Ascultă Radio România Cultural Live

Matematicienii au descoperit secretul ''cafelei perfecte''

17 Noiembrie 2016, 06:46

Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula ''cafelei perfecte''. În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunțe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătățească gustul printr-o abordare științifică, informează miercuri BBC.

Alcătuită din peste 1.800 de compuși chimici, cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial — potrivit estimărilor, în fiecare zi în lume sunt consumate câteva miliarde de căni cu cafea. Prepararea cafelei perfecte este, însă, o provocare pentru foarte mulți. De aceea, Kevin Moroney, de la Universitatea Limerick, William Lee de la Universitatea din Portsmouth și alți oameni de știință au încercat să înțeleagă parametrii care influențează produsul final.

Deși în trecut au mai fost efectuate studii legate de matematica extragerii cafelei, nu s-a insistat suficient asupra modului în care funcționează filtrele de cafea care reprezintă peste o jumătate dintre cele 18 milioane de cafetiere vândute în fiecare an în Europa.

În cazul aparatelor de preparat cafeaua dotate cu filtru, gravitația face apa să picure prin filtru extrăgând în acest proces compușii solubili din grăunțe. ''Ideea noastră este de a obține un model matematic complet al preparării cafelei ce poate fi folosit la proiectarea aparatelor de cafea, asemănător cu modul în care este utilizată teoria fluidelor și mecanica solidelor pentru a construi mașini de curse'', a declarat dr. Lee pentru BBC News. ''Am luat în calcul efectul mărimii grăunțele măcinate asupra lichidului care iese din aparat. Lucrul care ne-a surprins este faptul că există de fapt două procese prin care cafeaua este extrasă. Unul foarte rapid, prin care cafeaua este extrasă din suprafața boabelor, și unul mai lent în care cafeaua iese din interiorul grăunțelor'', a explicat acesta.

Anterior, s-a ajuns la concluzia că dacă boabele de cafea sunt măcinate prea mărunt, cafeaua rezultată este supra-extrasă și foarte amară. Pe de altă parte, dacă boabele nu sunt măcinate fin acest lucru poate face ca lichidul obținut să fie diluat. Dr. Lee a explicat că lucrarea matematicienilor a pornit de la această observație și că mărimea grăunțelor de cafea măcinată este cheia în prepararea cafelei perfecte.

În cazul în care ''grăunțele sunt puțin mai mari decât într-o râșniță standard'', cafeaua este ''mai puțin amară, parțial datorită echilibrării dintre ceea ce iese din suprafața (grăunțelor — n.r.) și ceea ce iese din interiorul lor'', a explicat dr. Lee. ''Când lucrurile sunt mai mari, are loc o descreștere a suprafeței totale a sistemului'', a completat el. ''În plus, apa curge mai rapid prin cafeaua măcinată mare deoarece petrece mai puțin timp în contact cu grăunțele, ceea ce contribuie și la reducerea extracției'', a adăugat dr. Lee care a mai spus că atunci când grăunțele sunt foarte mici ''este greu pentru apă să se strecoare printre ele, așa că aceasta petrece mai mult timp mișcându-se printre grăunțe'', iar lichidul final va fi mai concentrat. În acest sens, cercetătorii susțin că ar trebui îmbunătățite aparatele de cafea pentru o anumită mărime a grăunțelor măcinate astfel încât să se obțină ''extracția perfectă''.

Oamenii de știință studiază și forma ''patului de cafea'' din cafetierele cu filtru deoarece acesta se modifică în timpul procesului de preparare. ''La început, stă pe fundul filtrului, dar la final îmbracă pereții filtrului. Și acest lucru pare să influențeze gustul cafelei'', a declarat dr. Lee. Acest lucru îi determină pe oamenii de știință să ia în calcul modul în care este turnată apa în filtru, dacă aceasta curge printr-un singur jet, în centru, cum ar fi de la robinet, sau dacă apa curge din mai multe locuri, cum se întâmplă în cazul unui cap de duș. ''Acestea pot deranja 'patul de cafea''', a precizat specialistul.

AGERPRES

POLITEHNICA București începe o nouă ediție PoliFest -  un festival de explorare a oportunităților educaționale și profesionale | PODCAST
Știință 18 Aprilie 2024, 22:45

POLITEHNICA București începe o nouă ediție PoliFest - un festival de explorare a oportunităților educaționale și profesionale | PODCAST

Ligia Deca, Ministrul Educației: „Acum, Politehnica București și Pitești, pentru că s-au pus laolaltă resursele a...

POLITEHNICA București începe o nouă ediție PoliFest - un festival de explorare a oportunităților educaționale și profesionale | PODCAST
Aurelian Isar: „Acum suntem martorii celei de-a doua revoluții științifice cuantice, în care rolul principal îl reprezintă tehnologiile cuantice” | PODCAST
Știință 18 Aprilie 2024, 16:26

Aurelian Isar: „Acum suntem martorii celei de-a doua revoluții științifice cuantice, în care rolul principal îl reprezintă tehnologiile cuantice” | PODCAST

Dr. fiz.  Aurelian Isar  este șeful Departamentului de Fizică Teoretică, organizatorul Quantum Days de la IFIN-HH (...

Aurelian Isar: „Acum suntem martorii celei de-a doua revoluții științifice cuantice, în care rolul principal îl reprezintă tehnologiile cuantice” | PODCAST
Ovidiu Iosif: „Prefer să fiu alarmă de incendiu și nu pompier” | PODCAST
Știință 18 Aprilie 2024, 16:15

Ovidiu Iosif: „Prefer să fiu alarmă de incendiu și nu pompier” | PODCAST

Pentru că, mai spune  Ovidiu Iosif , Director executiv Asociația Joc Responsabil,  mult mai important este să...

Ovidiu Iosif: „Prefer să fiu alarmă de incendiu și nu pompier” | PODCAST
Gabriel Tatu Chițoiu: „Orice copil care se gândește la un sport de performanță trebuie testat și monitorizat electrocardiografic” | PODCAST
Știință 18 Aprilie 2024, 12:00

Gabriel Tatu Chițoiu: „Orice copil care se gândește la un sport de performanță trebuie testat și monitorizat electrocardiografic” | PODCAST

Medicii cardiologi, pacienții și reprezentanții sportivilor cer o mai mare atenție pentru cardiomiopatii și măsuri concrete...

Gabriel Tatu Chițoiu: „Orice copil care se gândește la un sport de performanță trebuie testat și monitorizat electrocardiografic” | PODCAST
Ligia Bărbării: „Fiecare persoană are un profil ADN unic!” | PODCAST
Știință 17 Aprilie 2024, 14:00

Ligia Bărbării: „Fiecare persoană are un profil ADN unic!” | PODCAST

De pe pielea noastră se descuamează în permanență celule care se depun pe diverse suprafețe. Și când aprindem sau...

Ligia Bărbării: „Fiecare persoană are un profil ADN unic!” | PODCAST
Valentin Brabete, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România: “Copilăria am trăit-o foarte mult acasă, de multe ori în pat, sub semnul lui "nu ai voie să"…” | PODCAST
Știință 17 Aprilie 2024, 12:11

Valentin Brabete, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România: “Copilăria am trăit-o foarte mult acasă, de multe ori în pat, sub semnul lui "nu ai voie să"…” | PODCAST

Tema aleasă anul acesta de specialiști de  Ziua Mondială de luptă împotriva Hemofiliei  (marcată în...

Valentin Brabete, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România: “Copilăria am trăit-o foarte mult acasă, de multe ori în pat, sub semnul lui "nu ai voie să"…” | PODCAST
HIV, pandemia tăcută de lângă noi - Dr. Adrian Abagiu: «Drogurile de astăzi ne ”prăjesc” creierul!»
Știință 16 Aprilie 2024, 16:17

HIV, pandemia tăcută de lângă noi - Dr. Adrian Abagiu: «Drogurile de astăzi ne ”prăjesc” creierul!»

De ce a crescut numărul de cazuri de infecție cu HIV în România odată cu apariția ”legalelor”,...

HIV, pandemia tăcută de lângă noi - Dr. Adrian Abagiu: «Drogurile de astăzi ne ”prăjesc” creierul!»
Raportul de gardă: Folosirea dominantă a mâinii stângi, asociată cu variante genetice rare. Cum influențează riscul de boli neurologice? | PODCAST
Știință 16 Aprilie 2024, 15:00

Raportul de gardă: Folosirea dominantă a mâinii stângi, asociată cu variante genetice rare. Cum influențează riscul de boli neurologice? | PODCAST

Răspunsul - la #raportuldegarda , la  Știința 360 ,  cu dr.  Marius Geantă , Președintele InoMed, Centrul...

Raportul de gardă: Folosirea dominantă a mâinii stângi, asociată cu variante genetice rare. Cum influențează riscul de boli neurologice? | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru