Poveștile cu care trecem furtuna
14 April 2020
IZOLARE – o antologie-ebook despre distanțare și carantină, cu texte de la scriitori români
15 April 2020

INTERVIU Hallgrímur Helgason: Când scrii ficțiune, poți deveni oricine. Asta e frumusețea literaturii

sursa foto: hallgrimurhelgason.com

Scriitorul Hallgrímur Helgason a interacționat întâmplător cu Brynhildur Georgia Björnsson, nepoata primului președinte al Islandei. Se întâmpla în timpul unei campanii electorale, când, din dorința de a o ajuta pe fosta lui soție, care este politiciană, a sunat mai multe persoane pentru a le convinge să voteze.

A fost fascinat din primul moment de Brynhildur Georgia Björnsson. În vârstă de optzeci de ani, femeia locuia singură într-un garaj. Cu toate acestea, era mereu în contact cu ceilalți, pentru că își petrecea ultimele zile din viață în mediul online. A stat de vorbă cu ea mai bine de o oră, timp în care a aflat povestea vieții ei și, după câțiva ani, a redat-o în romanul „Femeia la 1000°C“, care, deși este inspirat din realitate, își urmează propriul curs ficțional.

Herra Björnsson, personajul principal al romanului„Femeia la 1000°C“, publicat în România în colecția „musai“ a editurii Art, își trăiește la optzeci de ani începutul sfârșitului vieții. Dar este pregătită: și-a făcut deja programare la crematoriu, unde i se garantează o dispariție rapidă la 1000 °C.

Hallgrímur Helgason spune că nu i-a fost ușor să scrie această carte din perspectiva unei femei. Scriitorul islandez susține că aceasta este frumusețea când scrii ficțiune. „Poți deveni orice. Poți descrie lumea din perspectiva unui copil, a unui câine, a unei păsări. Totul este permis.“

Despre singurătate și izolare, despre cum a scris un roman de succes pornind de la o discuție telefonică și despre cum au reacționat cititorii după ce a fost publicată cartea „Femeia la 1000°C“ vorbește scriitorul Hallgrímur Helgason, într-un interviu realizat de Dorina Călin.