PORTRET: Victor Hugo – un titan al literaturii franceze
26 February 2020
Timpul prezent în literatură – Despre “Lăptarul“ de Anna Burns
28 February 2020

„Scene din inimă”, adusă în România de Editura Seneca

Editura Seneca lansează în România „Scene din inimă”, cartea Malenei Ernman, celebră cântăreață de operă în Suedia și mama activistei pentru climă Greta Thunberg. Cele 108 scene din inimă spun povestea unei familii care trece prin două crize în același timp: una familială și una climatică.

În carte, Malena împărtășește experiența unei familii cu doi copii cu tulburări de comportament, care dovedesc că orice provocare este o ocazie de a se auto-depăși. În paginile cărții, cititorul o poate înțelege pe Greta pe care a văzut-o deja la Adunarea Generală ONU sau în fața Parlamentului suedez cu pancarta sa. Dar mai mult decât atât, poate găsi răspunsuri la întrebări ale timpului nostru, precum: ce pot face eu și familia mea în contextul schimbărior climatice care ne afectează pe fiecare în parte?

Fragment din carte:

Mai devreme sau mai târziu cu toții vom cădea în uitare, indiferent cât de importanți, iubiți sau urâți am fi fost. E greu să te gândești la asta. Și nu e cu nimic mai ușor când realizezi că nici măcar experiențele noastre, faptele noastre bune și gesturile noastre caritabile nu vor fi de ajuns în final. Pentru că s-a dovedit că această educație sănătoasă și umanistă de care am avut parte cei mai mulți dintre noi a neglijat un mic detaliu: amprenta noastră ecologică.”

Malena spune povestea unei crize de familie care se împletește cu criza unei lumi: criza climatică. Cercetătorii ne avertizează că mai avem aproximativ 12 ani pentru a lua măsuri prin care să evităm o catastrofă climatică. Greta Thunberg a mobilizat milioane de tineri din întreaga lume prin diseminarea mesajului cercetătorilor. Din greva ei climatică s-a născut mișcarea Fridays for Future care scoate în fiecare vineri în stradă tineri care cer acțiune pentru mediu din partea guvernelor.

Ana Dragu, coordonator al Centrului de Resurse și Referință în Autism “Micul Prinț” Bistrița, spune: “O carte la fel de controversată precum personajele care îi dau viață. Familia Gretei Thunberg atacă rând pe rând toate realitățile fierbinți ale zilei: mișcarea gay, creșterea alarmantă a patologiei psihiatrice la copii, bullying-ul în școală și pe internet, violența în familie, discriminarea persoanelor cu tulburări neuropsihice și, în prim plan, lupta pentru viață – sinonimă în acest caz concret cu lupta pentru mediu, declanșată de pericolul ireversibil al creșterii emisiilor de carbon. Jurnalul Malenei, Gretei, Beatei și al lui Svante va atinge corzile sensibile ale fiecărui cititor. În curând se termină aerul și nu vom mai putea respira, însă nu pare să ne pese, transmite acest jurnal de familie scris cu disperarea unei mame al cărei copil stârnește revoluții mondiale în cel mai asumat mod cu putință.

Cartea este cel mai nou titlu din colecția de mediu a Editurii Seneca, prima editură verde de la noi. Folosind hârtie reciclată, utilizând tehnici de tipar responsabil și plantând copaci pentru fiecare tiraj de carte, editura economisește resurse cheie pentru viitorul nostru. 2 lei din prețul fiecărei cărți a editurii Seneca merg spre protejarea naturii. Surplusul de hârtie este transformat în semne de carte, cărți poștale sau carnețele.