„O cultură vie nu evită contradicţiile” – Ion Ianoşi
3 September 2021
Lumi galactice, soundtrack incitant și umor, într-o producție MARVEL – de Michaela Platon
14 September 2021

”O poveste despre prietenie și libertate” la Editura Polirom

 

Ce plăcută surpriză am avut citind cartea ”Iarna lui Isidor” de Veronica D. Niculescu. Am parcurs primele pagini cu sentimentul că sunt de descifrat destule mistere și că poate nu le voi putea face față. Când am ajuns însă, la jumătatea cărții, fascinată de descrieri, de personajele surprinzătoare care își trăiesc la Sinaia, cel puțin acea parte din viață -am constatat că poate ar fi fost bine și firesc, prin a citi întâi de toate: ”O vară cu Isidor”, cartea de început a seriei. Acum, îmi pun o întrebare serioasă: voi mai putea parcurge cu interes, prima carte din seria dedicată lui Isidor? Căci m-am atașat de personajul acesta un pic neobișnuit, despre care destul de târziu am aflat că este un condor. Și deși Isidor este o pasăre de pradă, el cunoaște valoarea prieteniei, are câțiva buni prieteni pe care știe să-i aprecieze și să-i înțeleagă.

”Iarna lui Isidor” a apărut la Editura Polirom, în Colecția Junior, iar  vârsta  recomandată pentru această lectură este 10+.

Ilustraţiile lui Radu Răileanu au ”condimentat” parcurgerea cărții și, foarte important pentru cititorii de toate vârstele: au creionat portrete                                           interesante personajelor care ne țin peste 200 de pagini, cu răsuflarea la gură.

”Romanul, care continuă O vară cu Isidor, spune povestea condorului Isidor după ce a fost eliberat în Sinaia de prietena lui, Serena. Ce faci cînd ești liber, dar ai rămas singur-singurel într-un loc necunoscut, abia ai învăţat să zbori, ești mai degrabă domestic decît sălbatic, și mai vine și gerul? În iarna nesfîrșită care-i stă în faţă, Isidor trece prin multe aventuri și învaţă cîteva lucruri esenţiale pentru supravieţuire – cum ar fi că te poţi descurca binișor în viață dacă știi să citești sau că prietenii sînt importanţi. Alături de un corb generos, o bufniţă înţeleaptă și-un căţeloi mare și blînd, Isidor trece iarna cea grea și pune la cale o evadare spectaculoasă a păsărilor rămase captive la Zoo.”

Cartea este pe scurt despre prietenia care se naște dincolo de …aparențe, de ceea ce este unul sau altul, dincolo de rigorile sau obișnuințele unora sau ale altora, despre înțelegere, mai cu seamă.

Autoarea este Veronica D. Niculescu, scriitoare și traducătoare.

A publicat câteva volume de proză scurtă începând cu anul 2004: ”Adeb”, apoi, ”Orchestra portocalie” și ”Roșu, roșu, catifea”. ”O vară cu Isidor”  a fost tipărită în anul 2017, iar ”Iarna lui Isidor” a venit ca o continuare fabuloasă în 2020.

 

Realizatoare Roxana Păsculescu