Idei în nocturnă – Pagini de Istorie – România în Primul Război Mondial
25 April 2017
Centenar ”Iași – Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri” (repere istorice)
26 April 2017

O adevărată comoară, gasită într-un pian vechi

Cea mai mare  cantitate de monede de aur din Marea Britanie, găsită într-un pian vechi, a fost declarată comoară.

Desporerirea a avut loc în Shropshire (UK) înainte de Crăciun, atunci când noii propietari ai pianului au dorit să repare şi să acordeze instrumentul.

The treasure

Sunt, aşadar, 913 sovereigns (monede de aur în valoare de o liră; înainte de 1932 reprezentau standardul monedelor de aur în UK) şi half sovereigns (jumătate de liră) ce datează din perioada 1847 -1915, de pe timpul Reginei Victoria,  al Regelui Edward VII şi al Regelui George V.

În cadrul anchetei au fost audiate 50 de persoane care au revendicat aceaste monede, însă judecătorul John Ellery a decis că adevăraţii propietari au ramas necunoscuţi.

O poveste  incitantă

Monedele au fost descoperite sub claviatura pianului, îndesate cu grijă în şapte săculeţi cusuţi şi o singură punguţă de piele. Greutatea aproximativă este de mai mult de 6 kilograme!

Valoarea pe piaţă a monedelor va fi decisă de un Comitet al Evaluării Comorilor de la British Museum.

Acordorul Martin Backhouse, 61 de ani, a găsit  această “rezervă” neaşteptată. Iniţial a crezut că sunt pachete de naftalină.

Clapele sunau cam înfundat şi erau cam rigide, aşa că am scos claviatura. Cum ar ridicat clapele, m-am gândit O-ho!  ce o fi sub claviatura asta?…. Nu m-am întâlnit cu aşa ceva în toată viaţa mea“. Backhouse a spus că banii din recompensă îi va da copiilor, însă există şanse mari să se retragă din activitate mai devreme…

The pianoPianul a fost donat liceului de o familie din zonă

Ce este o comoară?

  • Conform cu  Treasure Act 1996, cel care găseşte o potenţială comoară în Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord este obligat de lege să anunţe judecătorul local
  • O anchetă va determina apoi dacă ceea ce a fost găsit constituie o comoară
  • Legea conţine o sumă de definiţii ale “comorii”, ce include obiecte preistorice, monede ce conţin aur sau argint şi sunt mai vechi de 300 de ani, sau obiecte mai noi care au fost ascunse cu bunăştiinţă
  • Dacă este declarată comoară, găsitorul trebuie să o ofere către vânzare unui muzeu la preţul fixat de Comitetul de Evaluare al Comorilor de la British Museum
  • O recompensă va fi oferită apoi găsitorului şi celorlalte părţi relevante

Pianul în cauză a fost construit de Broadwood and Sonsdin  London şi vândut către doi profesori de muzică din Saffron Waldon, Essex,  în 1906.

După aceea, istoria pianului rămâne învăluită în mister până în 1983 când a fost vândut către familia Hemming din zona Saffron Walden. Aceasta s-a mutat în  Shropshire şi a donat pianul liceului de acolo, vara trecută, pentru ca elevii să poată studia muzica.

Cea mai veche monedă găsită în pian datează din 1847 iar cea mai recentă din 1915, ceea ce sugerează că au fost ascunse după această dată.

Valoarea comorii este estimată între 300.000-500.000 lire sterline (330 000 – 550 000 euro). Banii vor fi împărţiţi între propietarul actual (liceul) şi cel care a găsit-o (acordorul). În ce-i priveşte  pe donatori, nu vor primi nimic,

 

The coins

 

sursa: BBC News