In direct,din standul comun ELI-NP/ IFIN-HH/MHTC de la Targul de carte GAUDEAMUS
22 November 2019
Fluid memory – Computerul cu apă sărată al Ioanei Vreme Moser
25 November 2019

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

“Lucrul fiecăruia se va face cunoscut ; îl va vădi ziua Domnului. Pentru că în foc se descoperă, și focul însuși va lămuri în ce fel este lucrul fiecăruia. Dacă lucrul cuiva, pe care l-a sădit , va rămâne, va lua plată. Dacă lucrul cuiva se va arde, el va fi păgubit; el însă se va mântui, dar așa ca prin foc.”

                                                                      Corinteni I.3.13-I.3.15

Sâmbătă 23 noiembrie de la ora 14,30  la Radio România Cultural vă propunem câteva teme extrem de incitante: destinul omului, puterea de a depăși,sau nu, ademenirile vremurilor; Vom discuta despre societățile care poartă în ele traumele istoriei dar și  despre discernământul pe care ar trebui să îl cultivăm permanent pentru a putea să înțelegem încotro ne îndreptăm.

Vom deschide ediția din această săptămână cu un dialog construit în jurul volumului Carbon, apărut în anul 2018, la Editura Tracus Arte. Aurelia Marin, autoarea volumului, ne propune un traseu labirintic, un permanent balans între suferința umană resimțită de colectivități întregi și reflexia acesteia în viața personajelor; pornind de la viața unei femei născută în România, nedorită și neiubită de proprii părinți  al cărei drum se intersectează cu cel al unui fiu de bancheri elvețieni, autoarea ne propune în Carbon câteva  întrebări grave  privind destinul uman; această țesătură unică  de vulnerabilitate, dragoste, forță, resemnare sau răbdare. În ce măsură destinul nostru se plămădește alături de  oamenii pe care îi iubim sau…urâm; suntem oare făcuți unul pentru celălalt, așa cum indrăznește să afirme unul din personajele cărții?

  ” Fiu al unui tată prosper care arăta tot timpul gârbovit sub povara răspunderii și al unei mame ce-l cufunda în somn murmurându-i cu glas adus până la șoaptă cele mai drăgăstoase cântece de leagăn, copilul a băgat ușor la cap ierarhia lucrurilor. Privind  și ascultând se oprea doar să aleagă  direcția în funcție de intensitatea sau picurul unei intenții. Din această tăinuire plină de cotituri și unghere a tras concluzia că în viață contează ce îți dorești, ce cauți, pe cine merită să iubești și cui să ceri.”

În această sâmbătă vă propunem deci un dialog despre dragoste , despre frică, despre zvârcolirile inimii, despre căutarea continuă a unui punct  de sprijin. Carbonul este elemental chimic cu cele mai multe ” întrupări”, peste 10 milioane de compuși, de la cărbunele cel mai smerit până la cel mai râvnit diamant, reflectând prin această multitudine de structuri și posibilitățile atât de diferite pe care  omul le întânește în viață:  ” Carbon. Acesta era elementul. În combinație cu acizii, carbonul captează puteri halucinante, devine toxic și omoară oameni. Zeci,sute, milioane. Carbon. Un singur cuvânt. Asemenea unui chimist priceput și intuitiv, Fany pune degetul pe un buboi activ pe dinăuntru, gata să erupă și să împroaște în jur puroiul primitivismului și al agresiunii, fără să-și dea seama care vor fi urmările și prețul.!” ”Fany evită cu obstinație cuvântul obsesie, acea stare funestă de a fi, mai mult decât a putea dărui. Dependență mocnită subteran de cineva, Carbonul minții.”

                                                                                    ***

O a doua temă pe care v-o propunem în ediția de sâmbătă 23 noiembrie 2019 a emisiunii Reconchilliant este legată de celebra expresie ” Solve et Coagula”. Cu ajutorul domnului profesor Teodor Ghiondea, coordonatorul colecției Philosophia perennis de la Editura Herald vom încerca să înțelegem ce înseamnă ”să aduni ceea ce este  risipit” dar și să dizolvi ceea ce este compactat; îndârjirile, fricile, opacitățile mentale sau sufletești.

Vom mai discuta despre dezintegrarea interiorului minții umane prin abandonarea creierului în caruselul hipnotizant al jocurilor pe internet, această  autoreflectare narcisistă atât de periculoasă. 

                                                                                         ***

Dincolo de dialogurile pur teoretice, ne vom adresa și părinților  adolescenților de azi. Doamna Antonella Matei, psihoterapeut, ne va contura importanța dialogului continuu cu copii noștri, încrederea pe care ar fi bine să o construim, respectul și dragostea  de care fiecare din noi are atâta nevoie.