Gaudeamus Carte Şcolară, din nou un reper al toamnei
25 September 2017
Catherine Cusset, câștigătoare a Premiului Liste Goncourt – Le Choix roumain 2016 vine la București
26 September 2017

Mese de altădată: Reţete culese de la cinci braşovence

Biscuiți de castane, Malacoff după rețeta lui Sofi neni, dulceață de pepene verde și cel puțin 6 feluri de șerbet, dar și maioneză așa cum face doamna Pop, orez împărătesc și chiar halva turcească… Da, doamna Marioara Popovici ne-a împărtășit cum se prepară toate, iar Fundația Calea Victoriei  a pregătit, pentru sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 11.00, un eveniment delicios despre cum se gătea odinioară: Mese de altădată: Reţete culese de la cinci braşovence.

Istoricul Georgeta Filitti va prezenta cea mai recentă carte pe care a coordonat-o, punând în context o lume a gusturilor şi a aromelor, universul şi preocupările doamnelor şi domnişoarelor aflate în inima ţării, precum şi bogăţia unei moşteniri culinare care recuperează rafinamentul şi grija pentru bucuriile cotidiene dintr-un trecut nu foarte îndepărtat. În poveste se vor strecura indicii despre ce era și ce nu era de bon ton la un anumit moment în societatea românească și cum se sărbătorea un eveniment important.

„Poţi privi reţeta în sine ca bucătăreasă, întrebându-te dacă ai ingredientele necesare s-o prepari. Dar, dacă mergi mai departe şi o pui într-un context, în  speţă într-un caiet cu  reţete, o  compari cu celelalte „surate”, urmăreşti personajele de la care a  fost  culeasă – ai în faţă, pe nesimţite, o lume colorată, bine mirositoare care te transformă vremelnic într-un adevărat Gargantua contemporan.” – Georgeta Filitti

Dacă urmărești parcursul bunică, mamă, nepoată și strănepoată, ținând seama de cele mai mici detalii, precum dispariția unor ingrediente, simplificarea, chiar sărăcirea unor rețete, n-ai cum să nu remarci schimbarea tabloului social. Cum se citește această savuroasă carte ne spune tot istoricul Georgeta Filitti: 

„Rafinamentul unei mese în familie fusese înlocuit cu mâncarea la cazan sau dintr-o chinuită combinație gastronomică acum realizată în bucătăria la comun.”, ”Dacă din 1880 până în 1945 ideea dominantă era de produs gustos și prezentabil, mai apoi a fost vorba doar de a-l face comestibil”.

Întâlnirea noastră este găzduită de Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei, clasată ca monument istoric, cândva centrul high-life-ului bucureşean.

Dacă vrei să vii, înscrie-te pe contact@victoriei.ro, costul unui bilet este de 45 de ron. Pe www.victoriei.ro găsești toate informațiile necesare.

Cartea despre care se va discuta, Rețete culese de la cinci brașovence, a apărut la Editura Libris. O puteți găsi la eveniment sau pe site-ul editurii.