Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend regal românesc la Varșovia. Centenarul vizitei Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Varșovia

Weekend regal românesc la Varșovia. Centenarul vizitei Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Varșovia

29 Iunie 2023, 12:42

Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Ambasada României în Republica Polonă și Casa Întâlnirilor cu Istoria, prestigioasă instituție poloneză dedicată popularizării istoriei secolului XX, organizează o suită de activități pentru a aniversa centenarul vizitei Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în Polonia renăscută.

ICR Varșovia își propune să marcheze acest moment prin expoziția în aer liber intitulată „Rochii, fracuri, epoleți. Familia Regală a României în Polonia, 1923”, prezentată în perioada 1 ˗ 21 iulie pe principala arteră din centrul Varșoviei care, în zilele de weekend, devine pietonală. Cele douăzeci de planșe ale expoziției evocă desfășurarea vizitei și ilustrează cu imagini din arhivele poloneze și românești primirea entuziastă de care s-a bucurat cuplul regal.

Expoziția va fi contextualizată printr-un amplu program de evenimente, adresat unor categorii diferite de public. Cele șapte activități vor avea loc la Casa Întâlnirilor cu Istoria, care va deveni o adevărată „Casă a României” în datele de 1 și 2 iulie.

Astfel, sâmbătă, 1 iulie, în prima parte a zilei vor avea loc două activități care vor ilustra contribuția reginelor și a principeselor României la popularizarea portului tradițional: prezentarea „Reginele și prințesele României. Stil și tradiție” și atelierul pentru copii și familii intitulat „Cămăși nemuritoare”, ambele susținute de Ioana Corduneanu, inițiatoarea proiectului „Semne cusute”.

Partea a doua a zilei este rezervată dialogului dintre ziaristul și diplomatul Bogumił Luft, fost ambasador al Poloniei în România, și istoricul Narcis Dorin Ion, specializat în istoria Casei Regale, pe tema monarhiei și a relațiilor româno-polone. Bogumił Luft este bine-cunoscut publicului românesc pentru cartea Românii în goana după happy-end (Polirom, 2015), versiunea poloneză a acesteia bucurându-se deja de o a treia ediție. Ziua de 1 iulie se va încheia cu proiecția filmului Maria-inima României, un documentar semnat de Trevor Poots (2018, o producție Chainsaw Europe).

Programul zilei de duminică va debuta la ora 12.00 cu prezentarea „Casele de vis ale Reginei Maria”, susținută de Narcis Dorin Ion, care va evoca spiritul artistic al Reginei Maria și arhitectura unor spații de locuit asupra cărora Regina și-a pus amprenta – vila regală de la Mamaia, castelul Bran, Balcicul, palatul Cotroceni, conacul de la Copăceni etc. Istoricul Narcis Dorin Ion este autorul a numeroase studii și publicații despre casele aristocratice și proprietățile regale, ocupând în prezent funcția de director al Muzeului Național Peleș.

În partea a doua a zilei va fi prezentat volumul de documente diplomatice și militare Garanția cea mai sigură a păcii și a civilizației în răsăritul Europei. Alianța polono-română 1926-1932. Documente și materiale, în prezența coordonatorilor publicației, prof. Henryk Walczak și Krzysztof Nowak. Volumul de documente este al doilea dintr-o serie de trei ce evocă alianța defensivă încheiată între Regatul României și Republica Polonă în perioada interbelică și cuprinde o selecție de documente în limbile română, polonă și franceză, în original și traducere, multe din ele inedite, culese din arhivele naționale poloneze și românești. Publicațiile apar cu sprijinul ministerelor afacerilor externe român și polon, prin Institutul Polonez din București și Ambasada României în Republica Polonă, ICR Varșovia fiind partener la publicarea primului volum (2021).

Seara de duminică se încheie cu inaugurarea expoziției „Rochii, fracuri, epoleți. Familia Regală a României în Polonia, 1923”, în prezența Alteței Sale Regale Radu, Principelui Consort.
Cele șase zile petrecute de Regele Ferdinand I și Regina Maria în Polonia au creat un climat de încredere și prietenie între Familia Regală și liderii polonezi, dar și între elitele românești și poloneze de-a lungul întregii perioade interbelice. Acest context a înlesnit, în septembrie 1939, când Polonia a fost atacată simultan de trupele hitleriste și de cele sovietice, evacuarea în România a zeci de mii de polonezi, incluzând elitele politice și militare, precum și tranzitul tezaurului polonez.

Vizita cuplului regal în vara anului 1923 a fost unul dintre momentele de vârf pentru relațiile româno-polone din perioada interbelică, ICR Varșovia, în colaborare cu Ambasada României în Polonia, propunând-și să marcheze prin astfel de evenimente de ținută legăturile speciale țesute de-a lungul timpului între cele două țări și popoare.

Ascultă live

Ascultă live

07:00 - 07:55
Dimineața Crossover (partea a I-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:00 - 07:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:00 - 07:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru