Ascultă Radio România Cultural Live

Câștigători ai Concursului Internațional George Enescu vor susține recitaluri unice pe scena din Sibiu

25 August 2022, 09:04

„Muzica speranței” va răsuna în Sibiu între 4-18 septembrie 2022, în cadrul unei noi ediții a Concursului Internațional George Enescu.

Tineri artiști, câștigători ai Concursului Internațional George Enescu, îi vor încânta pe sibieni cu recitaluri extraordinare, la Sala Thalia: pianista sud-coreeană Yeon-Min Park, violonistul român Valentin Șerban acompaniat la pian de artistul Gabriel Gîțan și Daria Parkhomenko, o pianistă rusă de origine română.

Biletele la cele 3 recitaluri au fost puse deja în vânzare

Asociația Culturală Play, organizatorul și promotorul Concursului Internațional George Enescu la Sibiu, anunță punerea în vânzare a biletelor de acces la cele 3 recitaluri de gală susținute de unii dintre cei mai talentați artiști din noua generație, care ne vor frapa cu maturitatea muzicală precoce și versatilitatea stilistică.

Biletele se pot achiziționa online de pe platforma AmBilet.ro la prețul de 50 lei pentru acces general sau 25 lei pentru elevi, studenți, pensionari sau abonați ai Filarmonicii Sibiu.

Talentul incomensurabil al tinerilor artiști, confirmat la zeci de concursuri muzicale internaționale

Primul recital din seria celor trei este susținut de artista sud-coreeană Yeon-Min Park în 6 septembrie 2022, ora 19:00, la Sala Thalia. Artista și-a obținut recunoașterea prin câștigarea premiului I la prestigiosul Concurs Internațional George Enescu, în mai 2021, precum și o Mențiune specială pentru cea mai bună interpretare a compoziției lui George Enescu. În finală a interpretat Concertul nr. 3 al lui Rahmaninov cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui John Axelrod, uimind sala prin coloristica sunetelor și căldura interpretării.

Yeon-Min și-a descoperit pasiunea de nedescris pentru a fi pianistă de concert încă de la primul ei recital solo, la vârsta de 23 de ani și a început imediat un progres uluitor împreună cu instrumentul său. Are un talent nemărginit și o mare putere de a transmite emoție prin fiecare notă muzicală, adunând deja un palmares important de premii în numeroase competiții internaționale. A câștigat premiul I și premiul publicului la Concursul Internațional de Pian de la Lyon în 2019, premiul I la Concursul Internațional de Pian Suzhou Jinji Lake în 2017, premiul I la cel de-al 40-lea Concurs Internațional de Pian Palma d’Oro, premiul I la Concursul Internațional de Pian de la Hanoi în 2015, premiul I la Concursul Internațional de Pian din Mayenne 2016, premiul cel mai mare la Concursul Internațional de Muzică de la Seul în 2017 și cel mai mare premiu, precum și premiul pentru muzică de cameră la Concursul Chopin de la Darmstadt.

Cu repertoriul său complex, care acoperă de la baroc până la perioadele contemporane, Yeon-Min Park a susținut concerte în Coreea de Sud, China, Italia, Germania, Israel, Franța, România, Portugalia, Polonia, având interpretări solo, concerte de muzică de cameră și concerte orchestrale. Totodată, a colaborat cu importante orchestre ale lumii.

Concursul Internațional George Enescu la Sibiu prezintă în continuare recitalul extraordinar susținut de violonistul român Valentin Șerban și pianistul Gabriel Gîțan - joi, 15 septembrie 2022, ora 19:00, la Sala Thalia. Artiștii au pregătit un program cu opere de rezonanță, în care îmbină măiestria tehnică, emoția și dinamismul interpretării: Sonata nr. 3 „În caracter popular românesc" de Enescu, Sonata nr. 4 pentru vioară solo de Ysaye, Sonata nr. 2 în Re minor de Schumann și Fantezia "Faust" de Wieniawski.

Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român. Artistul, în vârstă de 31 de ani, a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. A câștigat importante concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România).

Pianistul Gabriel Gîțan a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București. A susținut recitaluri pe scene importante atât în calitate solistică, dar și alături de parteneri de muzică de cameră. Astfel, în decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Sala Mică a Ateneului Român a susținut șapte recitaluri camerale în cadrul Stagiunii de Marți Seara (2017-2022).

La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2020/2021, Gabriel Gîțan a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel. În iunie 2021 a cântat alături de violoncelistul Ștefan Cazacu într-un recital din cadrul Mogoșoaia ClasicFest, iar în septembrie 2021 a cântat împreună cu Valentin Șerban pe scena Sălii Auditorium Maximum din Cluj-Napoca într-un recital organizat în cadrul Festivalului Enescu 2021.

Ultimul recital de gală este susținut de pianista Daria Parkhomenko, câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu din București, ediția 2018. Evenimentul este programat sâmbătă, 17 septembrie 2022, ora 19:00, la Sala Thalia. Artista a pregătit un program muzical condensat, de o profunzime emoțională greu de cuprins în cuvinte, ce include lucrări semnate de Enescu - Sonata 1 op. 24, Rachmaninov - Variations on a Theme of Corelli, Op. 42, Schumann - Fantasiestücke op. 12 și Franck - Prélude, Fugue et Variation, Op. 18.

Daria s-a născut în Rostov-pe-Don, Rusia, a trăit în Ucraina, dar originile îi sunt românești. A început să cânte la pian la vârsta de 4 ani. A studiat la Colegiul Special de Muzică din cadrul Conservatorului de Stat Rahmaninov cu prof. Sergei Osipenko și continuă în prezent studiile cu prof. Stepan Simonian la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și la Școala de Muzică din Fiesole, Italia, cu prof. Eliso Virsaladze.

Artista este laureata a zeci de concursuri internaționale de pian, printre care Concursul de Pian de la Sendai, Japonia (premiul al III-lea și premiul publicului, 2019), Concursul de Pian СlaviCologne (premiul al II-lea, 2019), Concursul In musica din Roma (premiul al II-lea, 2018), La Palma d’Oro din San Benedetto del Tronto, Italia (premiul al III-lea, 2018), Concursul Pietro Iadeluca din Carsoli, Italia (premiul I, 2017), Concursul Mendelssohn de la Berlin cu Piano Trio HON (premiul al II-lea, 2017), Concursul de la Tallinn (premiul al III-lea, 2016), Concursul Nuova Coppa Pianisti la Osimo, Italia (premiul al II-lea, 2016), Concursul Hamburg Composers (premiul I, 2016), Concursul de Pian M.K. Čiurlionis în Vilnius (premiul al II-lea, 2015), Young Talents of Russia la Moscova (premiul I, 2009), Concursul de Pian Blütner la Kaliningrad (premiul al III-lea, 2007).

Totodată, a susținut recitaluri și concerte cu orchestre în săli importante din Rusia, Europa, Taiwan, Japonia, SUA, a cântat la festivaluri de renume și a participat la cursuri de măiestre susținute de Alfred Brendel, Dmitri Alexeev, Michel Béroff, Grigory Gruzman, Vladimir Ovchinnikov sau Anna Vinnitskaya.

Recitalurile din cadrul Concursului Internațional George Enescu la Sibiu sunt organizate de către Asociația Culturală PLAY - promotorul evenimentului și sunt co-finanțate de Primăria Municipiului Sibiu. Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Sibiu.

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:47

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews este invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de...

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:41

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024

Muzica clasică își dă mâna cu rock-ul, folclorul și cu ritmurile pop la o nouă ediție Cluj Symphony Experience....

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 14:07

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)

Madrigal în concert - Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu | Cu participarea...

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 13:04

DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești

În primele zile de vacanță, pe 22 și 23 iunie, Dumbrava Vlăsiei își deschide porțile și brațele pentru o...

DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești
Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 10:36

Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz

JazzBook Club , cea mai importantă scenă locală de muzică jazz, lansează proiectul cultural “Bursa JazzBook”,...

Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz
Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei
Muzică-Dans-Arte 18 Iunie 2024, 16:56

Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei

În iulie și august,  Fundația Calea Victoriei  organizează școlile de vară pentru adolescenți....

Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei
Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici
Muzică-Dans-Arte 18 Iunie 2024, 16:43

Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici

Muzeul Nicolae Minovici și Weekend Sessions vă invită la Picnic de Sânziene  în cea mai frumoasă grădină de...

Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici
John Surman, Mat Maneri și Lucian Ban reinterpretează colecția de folclor a lui Bartók la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 18 Iunie 2024, 12:48

John Surman, Mat Maneri și Lucian Ban reinterpretează colecția de folclor a lui Bartók la Ateneul Român

După concerte în marile săli și festivaluri din Europa, trio-ul  Transylvanian Folk Songs,  cu...

John Surman, Mat Maneri și Lucian Ban reinterpretează colecția de folclor a lui Bartók la Ateneul Român
Ascultă live

Ascultă live

19:30 - 20:00
Arte frumoase
Ascultă live Radio România Cultural
19:30 - 20:00
ALTERNATIVE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru