Eveniment online dedicat ediției în limba germană a romanului Dimineață pierdută de Gabriela Adameșteanu
5 February 2021
Radu Paraschivescu despre „Middle England“ de Jonathan Coe
7 February 2021

Scriitoarea Maja Lunde ”În Europa avem nevoie de politicieni mult mai curajoși în lupta împotriva schimbărilor climatice”

”Avem nevoie și de literatură pentru a înțelege cât mai bine lumea din jurul nostru și problemele vremurilor pe care le trăim”, spune scriitoarea Maja Lunde. Și-a transformat grijile privind viitorul planetei în bestseller-uri internaționale. Traduse în  cincizeci de țări, cărțile scriitoarei norvegiene s-au vândut în peste trei milioane de exemplare. Succesul lor, spune Maja Lunde, ne arată în fond că ne pasă, că suntem implicați în problemele de mediu.

După ”Istoria albinelor” care va fi în curând ecranizată, editura Humanitas Fiction a publicat și cel de-al doilea volum din tetralogia dedicată schimbărilor climatice. ”Istoria apelor” în traducerea Ivonei Berceanu vorbește despre forța naturii și a spiritului uman. Este o carte captivantă și tulburătoare, iar mesajul este același din ”Istoria albinelor”, și anume că, viitorul nu sună prea bine. Una dintre povești ne poartă în Franța anului 2041, într-o lume pustiită de secetă.

Maja Lunde mărturisește însă că atunci când scrie nu se gândește la un mesaj anume. Dacă ar începe cu un mesaj, ar însemna să se transforme în politician, și nu-și dorește acest lucru, dar e convinsă că în Europa avem nevoie de politicieni mult mai curajoși în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Diana Joicaliuc a stat de vorbă cu scriitoarea Maja Lunde despre puterea literaturii de a schimba percepții, dar mai ales despre lentilele prin care vedem viitorul planetei într-un context climatic incert și sumbru.

………………………

 Fotografia autoarei © Oda Berby