Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA - Gran Teatro de La Habana „Alicia Alonso”

14 Ianuarie 2024, 05:51

Gran Teatro de La Habana „Alicia Alonso”, o adevărată bijuterie arhitecturală, găzduieşte sediul Baletului Naţional al Cubei, Teatrul Naţional Liric şi Baletul Spaniol din Cuba, fiind astfel una dintre principalele instituţii culturale ale Havanei.

* * *

Din anul 2015, denumirii teatrului i s-a adăugat şi numele Aliciei Alonso, considerată una dintre cele mai importante personalităţi ale baletului clasic din America Latină şi una dintre cele mai renumite balerine ale secolului al XX-lea. Iar o sculptură a sa în bronz, realizată de artistul plastic José Villa Soberón, poate fi admirată din ianuarie 2018 în Gran Teatro de La Habana „Alicia Alonso” de cei ce aleg să-i treacă pragul.

* * *

Născută la 21 decembrie 1920, Alicia Alonso, „prima ballerina assoluta”, a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria dansului şi este considerată cea mai importantă figură a baletului clasic din America Latină. În anul 1948 ea a înfiinţat la Havana Baletul „Alicia Alonso”, devenit ulterior Baletul Naţional al Cubei.

Alicia Alonso a fost prima personalitate care a primit în anul 1998 Premiul Naţional pentru Dans, cea mai înaltă distincţie acordată de Consiliul Naţional al Artelor Scenice al Ministerului Culturii din Cuba. Ovaţionată pe cele mai importante scene ale lumii, a primit de-a lungul carierei sale nenumărate premii, medalii şi diplome nu doar în ţara sa natală, ci şi în alte ţări, între care: Spania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Uruguay şi Vietnam. De asemenea, UNESCO i-a acordat Aliciei Alonso în anul 1999 Medalia „Pablo Picasso” pentru contribuţia sa în domeniul dansului, în anul 2002 i s-a înmânat titlul de „Ambasadoare a Bunăvoinţei”, iar în iulie 2017 (la Segovia, în Spania) i-a fost oferit titlul de Ambasadoare Mondială a Dansului.

Alicia Alonso a încetat din viaţă pe 17 octombrie 2019, la vârsta de 98 de ani.

* * *

Dacă vă număraţi printre aceia care atunci când vizitează o ţară preferă să îi străbată străzile pe jos, Havana poate fi o destinaţie captivantă, un loc unde vă puteţi bucura de peisajul şi frumuseţea arhitecturii sale. O plimbare prin partea veche a oraşului nu vă va lăsa indiferenţi.

Pe bulevardul Paseo del Prado, unul dintre locurile cele mai emblematice ale capitalei cubaneze, poate fi admirată clădirea maiestuoasă în care funcţionează Gran Teatro de La Habana (Marele Teatru din Havana), considerat astăzi cea mai veche instituţie teatrală din America Latină aflată încă în activitate. Acest lăcaş de cultură a fost deschis pe data de 18 februarie 1838. El a fost însă inaugurat oficial în ziua de 15 aprilie a aceluiaşi an sub numele de Gran Teatro de Tacón (Marele Teatro Tacon), în onoarea căpitanului general Miguel de Tacón y Rosique, guvernator al Cubei în perioada 1834 – 1838.

* * *

Teatrul Tacón a fost opera arhitectului Antonio Mayo, care l-a conceput într-un stil eclectic. Dispunând de 90 de loji, mai mult de 20 de rânduri şi cu o capacitate care îi permitea să primească în jur de 2.000 de spectatori, acest teatru a devenit prin excelenţă teatrul aristocraţiei creole. El a fost inaugurat cu punerea în scenă a piesei „Don Juan de Austria”. Cât despre rolul principal, acesta i-a revenit unui renumit actor cubanez pe nume Francisco Covarrubias, considerat părintele teatrului naţional cubanez şi iniţiator al costumbrismului în literatura cubaneză.

* * *

Teatrul Tacón a fost admirat încă de la început pentru somptuozitatea sălii sale de spectacole, dar şi pentru notorietatea artiştilor care au urcat pe scena acestuia. Despre el, se spune că la vremea sa ar fi fost cel mai mare şi mai luxos de pe continentul american, iar din punctul de vedere al caracteristicilor sale tehnice, al treilea din lume, după Scala din Milano şi Opera din Viena. Referindu-se la Teatrul Tacón, una dintre primele scriitoare cubaneze, Maria de las Mercedes Beltrán Santa Cruz y Montalvo, cunoscută drept Contesa de Merlin, în cartea sa „Călătorie la Havana”, afirma: „Respiră bogăţie şi eleganţă în acelaşi timp […] cortina şi decoraţiunile oferă o imagine plină de strălucire […] Parterul sălii de spectacol dispune de fotolii splendide, la fel ca lojile. […] Doar cele mai importante teatre ale marilor capitale europene îl pot egala pe cel din Havana în ceea ce priveşte frumuseţea decoraţiunilor, bogăţia luminilor şi în eleganţa spectatorilor.”

Încă de la înfiinţarea sa, pe scena Teatrului Tacón au urcat cele mai prestigioase personalităţi artistice şi companii de balet, de teatru şi operă din străinătate, între acestea numărându-se balerinele Fanny Elssler şi Anna Pavlova, actriţele Sarah Bernhardt şi Eleonora Duse, tenorul Enrico Caruso şi renumitul mim francez Marcel Marceau.

* * *

În anul 1906, Societatea de Binefacere a Comunităţii Originare din Galicia a cumpărat Teatrul Tacón, care a fost mai apoi demolat, dar şi întregul grup de clădiri în care era situat. Între anii 1907 şi 1915 s-a trecut la ridicarea actualei clădiri pentru a găzdui sediul Centrului Galician din Havana. Arhitectul ales în urma unui concurs a fost belgianul Paul Belau. Clădirea înălţată în stil neo-baroc a avut ca model edificiile barocului european, motiv pentru care există un mare număr de statui şi sculpturi în piatră. Astfel, la faţada sa principală sunt patru grupuri statuare din marmură albă reprezentând alegorii ale Binefacerii, Educaţiei, Muzicii şi Teatrului, lucrări ale lui Giuseppe Moretti. Şi nu putem trece mai departe, fără a vă spune că, de-a lungul existenței sale, acest edificiu cultural a avut şi alte nume, cum ar fi Marele Teatru Naţional, Teatrul Estrada Palma şi Teatrul Garcia Lorca.

* * *

Începând cu anul 1985, din iniţiativa Aliciei Alonso, întreaga clădire a fost redenumită Gran Teatro de La Habana. În prezent este sediul Baletului Naţional din Cuba şi găzduieşte renumitele sale spectacole. În acelaşi timp este şi locul în care se desfăşoară Festivalul Internaţional de Balet din Havana, un adevărat eveniment în lumea dansului la care participă balerini ai unor renumite companii de balet, ca de exemplu: Royal Ballet din Londra, Scala din Milano, New York City Ballet şi Baletul Teatrului Colón din Argentina.

Între anii 2013 şi 2015 clădirea teatrului a fost supusă unor reparaţii capitale, fiind restaurate faţadele, holurile, lojile, acoperişul şi scena. Lucrările de reconstrucţie au cuprins întregul imobil. Teatrul a fost dotat cu mobilier nou, cortine, sistem de climatizare şi acustică, mecanică scenică, săli de repetiţie pentru balerini şi orchestră, un studio de înregistrări, precum şi mai mult de 20 de cabine şi toalete. În final, rezultatul a fost pe măsura investiţiilor, Gran Teatro de La Habana fiind în prezent unul dintre cei mai somptuoase exemple de arhitectură ale capitalei cubaneze.

* * *

În luna septembrie a anului 2015, Consiliul de Stat al Republicii Cuba a hotărât, în mod excepţional şi în semn de recunoaştere a contribuţiilor aduse de Alicia Alonso la cultura cubaneză şi universală, pentru dragostea ei faţă de ţară şi fidelitatea faţă de revoluţia cubaneză, ca teatrului numit Gran Teatro de La Habana să i se adauge şi numele ei, acesta devenind astfel Gran Teatro de La Habana „Alicia Alonso”.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)


Orașul antic Zeugma (Turcia) – Pompeiul Orientului
Călătorii 18 Aprilie 2024, 08:24

Orașul antic Zeugma (Turcia) – Pompeiul Orientului

Pe malul Eufratului, pe vechiul Drum al Mătăsii, aproape de granița cu Siria, a existat în Antichitate o așezare...

Orașul antic Zeugma (Turcia) – Pompeiul Orientului
Idar-Oberstein (Germania) – orașul pietrelor prețioase
Călătorii 12 Aprilie 2024, 10:19

Idar-Oberstein (Germania) – orașul pietrelor prețioase

Micul orășel din landul Renania-Palatinat a strălucit încă din Evul Mediu, datorită nestematelor descoperite pe...

Idar-Oberstein (Germania) – orașul pietrelor prețioase
Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorii 05 Aprilie 2024, 07:34

Palatul Baronului Empain din Cairo

Belgianul Édouard Louis Joseph , primul baron Empain , a fost un bogat inginer și antreprenor belgian, dar și un...

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 30 Martie 2024, 06:32

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:00 - 05:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru