Echilibru, dialog și inspirație în concertul Citrus Singers California la Biserica Neagră
11 June 2022
În descendența artei clasice
25 June 2022

În puterea nopții, o rază de lumină

David Barclay Moore este autorul cărții ”Stelele de la picioarele noastre”. Apărută la Editura Corint în 2021, cartea confirmă vocea particulară și captivantă a autorului ei. ”Stelele de la picioarele noastre” este titlul cu care a debutat David Barclay Moore în universul cărților, scriind pentru preadolescenți și pentru părinții acestora. Romanul se adresează copiilor care au peste 12 ani, prin chiar vârsta personajului pe care îl creionează autorul, ca și prin problematica supusă atenției cititorului. Agresat de derbedeii orașului, refugiindu-se în jocul de Lego, protagonistul descoperă ce este prietenia. Aceasta ar fi pe scurt, într-o frază, esența romanului. Publicația The New York Times semnala la apariția cărții: ”Aceasta nu este o narațiune, ci o experiență în sine. Este romanul pe care îl așteptam.” Într-o lume în care agresivitatea și intoleranța capătă proporții, David Barclay Moore încearcă să găsească cheia depășirii unui astfel de fenomen, surprinzându-l și exorcizându-l. La finalul cărții există o notă din partea autorului pe care ar trebui să o înțelegem ca motor al scrierii lui David Barclay Moore. Din aceasta, am selectat un fragment esențial: ”Am o pasiune pentru limbaj. În orașul în care locuiesc, New York, există un milion de oameni care vorbesc limbi diferite. (…) Ascultatul, cred eu, este cea mai bună cale să înveți despre cei care sunt altfel decât tine.”

Narațiunea este încărcată de personaje foarte bine conturate care poartă dialoguri dintre cele mai diferite. Sentimentele și emoțiile celor care interacționează în roman –îl învăluie pe cititor, determinându-l să aibă propriile opțiuni; pentru lector, alegerea unei tabere este evidentă încă de la începutul romanului și deși, personajele sunt realizate pe principiul bine cunoscut, bun sau rău, descoperim că dificultățile de comunicare pot fi depășite, toleranța putând fi învățată, cu tact și înțelegere.

Autorul cărții, David Barclay Moore are interese în mai multe direcții artistice.A studiat scrierea creativă la Universitatea din Iowa, filmul la Universitatea din Washington D.C. și limbi străine la Universitatea din Montpellier, Franța.

Cartea ”Stelele de la picioarele noastre” susține competiția sănătoasă și comunicarea fără frustrări și fără țeluri ascunse.

 

Realizatoare Roxana Păsculescu