Jurnalistul RRC – Matei Martin – moderează, la Muzeul Cotroceni, prima întâlnire din cadrul programului „Conversații la muzeu”. Invitat – Dan C Mihăilescu
23 January 2018
InterActiv -Bullying în grupurile de copii
24 January 2018

Regele Mihai I – Un eveniment cu istoricul G. Filitti

În 27 ianuarie, la Grand Hotel Continental, te invităm la o conferință specială cu istoricul Georgeta Filitti despre REGELE MIHAI I. La acest eveniment vom rememora împreună cele mai importante momente din viața Regelui Mihai I.

Deși s-a vorbit foarte mult în ultima vreme despre Regele Mihai I, ne dorim să-i înțelegem destinul altfel decât a fost prezentat până acum. De aceea, îți propunem un dialog deschis cu istoricul G. Filitti, care a fost mereu în preajma Familiei Regale și care ne poate oferi o altă perspectivă asupra evenimentelor istorice la care a luat parte regele.

În 2012, doamna G. Filitti a fost decorată de Majestatea Sa, Regele Mihai I cu Medalia “Crucea Casei Regale a României” pentru “activitatea sa prodigioasă ca istoric al societăţii, moravurilor şi tradiţiilor intelectuale româneşti”.

Născut sub auspicii fericite, în România Mare, când toate provinciile locuite de români erau întrunite într-un singur stat sub conducerea Regelui Ferdinand I Întregitorul, principele Mihai părea să aibă tot viitorul în faţa sa. Şi la un moment dat a şi fost aşa.

La doar 6 ani, în 1927, la moartea bunicului, prin renunţarea la tron a tatălui său, principele devine regele ţării, înconjurat de o Regenţă. Dar peste 3 ani tatăl se răzgândeşte, revine în ţară şi se proclamă rege. Mihai devine Mare Voievod de Alba Iulia şi începe o instruire complexă, rigidă şi lipsită de cunoştinţele necesare unui viitor monarh, la Şcoala Palatină.

Avea 19 ani când abdicarea tatălui îl urcă pentru a doua oară pe tronul ţării. Domnia de 7 ani care a urmat a însemnat război, tutela mareşalului Ion Antonescu, dar şi maturizarea excepţională a suveranului

Silit să abdice, începe un lung şi dureros drum al exilului, când precaritatea traiului zilnic se împletea cu grija pentru patria mult iubită, aflată dincolo de Cortina de fier, ruptă tot mai mult de lumea liberă.

Data: 27 Ianuarie, ora 11:00
Cost: 50 de lei
Cost redus (card fidelitate, studenți, elevi, pensionari): 45 de lei
Loc: Grand Hotel ContinentalCalea Victoriei 56, intrare din str. Ion Câmpineanu (Sala Nicolae Grigorescu, et. 4)
Înscrieri la contact@victoriei.ro