Ascultă Radio România Cultural Live

Dorian Branea, directorul ICR Londra, interviu în exclusivitate despre participarea României la Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017

Dorian Branea, directorul ICR Londra, interviu în exclusivitate despre participarea României la Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017
fundoianu

09 Martie 2017, 11:19

Eternitatea, nesfarsita, in fata noastra. Romania la Targul International de Carte de la Londra 2017

Targul International de Carte de la Londra / London Book Fair, unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte la care Romania a devenit, de un deceniu, o prezenta constanta, se deschide in data de 14 martie. Cea de-a 46-a editie, desfasurata la Centrul Expozitional Olympia in perioada 14-16 martie 2017, reuneste peste 1500 de expozanti din 57 de tari.

Oltea Serban Parau a realizat un interviu in exclusivitate pentru Radio Romania Cultural cu Dorian Branea, directorulul ICR Londra, despre participarea Romaniei la Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017:

http://media.3netmedia.ro/media/RRCultural/audio/122207.mp3

Prezenta romaneasca la London Book Fair 2017, cu un program conceput si organizat de Institutul Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii si Institutul Cultural Roman din Londra, isi propune, ca si in anii precedenti, sa creeze un context de manifestare pentru profesionistii cartii din Romania si partenerii acestora. Standul romanesc va fi, asadar, nu doar zona de expunere pentru cele 30 edituri din tara, cu o selectie de peste 500 de titluri din noile aparitii editoriale romanesti, ci si un spatiu de intalnire si negociere pentru reprezentantii acestora.

Participarea Romaniei la actuala editie, sub titlul „Eternity Ceaselessly Before Us”/ „Eternitatea, nesfarsita, in fata noastra”, este dedicata memoriei poetului si filozofului B.Fundoianu / Benjamin Fondane, unul dintre cei mai influenti ganditori romani ai perioadei interbelice, readus in constiinta literara globala prin intermediul a doua volume publicate recent de celebra editura americana New York Review of Books - prima colectie de poeme in traducere englezeasca - Cinepoems and Others, precum si volumul de eseuri Existential Monday. Programul romanesc se vrea un ecou al presedintiei Romaniei a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), incheiata cu succes la inceputul lunii martie.

Cele trei zile de lansari de carte, dialoguri publice si evenimente conexe ii au ca protagonisti pe scriitorii Gabriela AdamesteanuAlexandru Vakulovski si Carmen-Francesca Banciu, profesorii Mircea MartinRamona Fotiade si Claudiu Turcus, autorul si editorul Peter Forbes, traducatoarea si profesoara Jozefina Komporaly, jurnalistul si criticul Nicholas Lezard, traducatorii Andrew Rubens si Alistair Ian Blyth, precum si actrita Maia Morgenstern. Acestora li se alatura tanarul grafician Mihai Sovaiala.

Ȋntrucat accesul publicului larg este limitat in Targ, evenimentele ce alcatuiesc programul romanesc vor fi organizate la sediul ICR Londra, dar si la binecunoscuta Librarie Waterstones Piccadilly, unde literatura romana va fi prezenta prin intermediul celor mai recente aparitii editoriale in traducere in limba engleza:The Encounter de Gabriela Adamesteanu (Dalkey Archive Press, 2016), antologia The Review of Contemporary Fiction. Moldovan Literature Issue (Dalkey Archive Press, 2016), Berlin is My Paris de Carmen-Francesca Banciu (Palm Art Press, 2016), Norman Manea: Aesthetics as East Ethics de Claudiu Turcus (Peter Lang, 2016), volumul bilingv Poezie si stiinta. O antologie de autori contemporani din Romania/ Poetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania, editat de Grete Tartler si Peter Forbes (Ed. Vremea, 2016), antologia Andras Visky’s Barrack Dramaturgy: Memories of the Body, editata de Jozefina Komporaly (Intellect Books, 2017), Romania since the Second World War. A Political, Social and Economic History de Florin Abraham (Bloomsbury Publishing, 2016) si I’m an Old Commie! de Dan Lungu (Dalkey Archive Press, 2017).

Standul romanesc si programul de evenimente aferent sunt concepute, organizate si finantate de Institutul Cultural Roman prin intermediul Centrului National al Cartii si al ICR Londra si realizate cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Londra, al Librariei Waterstones Piccadilly, al Asociatiei Editorilor din Romania, al editurii New York Review of Books, al Teatrului Evreiesc de Stat, TVR Iasi, precum si al Muzeului Literaturii Romane.

Program:

MARTI, 14 MARTIE

12:30 / Stand 5C126 / Centrul Expozitional Olympia, Hammersmith Road

Inaugurarea prezentei romanesti la Targul International de Carte de la Londra 2017

Evenimentul de deschidere a standului Romaniei de la Centrul Expozitional Olympia reuneste scriitori, editori si alti profesionisti din lumea cartii de pe ambele maluri ale Canalului Manecii. Cuvintele de intampinare vor fi adresate de catre ES Dl. Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Mihaly Zoltan Nagy, vicepresedintele ICR si Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Roman din Londra. Evenimentul se va incheia cu un vin d’honneur. Standul Romaniei a fost conceput de graficianul roman Radu Manelici.

17:30 / Standul English PEN / Centrul Expozitional Olympia, Hammersmith Road

EUNIC Londra si traducerile europene in Marea Britanie

EUNIC Londra si PEN Clubul englez isi unesc fortele in vederea promovarii literaturilor europene printr-un eveniment in cadrul caruia editorii britanici se vor intalni cu un grup select de autori europeni prezenti la Targ, printre care si invitatii din cadrul programului romanesc, dar si cu promotori ai programelor de traducere din tarile europene.

19:00 / Libraria Waterstones Piccadilly / 203-206 Piccadilly

Encounters: New Romanian Books in English / Intalniri: noi aparitii editoriale romanesti in limba engleza

Cele mai recente aparitii editoriale romanesti in limba engleza, dintre care majoritatea publicate prin programele Institutului Cultural Roman, sunt prezentate in cadrul unui eveniment special gazduit de celebra librarie Waterstones, situata in inima metropolei londoneze. Protagonistii evenimentului sunt autorii Gabriela Adamesteanu (The Encounter, Dalkey Archive Press), Alexandru Vakulovski (The Review of Contemporary Fiction. Moldovan Literature Issue, Dalkey Archive Press) si Carmen-Francesca Banciu (Berlin is My Paris, Palm Art Press), profesorul Claudiu Turcus (Norman Manea: Aesthetics as East Ethics, Peter Lang), scriitorul si editorul Peter Forbes (Poezie si stiinta. O antologie de autori contemporani din RomaniaPoetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania, editie bilingva, Editura Vremea), editoarea Jozefina Komporaly (Andras Visky’s Barrack Dramaturgy: Memories of the Body, Intellect Books) si traducatorul Alistair Ian Blyth. Tot cu acest prilej vor fi prezentate volumul Romania since the Second World War. A Political, Social and Economic History, semnat de istoricul Florin Abraham si publicat de editura Bloomsbury Publishing, cat si romanul lui Dan Lungu I’m an Old Commie!, publicat de Dalkey Archive Press.

MIERCURI, 15 MARTIE

19:00 / ICR Londra / 1 Belgrave Square

Benjamin Fondane: The Existential Ulysses / B. Fundoianu: un Ulise existentialist

B. Fundoianu/Benjamin Fondane, „unul dintre avanposturile constiintei estetice romanesti interbelice”, dupa cum il numea criticul Mircea Martin, este punctul focal al programului romanesc la Targul International de Carte de la Londra. Cu o reputatie poetica bine conturata in cercurile literare ale Romaniei interbelice, Fundoianu s-a integrat spatiului francez sub numele de Benjamin Fondane, impunandu-se in elita intelectualitatii franceze drept unul dintre cei mai influenti ganditori existentialisti, o figura emblematica a establishment-ului literar. In anul 1944, printr-un gest eroic, refuza sa se salveze si este ucis in camerele de gazare de la Auschwitz. Pentru a marca publicarea, de catre editura americana New York Review of Books, a doua volume mult asteptate semnate de autorul roman - colectia de poeme Cinepoems and Others si volumul de eseuri Existential Monday -, profesorii Mircea Martin si Ramona Fotiade, alaturi de traducatorul Andrew Rubens si jurnalistul si criticul literar Nicholas Lezard (The Guardian) discuta mostenirea culturala si relevanta contemporana a legendarului autor.

Seara va fi completata de proiectia documentarului Benjamin Fondane - Iasi, Paris, Auschwitz (r. Andreea Stiliuc, TVR Iasi, 2013) si de o expozitie dedicata marelui scriitor, cuprinzand o selectie de fotografii vechi, carti si fragmente reprezentative din opera sa.

JOI, 16 MARTIE

19:00 / ICR Londra / 1 Belgrave Square

„Janka“, the Story of a Holocaust Survivor / „Janka”, povestea unei supravietuitoare a Holocaustului

Inspirat de povestea reala a Jankai Festinger, o evreica din Sighetu Marmatiei care a supravietuit ororilor lagarelor naziste, spectacolul „Janka” de Oscar Speace, o productie a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, este adus la Londra in interpretarea indragitei actrite Maia Morgenstern. „O poveste despre incercarile vietii, curaj si spiritul uman” (Donald Munro), piesa reconstituie experientele tulburatoare ale Jankai Festinger prin intermediul unei scrisori de 60 de pagini, trimisa de aceasta unchiului sau din America dupa eliberarea din lagarul de concentrare. Spectacolul este jucat in limba romana, cu supratitrare in limba engleza.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati www.icr-london.co.uk si https://www.facebook.com/ICRLondon/

Asociația Culturală Control N susține o nouă serie de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceenii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București
Literatură 28 Martie 2023, 06:31

Asociația Culturală Control N susține o nouă serie de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceenii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București

  Atelierele de autocunoaștere prin scris Către mine vin în întâmpinarea liceenilor din...

Asociația Culturală Control N susține o nouă serie de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceenii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București
„Interviuri rock”, vol. 5 se lansează în acest weekend, în cadrul Urban Blues Fest 3
Literatură 27 Martie 2023, 13:48

„Interviuri rock”, vol. 5 se lansează în acest weekend, în cadrul Urban Blues Fest 3

  Cartea  Interviuri rock, vol. 5  de Radu Lupaşcu se va lansa în cadrul  Urban Blues Fest #3, care...

„Interviuri rock”, vol. 5 se lansează în acest weekend, în cadrul Urban Blues Fest 3
Lecturile orașului: "12 umbre. Îndrăgostit de eclipse", de Cătălin Beldea (editura Neverland)
Literatură 27 Martie 2023, 11:32

Lecturile orașului: "12 umbre. Îndrăgostit de eclipse", de Cătălin Beldea (editura Neverland)

În 1999, pe 11 august, a avut loc cea mai urmărită eclipsă din istoria lumii de până atunci, iar Bucureștiul a...

Lecturile orașului: "12 umbre. Îndrăgostit de eclipse", de Cătălin Beldea (editura Neverland)
Artistul Sergio Ruzzier - masterclass în România și un nou volum de bandă desenată pentru copii tradus la Editura Frontiera 
Literatură 27 Martie 2023, 10:33

Artistul Sergio Ruzzier - masterclass în România și un nou volum de bandă desenată pentru copii tradus la Editura Frontiera 

  Editura Frontiera anunță un nou volum din seria de bandă desenată pentru copii Puiu și Vulpoi de Sergio...

Artistul Sergio Ruzzier - masterclass în România și un nou volum de bandă desenată pentru copii tradus la Editura Frontiera 
Atelier de formare în domeniul benzii desenate și dublă lansare de romane grafice interactive traduse în limba franceză
Literatură 27 Martie 2023, 07:17

Atelier de formare în domeniul benzii desenate și dublă lansare de romane grafice interactive traduse în limba franceză

  Vineri, 31 martie şi sâmbătă 1 aprilie 2023, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, va avea...

Atelier de formare în domeniul benzii desenate și dublă lansare de romane grafice interactive traduse în limba franceză
Vocile memoriei - Sonetele lui Shakespeare
Literatură 26 Martie 2023, 10:59

Vocile memoriei - Sonetele lui Shakespeare

E numai un artificiu poetic al marelui artist acea dublă adresare, către o femeie brună și către un bărbat, pe care o găsim...

Vocile memoriei - Sonetele lui Shakespeare
Ziua Autorilor Europeni, ediția I
Literatură 24 Martie 2023, 16:23

Ziua Autorilor Europeni, ediția I

  Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Biblioteca...

Ziua Autorilor Europeni, ediția I
Dan Mircea Cipariu, lectură în premieră din ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”
Literatură 22 Martie 2023, 14:01

Dan Mircea Cipariu, lectură în premieră din ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”

Miercuri, 29 martie 2023, la Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei” din București (Aleea Parva nr. 3-5),...

Dan Mircea Cipariu, lectură în premieră din ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj