„Malaxa în America” - Invitat: domnul Rüdiger von Kraus
27 Mai 2025, 10:00
Cartea „Malaxa în America”, este una dintre cele cu care editura Corint reușește să ne surprindă și să ne stârnească interesul. Autorul, domnul Rüdiger von Kraus, invitatul emisiunii noastre ne propune o biografie a unuia dintre cei mai importanți industriași ai României secolului trecut. După lectură ne dăm seam că este mai mult decât o biografie.Viața l-a adus pe Nicolae Malaxa în situația de a fi nu doar un martor ci și un important actor al istoriei noastre. Cartea este de fapt o „biografie” a capitalismului românesc și în același timp, prin implicațiile americane ale vieții și carierei sale, ne lasă să privim culisele vieții politice postbelice a SUA.
Nicolae Malaxa făcea parte dintr-o familie originară din Corfu, ce a venit în Moldova la sfârșitul secolui al XVIII- lea, dar prin vechi alianțe matrimoniale a dobândit și o ascendență boierească, moldovenească.
Iată și un reușit portret al celui care avea să devină deopotrivă un mare industriaș și un apropiat al Regelui Carol al II-lea : „Dacă treceai pe lângă el pe stradă, nici măcar nu l-ai fi observant, un bărbat de 1,60 de metri și 63,5 kilograme și o față cu nas subțire, ascuțit și curios, bărbie proeminentă și păr negru des. Apropiindu-te. însă îi întâlneai ochii negri și intenși, cu pleoapele coborâte ce ascundeau hiperactivitatea creierului, iar mai de aproape întâlneai un om cu o mare voință , inteligență și dorință de luptă.”
Aceste calități, la care se adaugă cunoștințele dobândite în urma studiilor de chimie urmate la Karlsruhe, au făcut din el propritarul unor mari intreprinderi la București și Tohani, acționar la uzinele Reșița, ctitor a două biserici bucureștene, cel care a înființat un spital etc, etc
A început această carieră de excepție cu în ființarea une fabrici de ulei vegetal, a continuat-o cu un atelier de reparat vagoane și locomotive. A colaborat apoi cu firma germană Borsing, colaborare care a fost rampa de lansare pentru ceea ce avea să devină. Similitudinile biografice aveau să faciliteze relațiile cu patronul firmei germane.
În lucrare este prezentată ascensiunea lui Nicolae Malaxa, ascensiune care l-a adus în preajma Regelui Carol al II-lea, i-a atras simpatia extremei drepte, i-a adus colaborarea cu Albert, fratele lui Herman Göring, dar și un început de relații de afaceri cu regimul comunist pe cale de instalare în România (între altele i-a făcut cadou o limuzină Cadillac chiar lui Gheorghe Gheorghiu- Dej) . Toate acestea,i-au fost reproșate atunci când a făcut demersuri pentru a obține rezidența americană. Să menționăm însă și implicarea sa în susținderea Comitetului Național Român ,o organizație care își propunea unirea exilului românesc care nu putea trece peste disputele care divizaseraă lumea politică românească.
Cartea urmărește parcursul românesc al personajului principal, mărirea dar și decăderea (a fost și arestat în perioada 1941- 1943) dar ne oferă o inedită privire asupra încercării sale de a relua cariera de industriaș după sosire , în 1946, pe pământ american.
Din păcate pentru el nicio afacere nu a reușit, nici producția de avioane, tractoare sau mașini de mici dimensiuni, nici dechiderea unei mari întreprindere, Western Tube Corporation în Delaware. Încercările repetate de a se impune ca industriaș dar și stăruința cu care a urmărit obținerea rezidenței americane l-au adus în contact cu personalități ca Richard Nixon, Allen Dulles sau Frank Wisner, cu influente case de avicatură. Despre toate asete dimensiuni ale carierei sale americane vom vorbi pe parcursul emisiunii. Nu vom uita să evocăm participarea presei la demersurile sale, conflictele pe care le-a avut între alții, cu importantul ziarist Drew Pearson, soldat cu un proces îndelungat.
Vom încheia cu o concluzie ce aparține domnului Rüdiger von Kraus : „Succesul copleșitor al lui Malaxa în lumea afacerilor din România și aparenta lipsă de succes în America pot fi puse pe seama capacității sale de a simila modul românesc de a face afaceri și a funcționării societății românești, performanță pe care nu a reușit să o egaleze peste ocean.” Autorul ne sugerează o defazare a realitățilo americaneși a celor românești. Avântul puterii economice a Americii în perioada 1880-1890 a fost asociat cu „manifestări ale corupției” asemănătoare cu situația României în prima jumătatea secolului XX prin „oportunitățile de afaceri și atitudinea de laissez- faire a guvernelor”.
Vă invităm așadar să ascultați o emisune al cărei personaj principal este unul dintre cei mai mari industriași pe care i-a avut România. O emisiune despre o carte a cărei lectură ne ajută prin detalii inedite să înțelegem momente importante ale istoriei noastre și de asemeenea ne deschide o perspectivă asupra Americii din anii ce au urmat Celui de al Doilea Război Mondial.