Ascultă Radio România Cultural Live

Ilustrate din Cuba: Casa Prieteniei şi o poveste de dragoste - 2

Somptuoasa clădire din Havana situată în cartierul Vedado, pe strada Paseo, a primit numele oficial de Casa Prieteniei (Casa de la Amistad) datorită destinaţiei actuale. Este un loc în care puteţi respira un aer de cultură şi tradiţie cubaneză. Cu toate acestea, la nivel popular ea este cunoscută drept „Casa Iubirii”, „Casa Misterelor” - deoarece se spune că spiritul celei care a stăpânit-o se mai plimbă încă prin încăperile sale - sau pur și simplu Casa de pe strada Paseo.

19 Martie 2023, 07:30

În spatele perechii de lei care îi întâmpină şi astăzi pe vizitatori, două coloane mari de teracotă cu capiteluri dorice împodobesc uşa de la intrare. Încă din prag ne dăm seama că frumuseţea acestei impunătoare case este la fel de mare ca şi dragostea care a inspirat-o, o dragoste a cărei poveste a scos la suprafaţă toată gândirea şi prejudecăţile unei epoci. Protagoniştii săi au fost Catalina Lasa şi Juan Pedro Baró.

Aşadar, în urma poveştii de dragoste dintre Catalina Lasa şi Juan Pedro Baró, Havana are astăzi un mic palat care, potrivit experţilor în domeniu, a stabilit standarde în arhitectura cubaneză şi a devenit un punct de referinţă în ceea ce priveşte luxul. Conceput de prestigioasa firmă a arhitecţilor Govantes şi Cabarrocas ca o îmbinare a stilului Renaşterii florentine cu Art Deco, acesta a costat, conform calculelor făcute, o sumă exorbitantă pentru vremea respectivă, aproximativ trei milioane de dolari. Se spune că până şi nisipul folosit pentru placare diferitelor suprafeţe a fost adus de pe malurile Nilului. Pentru a reuşi să imprime casei o asemenea frumuseţe şi opulenţă, Juan Pedro Baró nu a precupeţit nicio cheltuială, plătind pentru serviciile celor mai mari talente ale epocii. El a apelat la celebra firmă franceză Dominique, care a fost de acord să trimită angajaţi în Cuba pentru a colabora la proiect, în special la stucaturi şi pardoselilor de marmură, toată de Carrara. Podeaua antreului era dominată de un design de trunchiuri de piramidă şi dreptunghiuri cu pătrate negre, iar un plus de decor era dat de două ouă uriaşe din marmură aşezate pe piedestaluri.

Unul dintre elementele care atrag imediat atenţia celui care intră în Casa Prieteniei, este o fereastră impresionantă prin dimensiuni, cu arcade semicirculare, închisă cu o splendidă feronerie de inspiraţie florentină. Urmează apoi un foarte mare hol de primire cu uşi din mahon preţios care comunica cu biblioteca, sufrageria şi camera de zi. Astăzi vă puteţi bucura de o gastronomie rafinată în restaurantul Primavera, care a fost în trecut sufrageria reşedinţei, un loc foarte spaţios şi aerisit. Cuprinde două părţi, sala de mese şi un salon-terasă adiacent, în stil Art Deco, cu ferestre mari realizate cu sticlă franţuzească. Amintim aici că prestigioasa firmă Lalique a realizat toată sticlăria decorativă şi obiectele de cristal. Mai există încă aplice originale, iar în vitrine, protejate de sticla Lalique, decoraţiuni din porţelan franţuzesc.

Confortabila încăpere din Casa Prieteniei care a fost cândva biblioteca proprietarilor, este astăzi Cameră de Protocol. Pe pereţii acesteia se pot vedea încă vechile rafturi din lemn preţios care adăposteau cărţile celebrului cuplu. Şi acolo se mai găsesc aplice originale, precum şi o frumoasă lampă centrală făcută tot din cristal Lalique.

Într-o parte a holului din Casa Prieteniei se află o scară imensă cu o balustradă având partea superioară laminată cu argint, iar la mijlocul scării poate fi admirat un vitraliu mare. La etajul superior se găseau dormitoarele, legate între ele printr-un coridor intim.

Dormitorul Catalinei era decorat în tonuri suave de roz având pardoseala din marmură gri, în timp ce în dormitorul lui Juan Pedro Baró găsim o podea din marmură cu dale în care alternează carouri albe şi negre, pereţii fiind îmbrăcaţi în lambriuri de mahon. Se spune că încăperea unde Catalina îşi ţinea garderoba ar fi fost căptuşită cu oglinzi încastrate în rame de argint, iar toate accesoriile din baie din marmură roz, constituiau dovada unei luxoase eleganţe.

Nu putem lăsa la o parte nici grădinile conacului, care, deşi astăzi au altă destinaţie, încă mai păstrează o parte din ce-au reprezentat odată. Iniţial fuseseră amenajate în stil franţuzesc, cu alei de nisip, copaci mari de diferite specii şi câţiva pomi fructiferi, dar şi cu fântâni şi statui, acestea din urmă reprezentând frumoase femei dezgolite sau acoperite cu un voal. Această parte a casei a fost proiectată de arhitectul peisagist francez Jean Forestier, care s-a ocupat de Bois de Boulogne din Paris (o pădure situată astăzi în arondismentul 16). Astăzi, pe jos, există dale de ciment pentru a se putea amplasa mese şi circula cu ocazia diferitelor activităţi care au loc acolo.

Acest mic palat din Havana, cunoscut în zilele noastre sub numele de Casa Prietenie, a fost inaugurat în anul 1926. La acea vreme a constituit un important eveniment social la care a participat chiar şi preşedintele ţării. La intrarea principală se spune că cei ce soseau erau întâmpinaţi de lalele aduse din import, iar în grădini se putea servi şampanie. la inaugurarea casei a fost acceptată de înalta societate din Havana, aceeaşi societate care înainte a respins şi dispreţuit acest cuplu, ani la rând. În cele din urmă, pentru cei doi soţi, Catalina Lasa şi Juan Pedro Baró, venise momentul să fie omagiaţi şi să primească recunoaştere socială.

Încă din ziua inaugurării, Catalina s-a stabilit în palatul pe care soţul ei îl construise pentru ea cu dragoste şi mulţi bani. Se crede că tocmai aceea a fost şi seara în care Juan Pedro Baró i-a dăruit soţiei sale, pentru prima dată, celebrul trandafir galben, unic în lume, conceput ca un tribut adus frumuseţii Catalinei. Plantat în grădina conacului, acest trandafir a fost obţinut dintr-un altoi făcut de floricultorii din Havana, botezat cu numele de Catalina Lasa. Floarea, cu petalele sale late şi ascuţite, a devenit curând o noutate şi, timp de mulţi ani a fost la modă ca miresele să poarte aceşti trandafiri galbeni în buchetele lor, ca un omagiu adus femeii care a inspirat o dragoste atât de mare.

Fericitul cuplu s-a bucurat însă puţin timp de noul lor cuib de iubire. La doar doi ani de la construirea impunătoarei reşedinţe Catalina s-a îmbolnăvit, iar soţul ei a dus-o la Paris pentru a fi tratată de cei mai buni specialişti, însă acolo ea a murit. Aşa cum se obişnuia în acele vremuri în rândul claselor bogate, corpul i-a fost îmbălsămat pentru a fi transportat la Havana. Juan Pablo Baró a comandat atunci ridicarea unui magnific mausoleu Art Deco în Cimitirul Cristofor Columb din capitala cubaneză, o adevărată capodoperă a expertului sticlar şi bijutier francez René Lalique.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
Călătorii 01 Martie 2024, 09:50

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST

În prima jumătate a secolului trecut, capitala regiunii Occitania din sudul Franței s-a îmbogățit de pe urma...

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA - Cuba şi atacurile piraţilor
Călătorii 25 Februarie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Cuba şi atacurile piraţilor

Poveştile cu piraţi au fascinat multe generaţii. Ele au inspirat romane şi filme, bazate pe mituri şi legende ale mărilor,...

ILUSTRATE DIN CUBA - Cuba şi atacurile piraţilor
ILUSTRATE DIN CUBA - Farul El Morro
Călătorii 24 Februarie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Farul El Morro

Farul Fortăreţei Castillo de Los Tres Reyes Magos del Morro este o imagine foarte des întâlnită. Apare pe timbre...

ILUSTRATE DIN CUBA - Farul El Morro
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 24 Februarie 2024, 07:00

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali E.S. Domnul Katae Takashi Ambasadorul Japoniei E.S. Domnul  Radu Șerban Ambasador al României...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST
Călătorii 23 Februarie 2024, 09:39

Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST

În ciuda numelui său, cea mai faimoasă intersecție din Londra, Piccadilly Circus nu are nicio legătură cu arta...

Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
Agenda globală
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Party Time by Dj Rux
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru