Ascultă Radio România Cultural Live

Idei in nocturna- Pagini de Istorie - Bilantul sinistru al “ Marii Revolutii din Octombrie”. “ Viata si moartea in Gulag”

08 Noiembrie 2016, 06:00

Marti 8 noiembrie 2016,  (21.10- 22)

Redactor Dan Manolache.

Bilantul sinistru al “ Marii Revolutii din Octombrie”. “ Viata si moartea in Gulag”. O discutie despre lucrarea cu acest titlu aparuta la editura Vremea. Invitat, autorul cartii, domnul Codrut Constantinescu, istoric si scriitor.

“Este adevărat că libertatea este preţioasă - atât de preţioasă încât trebuie raţionalizată.” Asa spunea marele Vladimir Ilici Ulianov si ca un adevarat revolutionar bolsevic, si-a “tradus” vorbele in fapte. Autorii Cartii Negre a Comunismului estimeaza ca edificarea “celei mai bune si mai drepte oranduiri” a costat Rusia/ Uniunea Sovietica si tarile intrate prin ocupatie in orbita Kremlinului 20 de milioane de victime. Procedura era simpla si “revolutionara”.  “ N-avem ce face cu dreptatea! Suntem in razboi!”, spunea Felix Edmundovici Dzerjinski primul sef al CEKA infiintata la 21 decembrie 1917. Se pare ca in primii ani noul organ de represiune si-a indeplinit sinistrele obiective, comitand peste 50.000 de crime. “ Moralitatea noastra nu are niciun precedent…….Pentru noi totul este permis pentru ca noi suntem primii in lume care au ridicat sabia nu pentru a oprima si a aduce in sclavie ci pentru a elibera umanitatea din lanturile ei”. Editorialul aparea in 1920 intr-un ziar din Kiev al aceleasi CEKA. “Sange? Dar sa curga sangele in valuri!” postulau adeptii acestei noi si “umaniste” ideologii.

Rezultatul “luptei” lor, o mare de sange, un ocean de suferinta si o lume paralela in care detinutilor le era negata calitatea de om: GULAG- ul! Caci asa cum scria Aleksandr Soljeniţîn, “Gulagurile sovietice sunt locuite de o populaţie de sclavi care alcătuiesc cam 10% din forţa totală de muncă sovietică şi care pot fi literalmente exploataţi până la moarte.”

Domnul Codrut Constantinescu o scris o carte despre acest spatiu al dezumanizarii. Ce poate sa ne mai surprinda, ce date noi poate sa aduca o lucrare ce apare dupa mii de confesiuni ale celor ce au locuit in “Casa mortii”, dupa alte sute sau mii de analize, dupa ce Aleksandr Soljeniţîn a publicat monumentala sa carte Arhipelagul Gulag? Ei bine, autorul acestei carti ne ofera o imagine sintetica a iadului, un iad vazut din toate perspectivele, prin ochii celor care l-au cunoscut o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Sunt adunate marturii revelatoare ale detinutilor sovietici si straini (femei barbati sau copii), prizonieri de razboi dar si cele ale unor paznici ai acestor nefericiti. Resorturile supravietuii sunt si ele evidentiate, plecand de la filozofia suferintei si continuind cu investigarea modalitatilor de supravietuire intre care nu doar evadarea ci si adaptarea, mirajul normalitatii pe care unii se straduiau sa-l traiasca zilnic  etc, etc….

“Doamne, ce suflete sublime puteau să se ascundă sub înfăţişarea ordinară a unora!” excama acelasi Aleksandr Soljeniţîn. Citind cartea ne simtim in prezenta acestor “suflete sublime” si pe nedrept chinuite. “Ma gandiam, Doamne, oare ce am gresit eu inaintea lui Dumnezeu de nu am voie sa traiesc pe pamantul ista, sa respir aieru ista asa placut” scria Anita Nandris. Pentru ele , in memoria lor, intru neuitare, am gandit aceasta emisiune.

Ascultă live

Ascultă live

15:00 - 16:00
Generația X
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 15:30
SĂNĂTOS ȘI VERDE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj