Știința în cuvinte potrivite vă invită săptămâna aceasta la CAMPUS!
19 April 2019
Tehnologia de gazeificare a deșeurilor – soluție, posibilă, pentru valorificarea gropilor de gunoi
22 April 2019

SAVANTGARDE #63

http://bit.ly/2Ze1jPE

PORKENSTEIN // TheGuardian: Zici că e clișeu dintr-un SF de proastă calitate: cercetătorii de la Universitatea Yale au descins într-un abator și au ridicat de acolo mai multe capete de porci proaspăt sacrificați. Ajunși în laborator, și-au suflecat mânecile și s-au pus pe treabă, reușind să „repornească” o parte din activitatea creierului testat. Creierul râmătorilor este „parțial viu”, afirmă un bioetician, și cu asta relansează discuția despre linia care desparte viața de moarte.

ÎNCĂ UN PITIC // EduPedu: Cercetătorii de la UBB au descoperit o nouă specie de crocodil în Bazinul Hațeg: crocodilifomul pitic, dispărut la cumpăna dintre Jurasic și Cretacic.

OPERA COMPLETĂ // Radio.cz: O piesă neterminată de Antonín Dvořák a fost completată de o inteligență artificială.

CA ȘI CUM // Agerpres: Cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Australia au recreat digital o străveche așezare indigenă permițănd utilizatorilor să călătorească 6 500 de ani în timp cu ajutorul tehnologiei VR.

POVESTEA VORBEI // Am dat peste o mică comoară: o arhivă audio cu înregistrări realizate în România, în 1928, de o echipă de la Muzeul Vorbei și Gestului din Paris.

www.savantgarde.ro