Ascultă Radio România Cultural Live

Noi traduceri din Annie Ernaux, Ahmet Altan, Maggie O’Farrell sau Joan Didon, în colecția Anansi. World Fiction, la Gaudeamus 2023

Noi traduceri din Annie Ernaux, Ahmet Altan, Maggie O’Farrell sau Joan Didon, în colecția Anansi. World Fiction, la Gaudeamus 2023

21 Noiembrie 2023, 15:37

Peste 20 de titluri noi îi așteaptă pe iubitorii de literatură universală în oferta colecției Anansi. World Fiction de la Târgul de carte Gaudeamus, ediția 2023, eveniment care debutează miercuri, 22 noiembrie. Timp de cinci zile, până duminică, 26 noiembrie, cititorii sunt așteptați în Rotonda Romexpo pentru a se bucura de cele mai noi apariții editoriale și de întâlniri cu scriitori, critici literari și traducători îndrăgiți, precum și cu specialiști ai pieței de carte autohtone.

Lista noilor apariții publicate în cadrul colecției Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M include atât traduceri inedite din operele unor autori îndrăgiți, cât și romane ale unor autori multipremiați traduși în premieră în limba română. O parte dintre acestea vor fi lansate la târg, într-un eveniment amplu ce reunește traducători, critici literari și scriitori: sâmbătă, 25 noiembrie, ora 12.00, în Sala Cupola de la Romexpo. Evenimentul va fi urmat de un cocktail.

Laureata Nobelului literar din 2021, scriitoarea franceză Annie Ernaux, revine în atenția cititorilor români cu o nouă carte. Este vorba despre Tânărul. Fotojurnal (traducere de Mădălina Ghiu), un micro-roman în care prezentul și trecutul se rescriu reciproc, se potențează și-și acordă noi modalități de interpretare. Paginile de Fotojurnal ce însoțesc microromanul așază această imagine a prezentului în rama memoriei revizitate.

Portretul căsătoriei, cea mai nouă traducere din opera scriitoarei Maggie O’Farrell, carte finalistă anul acesta la prestigiosul Prix Femina Étranger, este una dintre traducerile mult-așteptate pe care cititorii le vor găsi la Gaudeamus la standul Grupului Editorial Trei. Ca și Hamnet, noua carte este un roman istoric care are în centru un personaj feminin, pe Lucrezia de’ Medici, căsătorită la 15 ani cu ducele de Ferrara, și constituie „portretul captivant al unei tinere care încearcă să se elibereze din cușca ei de aur”, în viziunea criticilor de la Publishers Weekly. Cartea apare în traducerea Marianei Piroteală.

Și ediția în limba română a cărții care a câștigat anul trecut Femina Étranger, Doamna Hayat de Ahmet Altan (traducere de Mădălina Ghiu), se află pe lista noutăților Anansi. World Fiction de la Gaudeamus. Scris în timpul detenției sale, din 2016 până în aprilie 2021, romanul lui Ahmet Altan este un elogiu adus libertății, iubirii, literaturii, vieții în general.

Din opera lui Joan Didon, una dintre cele mai iubite scriitoare traduse în colecția Anansi. World Fiction, cititorii vor putea regăsi la un preț special la Gaudeamus 2023 cea mai recentă traducere: Uite cum stă treaba, volum ce reunește douăsprezece eseuri inedite din perioada 1968–2000, de la începutul carierei sale de scriitoare așadar, scrieri deosebit de interesante pentru modul în care schimbarea de perspectivă propusă de Didion, recunoscută acum pentru detașarea sa, se înscrie în logica opiniilor sale.

O apariție editorială de excepție în seria Anansi. Mentor îi așteaptă pe iubitorii de cărți la Gaudeamus 2023: Puterea artei de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS și History Channel. Volumul, editat în condiții grafice excepționale, ne poartă într-o călătorie prin fantezia unora dintre cei mai celebri pictori ai lumii: Caravaggio, Rembrandt, David, Turner , Van Gogh, Picasso, Rothko. Documentarul cu același nume a câștigat în 2007 International Emmy Award for Best Arts Programming. Louis Ulrich este cel care semnează traducerea în limba română.

Una dintre cele mai importante romane publicate anul trecut în spațiul de limba engleză, Astfel de lucruri mărunte de Claire Keegan, carte nominalizată la Booker Prize 2022, la Dublin Literary Award 2023 și câștigătoare a Orwell Prize for Political Fiction 2022, a apărut recent în traducere în colecția Anansi. World Fiction. Descris de Colm Tóibín drept „un roman uimitor”, Astfel de lucruri mărunte (traducere de Iulia Anania) este primul roman al lui Claire Keegan, scriitoare cunoscută până acum pentru proza ei scurtă, o carte care a devenit, la scurt timp de la apariție, bestseller pe ambele maluri ale Atlanticului,

Lup roșu, negru leopard de Marlon James, finalist al National Book Award for Fiction în 2019, a sosit recent din tipografie și va fi de găsit la standul Grupului Editorial Trei de la Gaudeamus 2023. Lup roșu, negru leopard (traducere de Ona Frantz) deschide o saga stranie, un tur de forță literar și o incredibilă aventură, „o recreere fantezistă a Africii, cu ecouri din Tolkien, George R.R. Martin și Black Panther, dar plină de originalitate”, în viziunea lui Salman Rushdie, iar Marlon James este „un scriitor care trebuie citit”, completează acesta.

Romanul distins cu Premiul Planeta 2020, Aquitania de Eva García Sáenz de Urturi (traducere și note de Ana‑Maria Tamaș), se află de asemenea pe lista de noutăți a colecției Anansi. Woirld Fiction. Roman provocator, un thriller istoric captivant, Aquitania traversează un secol de răzbunări, intrigi și bătălii, gravitând în jurul a trei personaje care vor făuri ceea ce mai târziu se va numi Europa.

Două romane tulburătoare care explorează relația mamă-fiică au apărut recent în traducere în cadrul colecției Anansi. Wolrd Fiction. Este vorba despre Înotătorii de Julie Otsuka și Cum să-ți iubești fiica de Hila Blum.

Roman câștigător al Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2023, „o capodoperă elegiacă, tulburătoare” (Booklist), Înotătorii (traducere de Genoveva Cerchez) este un roman sfâșietor despre relația mamă­fiică, despre memorie și suferință.

Cum să-ți iubești fiica (traducere de Monica Pruteanu), roman finalist anul acesta la Femina étranger, urmărește, cu o rară precizie psihologică, pașii greșiți și amăgirile aparent nesemnificative ale vieții de familie, unde granița dintre protecție și posesie este atât de ușor de depășit, adesea fără cale de întoarcere.

Agustina Bazterrica, romancieră și autoare argentiniană de proză scurtă, figură centrală a scenei literare din Buenos Aires, a intrat recent în lista autorilor traduși în colecția Anansi. World Fiction cu romanul Noi, carnivorii, „un portret stupefiant al umanității care ar face orice pentru a obține satisfacția, chiar cu prețul propriei existențe, în viziunea criticilor de la Le Monde. Cartea apare în traducerea lui Marin Mălaicu‑Hondrari.

Lista noutăților Anansi. World Fiction de la Gaudeamus 2023 este completată de o serie de reeditări ale unor cărți-cult ale literaturii universale precum 2666 de Roberto Bolaño (traducere de Eugenia Alexe Munteanu), Călătorie la capătul nopții de LouisFerdinand Céline (traducere de Maria Ivănescu), Scrisori către Milena de Franz Kafka (traducere și note de Radu Gabriel Pârvu), Junky de William S. Burroughs (traducere și note de Sorin Gherguț).

De asemenea, romanul Fiica ascunsă de Elena Ferrante, o meditație profundă şi emoționantă asupra feminității și condiției de mamă, ecranizat în 2021, în regia lui Maggie Gyllenhaal, cu Olivia Colman, Jessie Buckley și Dakota Johnson în distribuție, a fost reeditat recent. Romanul apare în traducerea Ceraselei Barbone.

Cărțile din colecția Anansi. World Fiction vor putea fi achiziționate de-a lungul celor cinci zile ale Târgului de Carte Gaudeamus, ediția 2023, cu o reducere de 30%. Accesul publicului la ediția din acest an a târgului este liber. Programul de vizitare: zilnic, între orele 10:00 şi 20:00.

S-a stins din viață poetul Ioan Es. Pop
Literatură 19 Iunie 2024, 19:14

S-a stins din viață poetul Ioan Es. Pop

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă durere încetarea din viață a poetului Ioan Es. Pop . Prin...

S-a stins din viață poetul Ioan Es. Pop
Hedwig and the Angry Inch – spectacol Teatrul Stela Popescu – ajunge  pe 27 iunie la FITS – Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
Literatură 19 Iunie 2024, 12:46

Hedwig and the Angry Inch – spectacol Teatrul Stela Popescu – ajunge pe 27 iunie la FITS – Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Hedwig and the Angry Inch,  aflat în atenţia tuturor la un an după premieră după câştigarea  premiului...

Hedwig and the Angry Inch – spectacol Teatrul Stela Popescu – ajunge pe 27 iunie la FITS – Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la Sibiu: marți, 18 iunie, ora 18.00, Sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu
Literatură 17 Iunie 2024, 10:31

Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la Sibiu: marți, 18 iunie, ora 18.00, Sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu

Cristian Tudor Popescu își așteaptă cititorii sibieni marți, 18 iunie, ora 18.00, în Sala festivă a Bibliotecii...

Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la Sibiu: marți, 18 iunie, ora 18.00, Sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu
Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la Iași și Sibiu
Literatură 13 Iunie 2024, 05:43

Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la Iași și Sibiu

Cristian Tudor Popescu, Râsul dracului. Interceptări. Informații desecretizate. Autodenunțuri Editura Polirom, 2024...

Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la Iași și Sibiu
10 romane captivante, perfecte pentru o zi relaxantă la plajă
Literatură 12 Iunie 2024, 08:42

10 romane captivante, perfecte pentru o zi relaxantă la plajă

Editura ap! (ACT și Politon) vă invită în această vară să vă bucurați de lecturi pline de emoție și introspecție, cu o...

10 romane captivante, perfecte pentru o zi relaxantă la plajă
„Mici binecuvântări” - un roman despre desegregare, dispariţii şi crime misterioase | PODCAST
Literatură 11 Iunie 2024, 15:38

„Mici binecuvântări” - un roman despre desegregare, dispariţii şi crime misterioase | PODCAST

Aleasă de Amazon printre cele mai bune cărţi ale anului 2023 , cartea „Mici binecuvântări” este ultimul...

„Mici binecuvântări” - un roman despre desegregare, dispariţii şi crime misterioase | PODCAST
Cristian Fulaș la Târgul de Carte de la Madrid, ediția 2024
Literatură 11 Iunie 2024, 14:34

Cristian Fulaș la Târgul de Carte de la Madrid, ediția 2024

Cristian Fulaș participă la cea de-a 83-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid , care se desfășoară în...

Cristian Fulaș la Târgul de Carte de la Madrid, ediția 2024
5 romane pline de suspans, care te vor răcori în zilele călduroase de vară
Literatură 10 Iunie 2024, 08:49

5 romane pline de suspans, care te vor răcori în zilele călduroase de vară

În căldura toridă a verii, când soarele dogoritor te îndeamnă să cauți un refugiu răcoros, nu există loc...

5 romane pline de suspans, care te vor răcori în zilele călduroase de vară
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 11:30
Vacanță în FM
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru