Ioana Bâldea Constantinescu, interviu cu Andrei Mărgulescu și Crsitina Woinaroski
14 November 2016
Dimensiunea științifică a artei
15 November 2016

Ouăle hiperimune funcționează mai eficient decât orice antibiotic

În anul 1893 un anume biolog Kemplerer descoperă că în gălbenușul de ou există o substanță care inhibă dezvoltarea unor bacterii. De aici au pornit primele teste și experimente făcute la Romvac de o echipă de cercetători condusă de Constantin Chiurciu. Această descoperire făcută de Kemplerer a trecut aproape neobservată pentru că între timp, au apărut antibioticele care încă își mai fac datoria de 100 de ani încoace. În acest context, la ROMVAC, cercetătorii au reluat ideea expusă de Kemplerer cu mai bine de 120 de ani in urmă și au dezvoltat o fermă de gîini care produc ouă hiperiumune care funcționează mai eficient decât orice antibiotic. Constantin Chiurciu director general ROMVAC. Găinile care produc ouă hiperimune nu pot crește decât într-o fermă specială, singura  din Europa unde se produc  așa numitele ouă SPF (Specifyc Patogen Free), natural sterile și lipsite de orice agent patogen, ferma ROMVAC se află la câțiva km în nordul Bucureștiului.