#GaudeamusAcasă – Salon de carte la tine acasă: 16 – 22 noiembrie 2020
16 November 2020
AUDIO Prin cafenelele din Micul Paris
17 November 2020

Se lansează o platformă dedicată documentării procesului de creație al artiștilor – începând cu un episod pilot dedicat Norei Iuga

jurnaldecreatie.ro este o platformă online care invită publicul larg să ia parte la procesul de creație al autorilor români. Prima invitată a acestei inițiative este scriitoarea nonagenară Nora Iuga, cititorii fiind invitați la o întâlnire virtuală cu îndrăgita autoare. 

Platforma prezintă în premieră materiale video și materiale audio care documentează procesul de lucru al autoarei pe parcursul scrierii ultimei sale cărți de proză, Hipodrom. Autoarea se bucură de o popularitate deosebită în rândul iubitorilor de literatură și tocmai de aceea proiectul își propune să o prezinte unei noi generații de cititori, să le dea ocazia să o cunoască și să se lase cuceriți de farmecul și carisma ei. Un prim video pe care îl împărțășim cu publicul este cel în care autoarea vorbește despre ce este inspirația pentru ea și cum se manifestă aceasta în procesul ei creativ. 

După cum admite însăși scriitoarea, “nu știu să mai fi publicat cineva în România, la 89 de ani, o carte de aproape 400 de pagini”. O perspectivă asupra procesului ei artistic, în care o vom asculta povestind despre scris, inspirație, despre veșnicie, dar și despre legendarele vacanțe de la 2 Mai ale boemei românești.

Această platformă își propune să vină în întâmpinarea curiozităților publicului legate de laboratorul de creație al artiștilor români, propunându-și să stimuleze apetitul pentru lectură, artă și creativitate în rândul publicului tânăr și foarte tânăr. În acest jurnal de creație apropierea de artist se constituie prin interviuri portret, materiale audio-video și lecturi publice care să aducă autorii mai aproape de cititori.