Soprana Adela Zaharia, invitată la Praga, într-un concert dirijat de Placido Domingo
27 January 2019
Ilustrata din Amsterdam – Utrecht, Caravaggio şi Europa
28 January 2019

Românii în lume – Dana Dragomir

Duminica 27 ianuarie ora 20.30

 In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

          27 ianuarie – Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Pentru marcarea acesteia, „Bucharest Jewish Film Festival” în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Comisia Națională a României pentru UNESCO şi Federația Comunităților Evreiești din România organizeaza duminică, 27 ianuarie, ora 18:00, la sediul ICR din Aleea Alexandru 38, proiecţia documentarului „Cine ne va scrie istoria” („Who will write our history”). Filmul documentar, regizat și produs de Roberta Grossman, este prezentat, în premieră națională, simultan la sediul UNESCO din Paris, la Muzeul Holocaustului din Washington D.C. şi la Muzeul Toleranţei din Los Angeles. De asemenea, în aceeași zi și în același timp, peste 400 de cinematografe, sinagogi, biserici, universități, muzee și centre comunitare din întreaga lume prezinta documentarul. 

Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, marchează preluarea Președinției Consiliului UE de către România, printr-un recital susținut de naista Dana Dragomir, la Sala Barocă a Muzeului Național de Istorie din Stockholm. Recitalul va avea loc la data de 29 ianuarie.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține „Participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (FIFR) 2019“ în perioada 23 ianuarie – 3 februarie 2019.

Lungmetrajele Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, regia: Radu Jude și Donbass, regia Sergey Loznitsa (actor, Valeriu Andriuță), co-producții românești, vor beneficia de 4 proiecții, fiecare, în cadrul festivalului.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbulorganizează, în parteneriat cu Ambasada României în Azerbaidjan, expoziția 

Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor“ la Baku, eveniment dedicat Presedinției române a Consiliului Uniunii Europene, in perioada 

23 ianuarie  – 10 februarie

ICR Londra continuă și în 2019 colaborarea, inițiată în anul 2011, cu St Martin-in-the-Fields, cunoscuta scenă muzicală din Trafalgar Square, organizând pe 29 ianuarie, concertul de muzică clasică susținut de Rebeca Lazar – vioară, Radu Stoica – pian, Ioan-Octavian Pârlea – vioară, Kira Frolu – pian și Iohan Coman – vioară.

Cu ocazia preluarii de catre România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ICR Londra se asociază cu una dintre cele mai importante orchestre britanice, Philharmonia Orchestra, pentru a prezenta, la Royal Festival Hall, un concert pe al cărui cap de afiş figurează pianistul Radu Lupu, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii. Concertul va avea loc pe 3 februarie.

ICR New York susține in perioada 25-30 ianuarie 2019 participarea filmului de animație Telefonul în cadrul Sundance Film Festival. 

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale a României, Institutul Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză, organizează pe 28 ianuarie 2019 un concert  ianuarie de muzică electronică românească marca Cercle (transmis live), ce îl va avea ca invitat pe artistul de muzică electronică BOg, în Salonul de Aur al Ambasadei României în Republica Franceză.

Acest concert va fi transmis live și în sala Elvire Popesco a Institutului Francez de la București.

Institutul Cultural Român de la Paris susține in perioada 1-10 februarie prezenţa echipei filmului Cadoul de Crăciun, r.: Bogdan Mureşanu, la Festivalul Internaţional de scurtmetraje de la Clermont-Ferrand, unde scurtmetrajul a fost selecţionat în competiţia internaţională oficială. 

ICR Praga susține participarea la data de 30 ianuarie a pianistului român Filip Samuel Sebeşan, acompaniat de Filarmonica din Praga, în cadrul concursului Talent Praga 5, la ediţia 2019 de la Praga.