Astăzi începe la București cel de-al 23 lea Congres de Psihiatrie Socială, WASP2019!
25 October 2019
Dimesniunea stiintifica a artei – Aura Bălănescu un sculptor imaterial – episodul 1
28 October 2019

REConCHILLiant – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social

Sâmbătă 26 octombrie 2019 de la ora 14,30 la Radio România Cultural vom discuta cu domnul doctor Ștefan Bogdan și doamna doctor Rodica Negreanu despre două  teme cu un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Este vorba despre hipertensiunea arterială și cancerul de piele.

Cardiologii ne avertizează că  după vârsta de 40 de ani, un român din doi au hipertensiune arterială. Conform satisticilor oficiale doar jumătate din persoanele cu hipertensiune știu acest lucru; dintre cei care știu doar o jumătate merg la medic, iar din cei care merg totuși la medic doar o jumătate se tratează corect, continuu. După un calcul matematic simplu rezultă că doar aproximativ o optime din populația cu hipertensiune arterială se tratează corect. O posibilă explicație ar fi  simptomatologia nespecifică, din primele luni sau chiar ani de evoluție ai bolii, motiv pentru care hipertensiunea arterială este denumită și” the silent killer”, adică ucigașul tăcut. Treptat, în lipsa unui tratament corect și a unui regim de viață mai sănătos se îmbolnăvesc progresiv inima, vasele de sânge sau rinichii. Uneori sunt semnalate dureri de cap, amețeli, dureri în piept, dificultăți respiratorii. Domnul doctor Ștefan Bogdan, medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București ne avertizează că în hipertensinea arterială malignă, cu valori tensionale foarte ridicate, simptomatologia instalată are semne comune de suferință cu cele care apar în iritația meningeală, respectiv: vărsături, greață, fotofobie, dureri de cap violente.

Hipertensiunea arterială este considerată o problemă de sănătate publică. Frecvența ei în țările din estul Europei este de 2-3 ori mai mare decăt în țările din vestul continentului. Cifrele pot fi corelate cu nivelul de educație sanitară al populației, stilul de viață, obiceiurile alimentare, inclusiv consumul  de sare sau de alimente semipreparate sau de tip fast-food, controlul greutații și al bolilor metabolice, fumatul, puterea de adresabilitate către un medic de familie sau un cardiolog. Cele mai frecvente complicații ale hipertensiunii arteriale sunt:insuficiența cardiacă, infarctul miocardic acut sau accidental vascular cerebral.

                                                                                 ***

Sezonul estival s-a încheiat de ceva vreme, toamna lungă și blândă ne reamintește de vacanță, de soare, de plajă. Doamna doctor Rodica Negreanu, medic specialist dermatolog ne explică de ce expunerea la soare sau la… solar poate fi periculoasă;tot ea ne va prezenta câteva reguli elementare de (auto)monitorizare a alunițelor de pe piele; ce sunt acestea și când anume ar trebui să mergem la medicul dermatolog .In literatura de specialitate, ne semnalează doamna doctor,  există așa-numita regulă ABCDE; vom trece în revistă câteva criterii mai importante: culoarea-dacă este sau nu uniformă, conturul, dimensiunea, simetria sau asimetria aluniței.Mai mult decât atât, dacă la câteva săptămâni după o expunere prelungită la razele solare, observăm apariția unui nodul , ce crește rapid și sângerează cu ușurință, ar trebui să programăm URGENT un consult dermatologic. Iar dacă ținem morțiș să avem un look …de vacanță, ar fi mai bine să apelăm la cremele autobronzante decât să ne expunem cu încăpățânare la razele ultraviolete, pe malul mării, pe vărfurile munților, în destinații exotice, sau la cabinetele cosmetice.