Viața la 18 ani
24 Mai 2022, 08:49
Dragoste, viață de liceu, viață online, certuri cu părinți, sărăcie, abuzuri și multe alte teme ale adolescenței sunt prezente ca teme în noul podcast literar realizat de Robert Bălan. „Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scritori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
18 ani – vârsta marilor speranțe și-a marilor dezamăgiri, a primelor iubiri adevărate, a întrebărilor fără răspuns, a crizelor identitare care par să nu aibă soluție, a râsului fără motiv, a petrecerilor până dimineața, a certurilor monstruoase cu părinții, a celor mai mărețe planuri, vârsta când prieteniile se leagă pentru totdeauna, vârsta când poate încerci pentru prima dată droguri, sex, alcool, vârsta când niciun adult nu înțelege că a venit și timpul tău să experimentezi unele lucruri pentru prima dată.
Am invitat șapte scriitori să scrie despre ce înseamnă să ai 18 ani, din perspectiva cuiva care are 18 ani, cu tot ce poate să aducă cu sine această vârstă – experiențele în care te bucuri sau plângi, te îndrăgostești până peste cap sau urăști din toată inima, îți faci prieteni sau te izolezi într-un spațiu virtual din care nu vrei să mai ieși; și tot așa. Toate cele șapte povestiri surprind această lume dintr-o altă perspectivă și, împreună, conturează o imagine nu completă dar complexă despre ce înseamnă să fii adolescent în prezent.
„Pariul a fost ca poveștile să fie despre perioada adolescenței în zilele noastre. Și dacă unele teme ca dragostea sau atitudinea față de părinți sunt valabile pentru toate timpurile și toate epocile, la unele texte am avut nevoie de un dicționar să știm despre ce e vorba. Pentru mine a fost un mod de reflecție despre cum unele lucruri s-au schimbat ca formă: relațiile amoroase, modul de petrecere a timpului și altele. Dar problemele sunt cam tot aceleași pe care le-au avut și alții care acum au 30-40-50-60. Singurul lucru care s-a schimbat este modul în care sunt trăite aceste probleme sunt trăite. E diferit contextul socio-economic, există o prezență constantă și importantă a tehnologiei, sunt schimbări în modul în care sunt privite și tratate anumite probleme. Sper că adolescenții vor găsi ceva din viața lor în acest podcast, iar cei care au acum copii să își amintească că și ei erau pe acolo”, spune regizorul Robert Bălan, inițiatorul și realizatorul acestui proiect.
Podcastul poate fi ascultat pe Spotify, Acast, Google Podcasts, TuneIN, Deezer, Apple podcasts. (În curând și pe alte platforme.), începând de miercuri 25 mai și până la începutul lunii iulie, câte un nou episod în fiecare săptămână. Cel mai simplu este să dați SUBSCRIBE pe platforma pe care ascultați de obicei podcasturi.
FB event: https://fb.me/e/1xblzoI5M
Am 18 ani un proiect al Asociației Art No More, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Autori: Dan Coman, Augustin Cupșa, Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean - Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
Actori: Virgil Aioanei, Carmen Florescu, Elias Ferkin, Alex Fifea, Maria Obretin, Alice Monica Marinescu, Cristina Toma.
Muzică originală și sound design: Miron Ghiu
Înregistrări și editare: Petre Fall
Visuals: Liliana Basarab
Asistent de proiect: Andreea Drăghici
Un proiect conceput și coordonat de Robert Bălan
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.