În direct de la Gaudeamus
22 November 2019
In direct,din standul comun ELI-NP/ IFIN-HH/MHTC de la Targul de carte GAUDEAMUS
22 November 2019

Medicii de familie atrag atenția asupra amenințării epidemiologice pe care o reprezintă difteria

Cazurile de difterie depistate în ultimele săptămâni în Ucraina, aproape de granița cu România, i-a determinat pe medicii de familie să informeze populația cu privire la această patologie, recomandând măsuri de prevenție. Astfel, Societatea Națională de Medicina Familiei pune la dispoziție un afiș informativ pentru marele public, în legătură cu amenințarea epidemiologică pe care o reprezintă difteria. Afișul prezintă într-un limbaj accesibil pentru pacienți date despre boală, simptome, prevenție.

De asemenea, încă din 1 noiembrie 2019, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a cerut direcțiilor de sănătate publică din județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei, urmare a cazurilor de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina. Totodată, Ministerul Sănătății a cerut Companiei UNIFARM să demareze, de urgență,  prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Autoritățile sanitare amintesc că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortal este vaccinarea specifică.

Sursă foto: Societatea Română de Medicina Familiei