Lansare de carte – Cutia magică
20 September 2019
CONSULTAȚII – 22 SEPTEMBRIE 2019
22 September 2019

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

Ediția din această săptămână a emisiunii  REConCHILLiant se desfășoară  sub semnul celui de al 58-lea Congres al Societății  Române  de Cardiologie, desfășurat la Sinaia în perioada 18-21 septembrie. Următoarele ediții ale emisiunii vor include cel puțin un subiect focalizat asupra acestui domeniu. Să nu uităm că în România aproximativ 60% din decesele înregistrate sunt provocate de un infarct miocardic acut, de un accident vascular cerebral sau de complicațiile insuficienței cardiace.

            Au fost invitați la acest congres, au prezentat lucrări sau  au moderat sesiuni științifice 30 de lectori din străinătate, membri ai Societății  Europene de Cardiologie, ai Societății Europene de Imagistică Cardiovasculară, ai Societății Maghiare de Cardiologie și ai Societății Americane de Cardiologie. Una dintre trăsăturile importante ale acestei ediții este legată de numărul mare de lucrări realizate și prezentate de echipe interdisciplinare de medici, specialiști în imagistică medicală, cardiologi, nefrologi, neurologi. Cursurile s-au desfășurat în nu mai puțin de 8 sesiuni concomitente de prezentări de înaltă ținută și au racordat cardiologia românească la studiile clinice și cercetările  medicale de pe întreg mapamondul. Medicația antihiperglicemiantă, dislipidemiile, bolile cardiovasculare genetice, malformațiile cardiovasculare, ecocardiografia, insuficiența cardiacă, resuscitarea cardiorespiratorie au adus laolaltă specialiști de marcă din domeniu, alături de medici tineri aflați la început de drum.

            Cursurile au fost completate de comunicări orale, de sesiuni” rapid comentate”, de” imaging corner” și” hands-on interventional cardiology”.  Din dezbaterile la care am avut șansa eu însămi să particip se creionează  câteva domenii noi de cercetare și terapie. Doctorul Cezar Iliescu, Directorul Laboratorului de Cateterism Cardiac al Universității M D Anderson din Houston a prezentat-în premieră pentru România, o nouă ramură medicală care se profilează la orizont: Cardio-Oncologia. Numărul mare de pacienți cu tratamente oncologice dublate de complicații cardio-vasculare însemnate au determinat creionarea treptată a acestei  specializări.

            Cele mai recente  studii clinice privind tratamentul insuficienței cardiace și al infarctului miocardic acut deschid noi capitole privind factorii de risc cardiovascular la bolnavii cu boli inflamatorii cronice.Metodele terapeutice dificile care trebuie adoptate în infarctul miocardic apărut la persoanele tinere ne reamintesc faptul că stilul de viață contemporan, cu nenumărate excese de tot felul, își pune pecetea adânc asupra vieții nostre și a copiilor noștri chiar de la vârste foarte tinere. Au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri de infarct miocardic acut la adolescenți de 16-17 ani.  Consumul de droguri, în special de cannabis și cocaină deschid o pagină nouă, apăsătoare in cardiologia actuală. Rând pe rând, vom aborda în edițiile viitoare toate aceste teme, alături de specialiști de top care au confirmat participarea la emisiunea REConCHILLiant.

            În această sâmbătă vă propunem trei subiecte importante: accidentul vascular trombotic, bolile metabolice cu impact masiv asupra aparatului cardiovascular și posibilitățile concrete de prevenire a diabetului zaharat de tip II, încă de pe băncile școlii.

                                                           ***

            Accidentul vascular cerebral reprezintă  o urgență medicală de grad zero, în care fiecare minut contează. Prezentarea în timp util la o cameră de gardă de specialitate, în care se poate efectua un consult neurologic, computer tomografia și tromboliza, poate face diferența între moarte și viață, subliniază doamna doctor Gabriela Mihăilescu, medic primar neurolog la Spitalul Colentina din București.

            Cum putem recunoaște instalarea unui accident vascular ?

            Simptomele apar BRUSC, în stare de aparentă sănătate. Persoana respectivă  prezintă o stare de slăbiciune generală, cu deficit motor, modificări de sensibilitate-parestezii,  uneori dificultăți de vorbire, de vedere, tulburări  de înghițire sau asimetrii ale feței. Durerile de cap moderate sunt mai degrabă caracteristice  sinuzitei, spondilozei sau migrenelor. Doar dacă durerea de cap este foarte intensă și este asociată stărilor de vomă și greață poate fi un indiciu al instalării unui accident vascular, de tip hemoragic.

            Hipertensiunea arterială, fibrilatia atriala, ateromatoza, fumatul, dislipidemiile și diabetul zaharat reprezintă principalii factori de risc în declanșarea accidentului vascular cerebral. În cazul femeilor tinere medicii avertizează că fumatul asociat  consumului de anticoncepționle măresc semnificativ riscurile.

                                                                  ***

            Proaspăt întors de la Congresul European de Cardiologie  desfășurat la Paris la începutul lunii septembrie, doctorul Ștefan Bogdan, medic primar cardiolog la Spitalul de Urgență Floreasca din București, ne prezintă câteva repere privind impactul bolilor metabolice asupra sistemului cardiovascular. Diabetul zaharat, dislipidemiile  asociate  fumatului  determină în timp modificări anatomice semnificative la nivelul vaselor de sânge, modificări  ce pot favoriza apariția unui infarct miocardic acut sau a unui accident vascular cerebral. Mâncarea de tip fast-food, sedentarismul, fumatul, consumul de substanțe interzise  afectează  personae cu vârste din ce în ce mai tinere. Dacă până de curând infarctul miocardic acut era considerat o afecțiune a vârstnicilor, în anii din urmă, la camerele de gardă au venit adolescenți, tineri și adulți cu vârste de 30-40 de ani.

                                                                    ***

            Pentru că am vorbit  despre apariția accidentului vascular cerebral și a infarctului miocardic acut la vârste din ce în ce mai tinere-cu 10 ani mai puțin decât în anii 90 spre exemplu, am salutat  prezența în emsiune a domnului George Istrate, Director General al Asociației Medicover. Împreună cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației Naționale, cu Societatea Română de Diabet, Nutriție  și Boli Metabolice și Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice  au organizat în Ploiești și Cluj Napoca un amplu proiect de depistare a copiilor cu riscuri ridicate în dezvoltarea diabetului zaharat de tip II.

            Proiectul  InCerc a debutat în urmă cu doi ani la Ploiești, răstimp în care au fost examinați TOȚI copiii din clasele a V-a Copii cu risc de diabet au fost examinati de echipe interdisciplinare de medici, nutriționiști, psihologi și consilieri de nutriție și sport. Rezultatele  parțiale ale proiectului ÎnCerc  lansează un semnal de alarmă către părinți,  profesori și Inspectoratele Școlare. Prin prelucarea datelor obținute  în urma determinării indicelui de masa corporală al elevilor, a reieșit faptul că 35% din aceștia au un risc mediu și ridicat în ceea ce privește instalarea diabetului zaharat de tip II, considerat până de curând apanajul vârstelor mai înaintate.

            Ce putem face concret pentru a ne modifica stilul de viață și pentru a ne proteja sănătatea  puteți afla sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 14.30, la Radio România Cultural,  unde SĂNĂTATEA  CONTEAZĂ.

Foto: Arhiva personala a invitatilor