O poveste de Ray Bradbury
11 October 2019
Știința 360 – în direct, 10 și 11 octombrie a.c., de la cea de-a 10 ediție e Conferinței de Tehnologia Limbajului și Dialogul Om-Calculator, SpeD 2019 (sped.pub.ro) de la Timișoara!
11 October 2019

Nobel 20 – De 20 de ani Radio România Cultural ”vorbește” cu laureații Nobel!

2018 Nobel Prize Award Ceremony© Nobel Media AB

De 20 de ani, Radio România participă  la ceremoniile de decernare a premiilor Nobel din ziua de 10 decembrie, la Stockholm (Suedia) sau la Oslo (Norvegia), acolo unde se acordă premiul Nobel pentru pace.

Și tot de 20 de ani, Corina Negrea este corespondentul Radio România la Premiile Nobel, singurul jurnalist român acreditat la ceremonii. ”Pulsul” evenimentelor este luat direct și în direct la Radio România Cultural, în transmisiuni directe, interviuri si reportaje, on air și on line.

Săptămânal, începând din 7 octombrie 2019 – ziua în care la Stockholm încep să se anunțe laureații acestui an – emisiunea Știința 360 de la Radio România Cultural va difuza fragmente din interviuri cu câștigătorii anilor trecuți, dar și din emisiunile realizate de-a lungul anilor de Corina Negrea.

In aceste două decenii, s-au adunat în fonoteca Radio România, peste 50 de interviuri cu laureați ai premiilor Nobel, unii dintre ei având legături și cu România precum: George Emil Palade, laureat al premiului pentru medicină sau fiziologie în anul 1974, Stefan Hell, laureat al premiului pentru chimie în 2014, ambii născuți în România sau Gerard Mourou, premiul Nobel pentru fizică pe anul 2018, a cărui cercetare este chiar principiul de funcționare al laserului de mare putere de la Măgurele, un interviu cu singura femeie laureată a Nobelului în științe economice, Elinor Ostrom (2009)  precum și ediții speciale ale emisiunilor de știință care au reflectat momente unice petrecute de-a lungul anilor în aceste momente de mare sărbătoare.

Acum, la a 20-a aniversare a prezenței Radio România la Premiile Nobel, vocile câtorva dintre aceste personalități extraordinare se vor auzi din nou la Radio România Cultural!

Şi anul acesta, la început de decembrie, oraşul Stockholm va fi din nou în atenţia lumii întregi datorită prezenţei celor 10 laureaţi Nobel ai premiilor anului 2019 pentru chimie, fizică, medicină sau fiziologie, literatură şi ştiinţe economice, protagonişti ai conferinţelor de presă şi ale celor publice care vor avea loc în această perioadă, dar şi ai ceremoniei de decernare a prestigioaselor premii din după amiaza zilei de 10 decembrie. Iar Radio România, prin vocea aceluiași corespondent, vă va conecta din nou cu informațiile și atmosfera atât de specială din capitalele Suediei și Norvegiei, acolo unde se decernează premiul Nobel pentru pace.

Pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și pe https://www.radioromaniacultural.ro.

9 octombrie 2019


Interviul realizat in 2008 cu Martin Chalfie, laureat Nobel al premiului pentru chimie (1/3), ”pentru descoperirea și dezvoltarea proteinei verzi fluorescente, GFP” (www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2008/summary/)


Foto: Sursa www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2008/summary/

8 octombrie 2019


Interviul realizat în anul 2008 cu Yoichiro Nambu, laureat (1/2) al premiului Nobel pentru fizică pe 2008 (jumătate) pentru descoperirea mecanismului simetriei rupte spontane în fizica subatomică.
Yoichiro Nambu împarte premiul cu Makoto Kobayashi and Toshihide Maskawa (https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2008/summary/)


Foto: Sursa   https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2008/nambu/facts/

7 octombrie 2019

Un fragment din interviul pe care îl realizam în anul 2008 cu Harald zur Hausen, laureat (în 2008) al premiului pentru medicină, pentru descoperirea faptului că virusurile papiloma uman, HPV cauzează cancer cervical.

Dr. Zur Hausen a primit o jumătate din premiu, restul fiind acordat lui Françoise Barré-Sinoussi și Luc Montagnier, pentru pentru descoperirea virusului imunodeficienței uman, HIV ( https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2008/summary/

Foto: Sursa – https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2008/summary/