Știința, pe înțelesul copiilor
5 June 2020
Magie (în lumina lunii) marca Woody Allen- de Michaela Platon
8 June 2020

NOW YOU SEE ME 2 – dinamic, aventuros şi catchy- de Michaela Platon

Sincer, nu mă aşteptam ca filmul să fie într-atât de acaparator, inovativ şi special, încât să ţină stacheta la acelaşi nivel, dacă nu chiar, pe alocuri, să o ridice, cu atât mai puţin când este o urmare a celui din 2013 al lui Louis Leterrier! Aşa că performanţa lui Jon M. Chu, este cu atât mai notabilă. De remarcat şi faptul că deşi are doar 36 de ani, californianul este deopotrivă producător, scenarist şi regizor, şi că mai are în portofoliu câteva filme care nu au trecut chiar neobservate: Step Up 2 şi cel în 3D, GI Joe: Retaliation, dar şi Jam and The Holograms şi toate cele trei LXD-uri, aşa că părea mai degrabă specializat pe muzicaluri şi dans. Oricum nu e simplu să iei din zbor un film de succes şi să livrezi o urmare care să te ţină în chingi şi să satisfacă pe deplin. Chapeau, mr Chu, aţi reuşit!

Şi orice am spune: că scenariul este fain, că acţiunea e super, că decorurile sunt di grande – nu putem să nu luăm în calcul drept atu principal, distributia – care îi păstrează pe Morgan Freeman, Michael Caine, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Dave Franco, şi Mark Rufallo – iubibil în orice rol – adăugându-i pe Daniel Radcliffe (harrypotterizat pe viaţă!) şi pe Lizzy Caplan, care a prins o şansă nesperată pentru o actriţă obişnuită cu filme de categoria B. Aşa că sarcina regizorului s-a uşurat considerabil  avându-i în platou pe Morgan şi Michael, cărora le urmează Mark şi Woody, un quartet magistral aş spune!

Dacă aţi văzut primul Now You See Me, aţi fost cu siguranţă captivaţi de aventura  neaşteptată  în care magia fermeca totul şi ridica stelar filmul, scriptul uimindu-ne cu tot felul de întorsături din condei de excepţie! Aşa că acest Jaf al secolului ajuns la sequel, avea nevoie de şi mai multă substanţă ca să ne menţină în stare. Şi o face fără cusur, manageriand tensiunea şi scoţând din joben iepuraşi albi şi porumbei, dar şi strategii elaborate, organizaţii oculte, spectacol pan-terestru, artificii, uimire, bucurie globală.

Iar pentru su(re)scitarea interesului şi schimbarea cadrului, filmul “vizitează” China- Macao şi Anglia- Londra, în primul spaţiu desfăşurându-se şi urmăririle prin pieţe şi prin bazaruri demne de un action movie-  foarte action!-  agrementate cu magii şi performance-uri de stradă, care se mută apoi în puncte londoneze emblematice pe care le-am văzut de atâtea ori în filme, încât sunt deja truisme. Nu o să vă dezvălui ab-so-lut nimic din subiect, ca să îi păstrez incognito-ul, şi să pot să vă îndemn  neapărat să-l căutați pe Netflix şi să vă aşteptaţi …la orice, mai ales la ce nu vă aşteptaţi!!!

Dinamic, aventuros şi catchy, Now You See Me 2 rezista la mai multe revizionari, căci este din categoria mai rară a filmelor stenice, energizante şi plăcute care te cheamă și te eliberează după aceea exaltat, însufleţit de magia ridicată la artă.

Şi cu siguranţă că aţi băgat de seamă că asemenea subiecte nu trec neobservate şi ne captivează fără drept de apel. The Prestige al lui Christopher Nolan, The Illusionist, Harry Potter, Beeing John Malkovich, Lord of the Rings, Magic în the Moonlight şi Midnight în Paris ale lui Woody Allen, Hugo al lui Scorsese, Marry Poppins sau inegalabilul The Wizzard of Oz! , sunt repere ale cinematografiei de gen şi pelicule pe care le revedem oricând cu plăcere, dacă nu cumva pentru unele dintre ele suntem deja fani înrăiţi şi le ştim hălci întregi de dialog şi de-a fir-a par’ acţiunea şi succesiunea ei!!

Nu sugerez în nici un fel că ar urma să inserăm Now You See Me în galeria sus menţionată, dar filmul nu te lasa indiferent sub nici o formă, este fresh şi savuros, cu magia upgradată la zilele noastre şi cu posibilitatea ca ea să fie nu doar un mod de entertainment, ci şi o armă a raului. Şi chiar dacă pe alocuri unii dintre actori mai pică în cabotinism, o fac într-un mod fermecător, aşa încât- culmea- ne place şi asta!

Aşadar, dragă lume şi popor, cinefili şi cinefile, daţi iama pe Netflix în acest weekend! Vă garantez că o să “mă pomeniţi” (de bine!) şi o să petreceţi cu folos toate cele 128 de minute ale acestei pelicule. QED!