Filosofie și vin – un banchet în care darurile mitologice ale Pandorei se deschid cu generozitate către lumea Filosofiei

27 Iulie 2025, 14:59
În perioada 31 iulie – 2 august, la Crama „Pandora” (Cotești, Vrancea), sponsorul și susținătorul generos al manifestării culturale și academice, se va desfășura Simpozionul „Filosofie și vin” la care vor participa cadre didactice universitare de la universitățile românești unde există facultăți de filosofie.
Inițiatorii și organizatorii acestei manifestări sunt doi universitari: Ion Cordoneanu (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați) și Laurențiu Staicu (Universitatea București).
Pe lista participanților invitați la acest autentic banchet al Filosofiei citim nume de rezonanță din filosofia românească: academician Mircea Dumitru (Universitatea București), professorii Claudiu Mesaroș și Florin Lobonț (Universitatea de Vest, Timișoara), Alexandru Tofan și Florin Crîșmăreanu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași), Bogdan Popoveniuc (Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava), Dan Eugen Rațiu (UBB Cluj) și Cătălin Vasile Bobb (Universitatea din Baia Mare).
La acest bachet filosofic sunt reprezentate filosofia de la Galați, de unde vin Ivan Ivlampie, Viorel Rotilă și Liviu Cocei, precum și filosofia de la București care asociază nume cunoscute precum Sorin Costreie, Cristian Iftode, Daniel Nica sau Laurențiu Gheorghe.
În această celebrare a însoțirii dintre filosofie și vin, universitarii vor fi însoțiți de Doru Simiz, patronul Cramei Pandora, și oenologul Florin Manoliu, cu meritul cărora vinurile Pandora au devenit cunoscute și premiate la cele mai importante competiții internaționale. La eveniment s-au asociat ca parteneri media Radio România Cultural și publicația Dilema.
În argumentul lor pentru asocierea dintre filosofie și vin, cei doi organizatori, Ion Cordoneanu și Laurențiu Staicu arată:
„Dacă ne întrebăm unde găsim tema existenței în asocierea dintre filosofie și vin, călătoria în căutarea unui posibil răspuns poate începe chiar de la cartea lui Sir Roger Scruton: Beau, deci exist. O călătorie filosofică în lumea vinurilor și poate coborî până în Grecia clasică, acolo unde asocierea o făcuse deja Platon, sub inspirația vieții lui Socrate, maestrul său, care participa acum mai bine de 2400 de ani la un banchet, adică un symposion, căci despre asta era vorba: o întâlnire între câțiva atenieni care mâncau împreună, participau la o scurtă ceremonie religioasă și apoi se puneau pe băut. Syn-pinein chiar asta însemna la vechii greci: așternutul împreună pe băut. Doar că la celebrul Simposion al lui Platon, băutul vinului se însoțea cu dialogul despre iubire (eros).
După modelul platonician, la simposionul Filosofie și vin ne propunem repetarea ritualului, în care o parte din sarcinile vechiului symposiarh și le va asuma cu generozitate Crama „Pandora”, brand a cărui denumire are rezonanțe în mitologia greacă, pentru că poartă numele primei femei create de zei, înzestrată cu frumusețe (Afrodita), înțelepciune (Atena), talent muzical sau armonie (Apollo) și putere de convingere (Hermes) – într-un cuvânt, toate darurile (pan-dora).
Filosofie și vin începe această călătorie din dorința de a sonda cât mai multe valențe (culturale, antropologice, istorice, sociale, economice etc.) ale acestei asocieri.”