Dimensiunea științifică a artei: Străbunicul meu Emil Racoviță
18 December 2019
Dimensiunea științifică a artei: Despre artă, știință și literatură de anticipație cu Ștefan Tiron
19 December 2019

România are nevoie de un Program național de screening pentru cancerul mamar

România are nevoie de un program de screening pentru cancer mamar – susțin asociațiile de pacienți. Caravana „Nu am făcut destul” inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de cancer a descoperit în sate de trei ori mai multe cazuri de cancer decât arată statisticile.

Ajunsă la cea de-a VI-a ediție, Campania „Nu am făcut destul” s-a încheiat anul acesta cu trei cazuri deja diagnosticate și două în curs de clarificare după testarea ecografică a 854 de femei din mediul rural, ceea ce indică un  număr de trei ori mai mare de cazuri decât cele arătate de statisticile oficiale raportate la 1.000 de femei testate. Astfel, în perioada 5 octombrie – 17 noiembrie, 1.070 de oameni din 14 sate (din județele TimișHunedoaraAradSatu Mare și Bihor) au beneficiat gratuit de ecografie mamară, de dermatoscopie, de spirometrie, de EKG, de măsurarea tensiunii, a pulsului, a nivelului glicemiei, de calcularea indicelui de masa corporală. Costurile au fost acoperite integral din sponsorizări din partea unor companii private. Examinările au fost făcute de medici specialiști asistați de studenți voluntari de la facultățile de Medicină din Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea.

Rezultatele campaniei în 2019:

o   1.070 oameni au fost consultați în satele lor – 910 femei și 160 de bărbați. Cea mai în vârstă persoană – un bărbat de 87 de ani.

o   Dintre cele 910 femei prezente, 854 au făcut ecografii mamare. 60 au primit recomandare pentru mamografie, doar 47 au și făcut investigația, în regim de urgență și gratuit, în clinici specializate. Celelalte fie au făcut mamografie pe cont propriu, fie nu au dorit, motivând că pleacă în scurt timp la muncă în străinătate sau că nu au timp. Au fost făcute 6 biopsii din care au rezultat 3 leziuni canceroase, o leziune benignă, iar două analize sunt în curs de finalizare. Sprijinul pentru efectuarea biopsiilor a fost oferit și anul acesta de Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

o   o femeie a suferit deja o intervenție chirurgicală pentru extirparea tumorii.

o   910 femei au fost învățate cum se face autopalparea și au experimentat pe mulaje cum se simte un nodul malign, care trebuie examinat de medic.

o   86% dintre femeile testate nu își făcuseră niciodată control la sâni, 70% nu își făcuseră nici măcar autopalpare.

o   1 din 10 femei are o rudă cu cancer de sân, factor de risc în această situație.

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând a treia cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile între 50 și 69 de ani. În fiecare oră, e diagnosticat un caz nou de cancer de sân. Și totuși, mii de femei află prea târziu pentru a se mai salva. 

România este una din ultimele două țări din Uniunea Europeană rămase fără un program național de screening pentru cancerul de sân. Bulgaria a făcut o încercare în 2009, dar a eșuat. România este însă și azi în stadiul programelor-pilot la nivel județean sau, cel mult, regional.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a propus demararea unui Program național de screening pentru cancerul mamar, având ca obiectiv testarea la fiecare doi ani a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.

Acordul a fost semnat între Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și reprezentanți ai Senatului, Camerei Deputaților, Administrației Prezidențiale și Ministerului Sănătății, la finalul conferinței susținută la Palatul Parlamentului, în data de 17 decembrie 2019, cu prilejul prezentării rezultatelor Campaniei de investigații gratuite din mediul rural „Nu am făcut destul”.

Declarația președintelui Federației, Cezar Irimia.

 Sursă foto: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer