The Divergent Series: Allegiant – distopie, problematică majoră și iubire într-o parabolă interesantă- de Michaela Platon
21 September 2021
Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children by Tim Burton- jonglerie magistrală cu categoriile estetice și spațiile temporale- de Michaela Platon
26 September 2021

Maria Negreanu și ”ludicul de cercetare” în arta textilă

Artista textilistă Maria Negreanu are o expoziție personală intitulată ”Fantezie” la Galeria Orizont în perioada 20 septembrie – 18 octombrie 2021. Și de această dată, creatoarea ne confirmă detașarea fermă pe care o manifestă față de convenție; căci tapiseria, în forma ei canonică își are reguli parcă imuabile. Maria Negreanu ne face în această închegată prezentare o demonstrație de virtuozitate. Într-o dinamică atent supravegheată în această expoziție, artista face o reverență tradiției și deci, tehnicii haut-lisse-ului, afirmând însă, cu știință, pricepere și mult farmec că arta textilă este una pe care o poți înțelege ca fiind în permanentă evoluție.

Maria Negreanu își asumă cu seriozitate un ludic de cercetare; în profilul ei de autentică creatoare vedem blitz-uri care îndreaptă atenția privitorului către tehnici, volumetrii și chiar plasticități specifice altor arte. Fericirea pe care o parcurge Maria Negreanu în căutările sale, o încearcă ulterior, la diferite intensități desigur, și privitorul; după bucuria spontană resimțită în fața obiectului de artă vine și momentul de meditație al celui care vrea și poate să pătrundă înțelesurile fiecărei piese în parte.

În expoziția ”Fantezie” aflăm pasiunea artistei pentru materiale și tehnici care mută arta textilă în prezent printr-un demers în care se conjugă tehnici și materiale neobișnuite le-am spune pentru arta textilă. Astfel, descoperim că Maria Negreanu modelează porțelenul la rece, că firul de metal poate căpăta aspecte insolite, că prin încălzire se ajunge la suprafețe lucioase sau patinate, expresivitățile fiind surprinzătoare față de sugestiile și ele dezvoltate, ale cusăturilor și împletiturilor cunoscute din bătrâni.

Lucrările Mariei Negreanu ocupă un loc în spațiu, în mod diferit, dincolo de realitatea evident, că unele sunt monumentale și altele sunt miniaturi. Cele mai multe dintre piese sunt bidimenionale sau prezintă delicate ieșiri în relief, doar câteva dintre operele de la Galeria Orizont fiind sculpturi textile. Surprinzător este faptul că, în personajele tridimensionale, în păpușile Mariei Negreanu, rezolvarea textilă provoacă privitorul către descifrarea unui mister care se cere devoalat; vizualul joacă feste, palpabilul este unul, aparența este alta. Cum lucrează? În ce fel? Cu ce își creează artista operele? Toate acestea devin întrebări legitime care cer răspunsuri; ele vin pe măsură ce înțelegem fericirea care ne copleșește uitându-ne la opera de artă.

Maria Negreanu este o inovatoare în artele textile!

 

Realizatoare Roxana Păsculescu