Savantgarde #93
20 December 2019
CONSULTAŢII 23 DECEMBRIE 2019
23 December 2019

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

” Horitul e cea mai mare minune a lumii. Muzica e cea mai mare minune a lumii. Pentru că te poți împăca  prin muzică, prin cântec cu oamenii. Cu oamenii și cu tine însuți(…) Muzica pentru a fi deplină, cere carcter, cere conștiință, cere responsabilitate.”

” Aș vrea ca muzica mea să îi facă pe oameni să aleagă binele, să facă bine. Căci toate au un timp al lor, toate se împlinesc la vremea lor (…) Pentru că vine o vreme a rodului. Și trebuie să rodească binele. Binele să fie fructul pe care îl împărțim și din care ne împărtășim. ”

                                                                                                       Grigore  Leșe

Sâmbătă 21 decembrie 2019 de la ora 14,30  vă invităm să fiți alături de Radio România Cultural și de Grigore Leșe. Vom discuta despre Sărbătoarea Nașterii Pruncului Iisus, ca timp al împăcării și bucuriei. Vom încerca să depășim gălăgia și agitația lumii moderne, o lume trufașă, agresivă, în care fărâmele sacrului sunt tot mai greu de înțeles.

 Grigore Leșe ne va explica rânduiala cetei de colindători, păzitori ai comunității, mesageri ai primenirii timpului și cosmosului. Conform tradiției totul se regenerează acum; anul cel vechi și copiii săi-soarele și luna, mor și reînvie. Toaca, slujbele, colindele și gesturile rituale ale oamenilor reîntregesc legătura între cer și pământ. Cerurile se deschid și cei plecați la Domnul se reîntorc printre cei vii. În satul tradițional se pregăteau bucate, se curățau mormintele și se dădea de pomană. Acesta este și motivul pentru care Sărbătoarea Nașterii Domnului nu este doar prilej al împăcării cu cei vii, ci și  cu cei plecați dincolo.

În urmă cu 50-60 de ani oamenii obișnuiau să meargă în pădure, să taie un copac și să aducă bușteanul acasă. Focul din această perioadă trebuia păzit cu sfințenie până de Bobotează. Bătrâni, adulți și copii formau un șir viu; veghind rând pe rând în jurul focului de sacrificiu- mesager între oameni și sferele divine, acest lanț uman reface legătura între forța fulgerului și vatra casei, între generațiile trecute și cei prezenți.

Vom discuta cu Grigore Leșe despre colindele care reimprospătează universul, sufletele oamenilor și al comunităților. Vom afla despre rânduiala cetelor de colindători și a colindatului, despre modul în care se vestea apropierii cetei de casele oamenilor, despre darurile care se ofereau în semn de belșug și însănătoșire, despre pragurile vieții parcurse în mod simbolic prin colinde.

Rămâneți alături de Grigore Leșe și Daniela Rei Vișan la Radio România Cultural, sâmbătă 21 decembrie de la ora 14,30-15,00.