Planeta Radio. Izvoare de filozofie – Isaac Newton: Între Cartea Naturii și Cartea Scripturii
29 January 2016
Planeta Radio. Izvoare de filosofie.Diversitate, multiculturalitate, multiculturalism. Cercetări interdisciplinare și filosofice actuale
12 February 2016

Planeta Radio. Izvoare de filozofie – Filosofie, teologie și literatură în gândirea rusă modernă și postmodernă. Explorări interdisciplinare

5 februarie 2016

Invitat: prof. univ. dr. Ivan Ivlampie, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați

Apariția recentă a lucrării cunoscutului filosof al culturii Ivan Ivlampie, prof. univ. la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Spiritualismul rus în secolul XX, Editura Eikon, aduce în cultura noastră nu doar un spor de cunoaștere asupra unicității gândirii filosofice rusești de ieri și de azi, ci și un veritabil îndreptar metodologic apt să ne conducă la înțelegerea posibilității unei filosofii fundate pe trăirea vie a credinței și, paradoxal poate, nu pe generalizările științei.

Despre acest fenomen filosofic unic în cultura reflexivă europenă vom vorbi în ediția din această săptămână a Izvoarelor de filozofie, cu accent pe Ideea rusă care a inspirat și nutrit nu doar ample și vii dezbateri filosofice, ci și creații literare de valoare universală ori subtile speculații teologice.

Cum s-au răsfrânt tematicile culturale și social politice dominante ale societății ruse în gândirea filosofică sistematică? Ce contexte de viață au stimulat dialogul intens, unic în peisajul reflecției europene, dintre filozofie, literatură, trăire religioasă și teologie? În final, care este marea lecție cognitivă și reflexivă pe care o aduce cu sine, în peisajul culturii europene, inclusiv românești, gândirea spiritualistă rusă?

Sunt întrebări asupra cărora se va concentra dezbaterea filosofică din această săptămână. Va astept, ca de obicei, cu drag, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural.

Realizator: Constantin Aslam