontificatul său, Prea Sfinția Sa Mihai Frățilă se află la Vatican. Vom vorbi despre întreruperea în 1950 a relațiilor oficiale între România comunistă și Sfântul Scaun, relații reluate la 15 mai 1990. Vom evoca mai cu seamă martiriul episcopilor greco-ortodocși după desființarea Bisericii Greco-Catolice prin decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948. Vom insista asupra personalității lui Iuliu Hossu, primul prelat român ce a fost promovat cardinal de Papa Paul al VI-lea. De la nașterea lui se împlinesc 140 de ani iar de la încetarea din viață, patru decenii. Ne amintim, cei mai mulți dintre noi, evenimentul emoționant petrecut la Blaj la 2 iunie 2019 cu prilejul istoric vizite în România a Papei Francisc.
Atunci s-a săvârșit slujba de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici martiri, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, cei care : „Cu mare curaj şi tărie interioară, au acceptat să fie supuşi la o dură detenţie şi la o mulțime de cruzimi decât să renege apartenenţa la iubita lor Biserică. Aceşti Păstori, martiri ai credinţei, au recâştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte : libertate şi milostivire”, a spus Suveranul Pontif.
Vorbind celor aproximativ 100.000 de participanți la evenimentul desfăşurat pe Câmpia LIbertăţii, Sanctitatea sa a spus : „Aceste ţinuturi cunosc bine ceea ce înseamnă suferinţa oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viaţa şi se pune deasupra a toate, ca normă a vieţii înseşi şi a credinţei persoanelor ; când capacitatea de decizie, libertatea şi spaţiul pentru creativitate este redus şi de-a dreptul eliminat. Voi aţi suferit din cauza discursurilor şi acţiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea şi distrugerea aceluia care nu putea să se apere şi reduceau la tăcere vocile disonante, îi avem în minte, în mod deosebit, pe cei şapte episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria să-i proclam Fericiţi. În faţa persecuţiei aprige din partea regimului ei au dat dovadă de o credinţă şi de o iubire exemplare pentru poporul lor.”
Sanctitatea Sa Papa Francisc a trecut la cele veșnice și astăzi Biserica Catolică îl are în frunte pe cardinalul Robert Francis Prevost devenit Papa Leon al XIV-lea. Noul Suveran Pontif a explicat alegerea numelui oferind astfel și o sinteză a ceea ce își dorește a fi substanța pontificatului său „M-am gândit să iau numele de Leon al XIV-lea în primul rând pentru că Leon al XIII-lea, prin istorica sa enciclică Rerum novarum, a înfruntat chestiunea socială în contextul primei mari revoluții industriale. Astăzi, Biserica oferă tuturor patrimoniul ei de doctrină socială pentru a răspunde la o altă revoluție industrială și la progresele inteligenței artificiale, care comportă noi provocări pentru apărarea demnității umane, a dreptății și a muncii”.
Desigur nu ne-am propus să oferim toate traseele discuției noastre din această seară. Vă invităm să fiți alături de noi pentru a le descoperi împreună.