Medicina digitală și terapiile bazate pe tehnologie – noutatea din acest an a festivalului ICEE – Fest
20 June 2017
Storymania – ”Pe frontul vaccinării”
21 June 2017

Mircea Ciobanu si Marin Sâmpăleanu proiectanții primului magnetometru spațial românesc

Săptămâna trecută la Institutul de Științe Spațiale, Mircea Ciobanu și Marin Sâmpălean cei doi români care au proiectat primul magnetometru trimis pentru experimente în 3 misuni spațiale sovietice au prezentat mărirea și decăderea acestui instrument de măsură a magnetismului terestru. 
Până în 1989, România a trimis în spațiu mai multe echipamente științifice, plasate la bordul a 19 sateliți și două stații orbitale sovietice, toate făcând parte din programul Intercosmos în care România era parte oficială. 
Acesta este contextul în care, începând cu anii 70 o echipă de specialiști români de la IFA (Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele) a proiectat primul magnetometru spațial, montat pe un satelit artificial rusesc.
Ultima misiune spațială a magnetometrului românesc se consumă în 1997. Istoria primului magnetometru spațial de construcție românenască și-a încheiat ciclul de viață, dar deschide un nou drum în cercetarea românească de aparatură spațială. Fără trecut nu există viitor  spune Sorin Zgură directorul ISS. 
 
Interviu cu Mircea Ciobanu, Marin Sâmpălean Cei doi ingineri români, autorii primului aparat de măsură a magnetismului terestru care a fost lansat în cosmos cu mai multe misiuni spațiale, din cadrul Programului Intercosmos.
 
Realizator Mihaela Ghiță