Online&live despre romanul Vântul, duhul, suflarea de Andreea Răsuceanu
18 January 2021
“Matilda” și „Madame Claude”, două femei, două romane, o singură colecție – Corint Istorie
21 January 2021

O carte ce ne va schimba felul în care privim lumea, la Editura Polirom: Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul Pământului de Robert Macfarla

O carte extraordinară, deopotrivă erudită și ușor de citit, pasionantă și minunat scrisă.” (The Guardian)

Editura Polirom propune o fascinantă explorare a relației noastre cu întunericul, cu ceea ce se află în adâncul pământului și al minții noastre: Lumea de sub noi. O călătorie în adîâcul Pământului de Robert Macfarlane, traducere de Daniela Rogobete.

În această călătorie în „timpul profund”, care începe cu nașterea universului și ajunge până într-un viitor post-uman, admirăm arta preistorică din peșterile marine norvegiene și adâncurile albastre ale calotei glaciare din Groenlanda, vizităm tumulii din Epoca Bronzului și labirintul catacombelor pariziene, examinăm rețelele fungice subterane prin care copacii comunică între ei și „ascunzătoarea” în care vor sta deșeurile nucleare în următorii 100.000 de ani.

Pășind pe urmele umbrelor, vom afla poveștile multor exploratori, artiști, speologi, scafandri, visători și criminali care au coborât în lumea de sub noi în căutarea „beznei cumplite din adâncul pământului”, cum spunea Cormac McCarthy.

Dintr-un unghi de vedere geologic asupra planetei noastre, Macfarlane pune o întrebare vitală și tulburătoare: oare suntem niște buni strămoși pentru Pământul viitorului? De la primele pagini, remarcabile, până la concluzia încărcată de emoție, Lumea de sub noi este un periplu în care se împletesc miracolele și pierderea, teama și speranța. O carte ce ne va schimba felul în care privim lumea.

Lumea de sub noi este un portal de lumină în vremuri întunecate. Aveam nevoie de această carte despre frumusețea din străfunduri ca să alinăm durerea ai cărei martori suntem pe fața pământului.” (The New York Times Book Review)

Robert Macfarlane este autorul mai multor cărţi despre natură şi oameni devenite bestseller, între care Mountains of the Mind, The Wild Places, The Old Ways, Landmarks şi The Lost Words (împreună cu Jackie Morris). Cărţile sale, distinse cu premii şi traduse în numeroase limbi, au fost adaptate pentru film, televiziune, radio, teatru şi muzică. În anul 2017, American Academy of Arts and Letters i-a decernat E.M. Forster Award for Literature. Este fellow la Emmanuel College, Cambridge. Prezentului volum i s-au decernat Wainwright Prize (2019) şi Stanford Dolman Travel Book of the Year Award (2020).