Celebrarea conectării interumane este mai importantă ca niciodată
30 May 2020
Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – Deep sound of Maramureș un proiect muzical bazat pe un studiu antropologic
1 June 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

În ediția de sâmbătă 30 mai 2020 a emisiunii REConCHILLiant  vă propunem două  subiecte de de mare actualitate în această perioadă; vom discuta despre bolile cardiovasculare în contextul pandemiei cu COVID 19 și despre Ziua Mondială a Sclerozei Multiple.

 Vor fi alături de noi domnul Profesor doctor Mircea Cinteză, Șeful Secției Cardiologie 1 a Spitalului Universitar de Urgență București și doamna Cristina Vlădău vicepreședinte a Asociației Pacienților cu Afecțiuni  Neurodegenerative.

În perioada 13-17 mai 2020 s-a desfășurat  Conferința de primăvară a Societății Române de Cardiologie. Punctul central al acestei ediții online a fost epidemia provocată de SARS-CoV-2 , dar mai ales impactul acestei epidemii asupra pacienților cu boli cardiovasculare.  Vă reamintim că până în acest moment în România au fost înregistrate aproximativ 20.000 de cazuri de infectare ; 13.000 de pacienți s-au vindecat; peste 1200 au decedat.

La nivel mondial cifrele sunt impresionante. Aproximativ 6 milioane de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele luni ; peste 2,6 milioane s-au recuperat. Conform Worldometers 360.000 de pacienți au decedat din acest motiv. Epicentrul actual al pandemiei este în America de Sud. În Brazilia și Peru situația este tragică în acest moment.

Pandemia actuală a reprezentat o adevărată piatră de-ncercare pentru sistemele medicale și farmaceutice din întreaga lume. Măsurile de distanțare fizică și carantina au un impact semnificativ asupra sistemului economic din mai multe zone ale lumii. Viața planetei întregi s-a resetat după acest val de îmbolnăviri.Laboratoarele de cercetare din întreaga lume depun eforturi uriașe pentru a găsi un vaccin eficient împotriva acestui virus care a zguduit lumea din temelii.

Pacienții cu boli cardiovasculare au fost mult mai vulnerabili în fața infecției. Peste trei sferturi din decese au survenit la persoanele cu insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială severă, aritmii, angină pectorală, tulburări de coagulare a sângelui. Coexistența diabetului zaharat a complicat și mai mult situația.

Furtuna de citokine care  se declanșează în organismul persoanelor infectate cu SARS-Cov-2 poate provoca vasculite și microembolii pulmonare, extinse mai apoi și la nivel cerebral, fapt ce explică tabloul clinic complicat, divers, întâlnit mai ales la pacienții de la ATI . Legat de acest aspect, tot mai mulți pneumologi ne avertizează în legătură cu instalarea unor tulburări pulmonare cronice, în special la pacienții intubați. Țesutul pulmonar fibrozat determină o scădere semnificativă a funcției respiratorii, percepută de pacienți chiar și după eforturi fizice moderate.

Am discutat cu domnul profesor Mircea Cinteză despre toate aceste aspecte. L-am rugat să ne explice DE CE  bolile cardiovasculare sunt un factor decisiv în ceea ce privește evoluția unui pacient cu SARS-CoV-2.

Am abordat în interviul nostru și problema tratamentului anticoagulant ; această temă a fost îndelung dezbătută la Conferința de primăvară a Societății Române de Cardiologie, în special în cadrul sesiunilor organizate de Grupul de Lucru de Ateroscleroză și Aterotromboză. CE anticoagulant se administrează, CÂND și CÂT au fost întrebările cheie ale sesiunilor organizate online.

                                                                    ***

30 mai este Ziua Mondială a Sclerozei Multiple(SM), o boală grea, invalidantă, ce afectează cu precădere persoane tinere, în special femei, cu vârstă cuprinsă între 20-40 de ani. La nivel mondial sunt aproximativ 2,3 milioane de cazuri înregistrate oficial cu SM.

Campania desfășurată la nivel internațional este coordonată de Federația Internațională a Sclerozei Multiple și în acest an ” CONECTAREA” a fost tema în jurul căreia s-au organizat diverse  tipuri de acțiuni, mai ales în ultimele săptămâni. ” I Connect.We Connect” este sloganul ce va reuni pe 30 mai 2020 evenimentele organizate în întreaga lume pentru a sărbători solidaritaritatea globală și speranța în viitor: a persoanelor cu scleroză multilpă, a familiilor acestora, dar și a comunităților în care trăiesc .

 Și în România Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative-APAN a organizat pe toată durata pandemiei activități online care să susțină pacienții cu scleroză multiplă și familiile acestora. După cum sublinia și doamna doctor Gabriela Mihăilescu în webinarul desfășurat la începutul lunii mai, necesitățile și vulnerabilitațile acestor  persoane trebuie abordate nuanțat, cu maximă atenție . Articolele scrise de doamna doctor pe acesată temă pot fi citite în revista Viața medicală, dar și pe pagina de facebook APAN.

În România sunt înregistrate peste 8500 de persoane cu scleroză multiplă. Aproximativ 4500 de persoane sunt înscrise într-un program național de monitorizare și tratament.

La începutul pandemiei actuale au existat  nenumărate temeri legate  de transformarea unor centre de suport pentru scleroză multiplă în unitatăți de tratare a paciențiolor cu COVID 19. Analizele lunare, obligatorii, tratamentele costisitoare, efectuate până de curând exclusiv în unitățile spitalicești au fost reorganizate și redistribuite către alte spitale.


 Am discutat cu doamna Cristina Vlădău, vicepreședinte APAN despre viața acestor persoane, despre problemele, speranțele, lupta cu boala și cu lacunele legislative din România. Vom menționa acum doar câteva dintre acestea: ședințele de kinetoterapie decontate de CNAS nu acoperă nici măcar jumătate din necesarul recomandat de medicii neurologi. Cât despre susținerea psihologică a acestor persoane și a familiilor acestora, suntem încă la mare distanță față de ceea ce recomandă Federația Mondială a Sclerozei Multiple.

Pentru sensibiliza opinia publică și factorii de decizie din sistemul sanitar din România APAN a oragnizat un concurs de desene și fotografii, ai căror câștigători vor fi anunțați și premiați online sâmbătă 30 mai.

Prin bunăvoința doamnei Cristina Vlădău am postat și noi câteva desene, crâmpeie dintr-o luptă cu boala, pe care unii dintre noi trebuie să o ducă ani și ani la rând. Sunt eroi anonimi de la care putem învăța cât de prețioasă este viața!