Timpul prezent în literatură – „O cameră doar a ei”
9 November 2018
O carte pe zi – Dali este Dali este Dali…
10 November 2018

PROIECTE GAUDEAMUS – RADIO ROMÂNIA

Foto Alexandru Dolea

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”
Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului GAUDEAMUS, concursul se află la a 16-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2018 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS sâmbătă, 17 noiembrie, începând cu ora 11.00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Cei 7 participanţi sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România. Premiile vor fi oferite de Radio România.

Proiectul „Cărţile se întorc acasă”: campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor GAUDEAMUS, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 160.000 de volume au ajuns, datorită expozanţilor şi a vizitatorilor GAUDEAMUS, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură 2018; donaţiile de carte se primesc în intervalul 14 – 17 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10.00 şi 20.00.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2018, peste 20 de elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 17 noiembrie, ora 15.30, la standul Radio România. Premiile vor fi oferite de Asociația Lions Club Millennium și de Radio România
SECŢIUNI TRADIŢIONALE ŞI EXPOZIŢII
Carte şi multimedia – modulul de bază al fiecărei ediţii, o adevărată oglindă a pieţei naţionale pe acest segment, care reuneşte oferta la zi de carte tipărită şi electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din ţară şi de peste hotare. Datorită diversităţii categoriilor şi numărului ridicat de participanţi la fiecare ediţie, domeniile de interes reprezentate sunt extrem de diverse, de la materiale şi software educaţional pentru copii, literatură de toate genurile până la studii de specialitate de un înalt nivel ştiinţific.

Bursa Educaţia, ajunsă la ediţia 21, este o secţiune permanentă rezervată instituţiilor de învăţământ invitate să-şi prezinte și să-și promoveze oferta educaţională şi editorială. (nivelul 7.70) Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, ediţia a 15-a, una dintre cele mai dinamice şi interactive secţiuni ale Târgului, va fi punctul de atracţie numărul 1 pentru cei mai mici vizitatori ai Târgului GAUDEAMUS. Numeroasele evenimente care le sunt dedicate, atelierele de creaţie GAUDEAMUS – IndECO, unde toți cei interesați pot învăța într-o manieră distractivă cum să utilizeze materialele reciclabile pentru a crea obiecte utile și atractive, o bogată ofertă de carte pentru copii și jocuri educative, de testat chiar la fața locului, îi aşteaptă pe cei mai tineri dintre vizitatori. (nivelul 3.20)

Expoziția „Gaudeamus 25”, amenajată cu sprijinul BRD Groupe Société Générale și al Display Group, în spațiul de evenimente „Mircea Sântimbreanu”, evocă, prin fotografii și mărturii ale unor personalități ale vieții culturale românești, momentele de început și cele mai frumoase amintiri de la cele 24 de ediții ale Târgului. Figuri emblematice, cum ar fi regretatul scriitor Mircea Nedelciu, unul dintre părinții târgului, sau „uriașul”, la propriu și la figurat, Mircea Sântimbreanu, președintele de onoare al primelor cinci ediții, scriitori de talie mondială, precum Salman Rushdie și Pascal Bruckner și cei mai apreciați scriitori români ai momentului, stau la loc de cinste în expoziția Gaudeamus, alături de sute de „anonimi”, cei care alcătuiesc PUBLICUL GAUDEAMUS. (nivelul 7.70, 341)
Expoziția „Ia românească – unitate și continuitate”, organizată în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Expoziția foto-documentară, în care vor fi prezentate ii din toate regiunile țării, ilustrează cele două caracteristici esențiale ale iei: unitatea (elementele comune pe ii din toate zonele țării) și continuitatea (drumul parcurs de acest obiect vestimentar, născut în vechea vatră a civilizației dacice, până în zilele noastre). Totodată, vizitatorii târgului vor putea admira în cadrul expoziției, un interior tradițional local și costume populare din colecțiile muzeului, iar copiii vor putea participa la ateliere de confecționat semne de carte cu motive tradiționale și păpuși tradiționale. (nivelul 7.70, 383)

Salonul Naţional de Inventică

Dedicat exclusiv tinerilor, acest eveniment, aflat deja la cea de a 16-a ediție, deschide calea către un viitor fascinant, o lume incredibilă a imaginaţiei și ingeniozității, care se întrezărește printre creațiile a peste 70 de tineri din toată țara, în cadrul celor trei secțiuni dedicate:

1) ŞTIINŢE APLICATE (mecanică, electrică, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc)
2) TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului şi informaţiile, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informaţiile)
3) TEHNOLOGII ALE VIITORULUI (robotică, graphic design, arhitectură futuristă etc.)

Lucrările tinerilor inventatori acoperă domenii diverse ale științei și tehnologiei, de la robotică, ecologie și biologie, biotehnologii sau colonizarea altor planete, la soluții tehnice aplicabile în agricultură, științe aerospațiale, urbanism și amenajare teritorială.

Anul acesta, pentru prima oară, participă și câteva lucrări ale unor tineri – elevi și studenți – din Republica Moldova, o coincidență frumoasă a marcării Centenarului Marii Uniri. (nivelul 7.70, 380)

Expoziţia „Pagini din istoria radioului – Radio România 90”, organizată pentru a cincea oară în colaborare cu Asociaţia Radioclubul României și Asociația PRO MUSEUM, prezintă, în fotografii documentare şi în exponate reale, pentru curioşi şi pasionaţi de toate vârstele, o interesantă şi succintă trecere în revistă a mai multor etape din evoluţia radioului şi a aparatelor de radio de-a lungul timpului. (nivel 7.70, 388)

ExpoCaligrafia 2018

Asociatia Liber la Educație, Cultură și Sport în parteneriat cu Radio România, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Școala de Caligrafie din Tallinn, Estonia, organizează în perioada 14 – 18 noiembrie 2018 la Târgul Internațional de Carte GAUDEAMUS, ExpoCaligrafia 2018 – Scrisul de mână a creat cartea! Evenimentul va reuni cele mai frumoase lucrări caligrafice înscrise la a II – a ediție a Concursului Național de Caligrafie unde au participat peste 600 de persoane de la copii cu vârsta de 7 ani până la seniori cu vârsta de 86 ani. În cadrul ExpoCaligrafia, se vor desfășura și scurte Secvente Caligrafice unde vă așteptăm să susținem împreună scrisul de mână! (nivel 3.20,
Bursa de Contacte)