Editura Casa Radio la Bookfest 2019: cărţi sonore pentru vacanţa de vară perfectă
28 May 2019
Scriitoarea Sarah Perry, în studioul Radio România Cultural
29 May 2019

Lectoriada din Anul Cărții

Lectoriada, campania de promovare a lecturii se lansează pe 1 iunie, de ziua Copilului la Școala Gimnazială din Săcuieu, județul Cluj. Inițiat de Asociația Vis-à-vis și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul se va desfășura în perioada iunie-noiembrie 2019, în școli și licee din Blaj, Baraolt, Cluj, Călărași, Constanța, Horezu, Iași, Petroșani, Săcuieu, Sibiel, Timișoara și București. “Se aude, cu frenezie aproape, aceeași lamentație din partea părinților și a profesorilor: generația tânără nu citește. Din perspectiva unui artist interesat de educație bazată pe interactivitate cu publicul tânăr, care a dezvoltat mai mulți ani programe de promovare a literaturii și a lecturii, pot certifica din experiență că temerea nu e justificată pe deplin, decât în măsura în care lectorul/artistul/profesorul aflat în fața unui auditoriu de elevi nu reușește să capteze atenția”, spune Adriana Moca, inițiatoarea acestui proiect. “Mulțumesc cu recunoștință tuturor artiștilor, profesorilor, și scriitorilor care mi s-au alăturat și au răspuns imediat cu entuziasm: Marius Manole, Cristina Bogdan, Istvan Teglas, Georgeta Resteman, Cristina Cioran, Maria Obretin, Constantin Florescu, Marius Stănescu, Ioana Barbu, Ozana Oancea. Împreună vom susține ateliere de lectură performativă din texte semnate de Liviu Rebreanu, Ana Blandiana, Georgeta Resteman, Jane Austen, Nick Hornby, Salman Rushdie, Florin Bican, Richard Bach, Jeni Acterian și alții”.

În luna iunie, atelierele vor avea loc la Iași, cu Marius Manole la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri (5 iunie), la Baraolt cu Istvan Teglas la Liceul Baroti Szabo David (10 iunie), la Constanța cu Cristina Cioran la Liceul Teoretic Traian (13 iunie). Urmează în luna iulie Blaj și Sibiel, pentru a continua în septembrie și octombrie în liceele din Călărași, Horezu, Petroșani, Timișoara.

Pe 1 iunie, în comuna Săcuieu din județul Cluj, atelierul de lectură performativă va fi susținut de poeta Georgeta Resteman și Adriana Moca, pentru care locul are o rezonanță specială “mi-am dorit să încep aici proiectul, pentru că este satul în care s-a născut tatăl meu. Revin după foarte mulți ani la Săcuieu, la invitația doamnei Resteman, cu emoția dublă a acestei filiații dar și cu bucuria de a întâlni oameni care încearcă să ofere educație de calitate copiilor”.