Ascultă Radio România Cultural Live

Curcubeul Polar, o experiență de realitate augmentată concepută pentru a crește gradul de conștientizare asupra persoanelor și drepturilor LGBTQIA+ 

30 August 2022, 12:22

Creat de artistul letono-britanic Kristaps Ancāns, Curcubeul Polar îi invită pe privitori să asiste la un curcubeu dublu care se întinde de-a lungul meridianului 26E de la Polul Nord la cel Sudic, în București, România, precum și de-a lungul altor locații din Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Arhipelagul Grecesc, Zimbabwe, Botswana.

În colaborare cu ASOCIAȚIA ACCEPT și ECPI-Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, sculptura de realitate augmentată Curcubeul Polar a artistului letono-britanic Kristaps Ancāns va fi vizibilă începând cu 1 septembrie 2022 în Piața Victoriei din în București, precum și de-a lungul globului, în locații situate pe linia meridianului 26E. Proiectul este curatoriat de Corina L. Apostol (Tallinn Art Hall) și va fi accesibil până pe 1 octombrie 2022.

Inspirat de faptul că la Polul Nord sau Sud nu există curcubee, proiectul lui Ancāns creează un dublu curcubeu virtual care se întinde între cei doi poli. Ancāns a creat Curcubeul Polar pentru a susține comunități aflate în situații de vulnerabilitate, apelând la sentimente de empatie, conștientizare și solidaritate. Proiectul este inspirat de ”Lanțul Baltic al Libertății” din 1989, când aproximativ 2 milioane de oameni din Letonia și Lituania și-au luat mâinile pentru a forma un lanț uman. Sub forma unei demonstrații politice pașnice, lanțul s-a întins pe o distanță de 692 km de-a lungul granițelor celor două țări în momentul dizolvării Uniunii Sovietice. Curcubeul Polar a fost lansat pe 1 iunie 2022, în colaborare cu Times Square Arts din New York, în onoarea Lunii PRIDE.

Începând cu 1 septembrie 2022, instalația va fi accesibilă pe dispozitivele smart prin intermediul aplicației Polar Rainbow dezvoltate de Ancāns în strânsă colaborare cu Platvorm, un studio de vizualizare a datelor din Tallinn, Estonia. Vizitatorii și spectatorii vor putea să descarce aplicația online.

Polar Rainbow App, App Store for iPhone and iPad  / App Store pentru iPhone și iPad

Polar Rainbow App, Google Play

Utilizatorii aplicației vor putea face fotografii ale curcubeului, precum și să trimită ”vederi digitale” personalizate pe diverse platforme folosind hashtag-ul #PolarRainbow.

”Consider că în zilele noastre arta trebuie să-și definească sensuri suplimentare inedite care să ne pregătească pentru o lume cu puncte de referință noi. Din punct de vedere istoric, apărarea drepturilor omului s-a născut în diferite contexte; de atunci, am dezvoltat noi tehnologii și am creat unelte de inspirație și susținere care au capacitatea de a uni comunitățile la nivel global. Curcubeul care leagă cei doi poli ne amintește despre provocările care persistă și, în același timp, despre faptul că bolta temporală poate aduce schimbări de durată” spune artistul Kristaps Ancāns.

”În contextul și conform istoriei Europei de Est, proiectul va accentua lupta continuă pentru drepturi civile depline și egale ale comunităților LGBTQIA+, având în vedere că încă se desfășoară eforturi pe anumite planuri pentru restricționarea drepturilor oamenilor din aceste comunități. Chiar recent, politicienii din România au introdus un proiect de lege periculos care poate deveni lege, ce propune interzicerea oricăror discuții despre identitatea de gen și homosexualitate în școli și locuri publice, ceea ce poate afecta viețile persoanelor din comunitate, precum și pe cele ale generațiilor viitoare. Curcubeul Polar oferă inspirație și e o invitație pentru toată lumea să se alăture și să își facă auzită vocea în susținerea egalității și a justiției pentru toți,” a observat Corina L. Apostol.

„În fața încercărilor constante de restrângere a drepturilor persoanelor LGBTI din România în spațiul public, de introducere a cenzurii în spațiul educațional pe criterii de orientare sexuală și identitate de gen, răspunsul nostru este unul singur: mai multă vizibilitate! Suntem parte a unei societăți democratice care trebuie să ne protejeze pe toți și pe fiecare dintre noi de politicile iliberale practicate la Moscova ori Budapesta”, atrage atenția Florin Buhuceanu din partea organizațiilor ACCEPT și ECPI.

Artistul și curatoarea au invitat parteneri din diferite organizații și comitete internaționale pentru a ajunge la oamenii aflați geografic în România de-a lungul liniei meridianului 26E unde va fi vizibil curcubeul. Organizațiile susținătoare ale LGBTQIA+ de mai jos (listă aflată în formare) vor distribui și vor promova curcubeul pe platformele lor:

Radio România Cultural (RO), tranzit.ro/ bucurești (RO), Goethe-Institut București (Goethe-Institut Bukarest) (RO), Igloo (RO), rfi Rômania (RO) Zeppelin (RO) Longyearbyen Pride (NO), Eesti LGBT Ühing - Estonian LGBT Association (EE),  Festheart (EE), Association of LGBT and their friends MOZAIKA (LV), RIGA PRIDE (LV), Lithuanian Gay League (LT), Bulgarian Helsinki Committee (BUL),  Positive Voice (GR), Rainbow School (GR), Pride Shelter Trust (SA), Triangle Project (SA), The Fruit Basket (SA), Asociația ACCEPT (RO), ECPI-Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice (RO).

Curcubeul Polar este produs în colaborare cu Tallinn Art Hall, Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Fundația Capitală a Culturii de Stat Letonă.

DESPRE KRISTAPS ANCĀNS

Kristaps Ancāns (n. Līvāni, Letonia) este un artist, scriitor și profesor al cărui portofoliu cuprinde instalații, sculptură și imagini în mișcare. Ancāns explorează confuzia din relația dintre oameni, natură și mașini printr-un joc conceptual evolutiv cu inteligență artificială proprie. Instalațiile sale – care adesea conțin o componentă cinetică – invită la interogație în relația lor cu privitorul.

Ancāns a expus, a ținut prelegeri și a predat în numeroase contexte internaționale, precum Times Square Arts, Publiek Park/S.M.A.K Museum, domobaal, Opera Națională din Letonia, Bienala Internațională de Artă Contemporană din Riga, Art Station Dubulti, Cereva Contemporary, Code Art Fair, Tate Exchange/Tate Modern, Museum of London, Royal Academy of Arts London, Hyde Park-Londra, Central Saint Martins/UAL, PEER, Five Years, Shoreditch Library, Muzeul Derby, precum și Art Gallery, Vienna Contemporary, Academia de Arte din Estonia, Tallinn Art Hall, Setouchi Triennale și Universitatea de Arte din Tokyo. El locuiește între Riga, Letonia și Londra, Marea Britanie.

DESPRE CORINA L. APOSTOL

Dr. Corina L. Apostol (n. Constanța, România) este curatoare la Tallinn Art Hall, curatoare și membră a comitetului director al proiectului internațional de cercetare bazat pe practică Beyond Matter (Dincolo de Materie, 2019-2023) și curatoarea Pavilionului Estoniei la cea de-a 59-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția (2022). În prezent, ea este lector invitat în cadrul proiectului de studiu POST - MA la Academia de Arte din Letonia. În trecut, a fost Mellon Fellow la Creative Time, unde a co-editat Making Another World Possible: 10 Creative Time Summits, 10 Global Issues, 100 Art Projects (A Face Posibilă o Altă Lume: 10 Summituri Creative Time, 10 Probleme Globale, 100 Proiecte de Artă, Routledge, 2019) și a fost co-curator la Summitul Creative Time ”Despre Arhipelaguri și Alte Imaginare” (2018) în Miami. Ea locuiește între Tallinn, Estonia și Riga, Letonia.

DESPRE PLATVORM

Platvorm este un studio de vizualizare de date specializat în mixarea spațiului fizic cu cel digital. Ei dezvoltă concepte și construiesc platforme digitale inovatoare cu accent pe date din timp real și conținut dinamic generat de utilizator. Sunt stabiliți în Tallinn, Estonia.

Cea mai mare ediție Romanian Jewelry Week - peste 230 de designeri, 8 expoziții colective, 4 locații culturale conexe
Muzică-Dans-Arte 26 Septembrie 2023, 14:39

Cea mai mare ediție Romanian Jewelry Week - peste 230 de designeri, 8 expoziții colective, 4 locații culturale conexe

    Asociația Assamblage  continuă maratonul bijuteriei contemporane din acest an cu cel mai amplu eveniment...

Cea mai mare ediție Romanian Jewelry Week - peste 230 de designeri, 8 expoziții colective, 4 locații culturale conexe
Vreme de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă. Din 1 octombrie începe BIENALA ALBASTRĂ, ediția a treia!
Muzică-Dans-Arte 26 Septembrie 2023, 13:37

Vreme de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă. Din 1 octombrie începe BIENALA ALBASTRĂ, ediția a treia!

Asociația Culturală Artessentia organizează în Brașov, în perioada 1 octombrie- 5 noiembrie 2023, BIENALA...

Vreme de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă. Din 1 octombrie începe BIENALA ALBASTRĂ, ediția a treia!
Classic Unlimited 2023 - Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian debutează la Reșița, pe 1 octombrie
Muzică-Dans-Arte 26 Septembrie 2023, 13:33

Classic Unlimited 2023 - Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian debutează la Reșița, pe 1 octombrie

Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian Classic Unlimited va debuta pe 1 octombrie, în centrul...

Classic Unlimited 2023 - Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian debutează la Reșița, pe 1 octombrie
Cea de-a 23-a ediție One Night Gallery are loc la MINA, Museum of Immersive New Art
Muzică-Dans-Arte 26 Septembrie 2023, 12:23

Cea de-a 23-a ediție One Night Gallery are loc la MINA, Museum of Immersive New Art

One Night Gallery, prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou...

Cea de-a 23-a ediție One Night Gallery are loc la MINA, Museum of Immersive New Art
Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB
Muzică-Dans-Arte 26 Septembrie 2023, 05:46

Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB

Scena Gândirii , seria de conferințe desfășurate sub cupola Operei Naționale București, revine în stagiunea de...

Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB
Tech Rider's Dilemma - despre disfuncționalități, arhivare și conservare în arta noilor media
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 14:24

Tech Rider's Dilemma - despre disfuncționalități, arhivare și conservare în arta noilor media

Ce se întâmplă cu lucrările de artă care devin disfuncționale, mai pot intra într-un circuit expozițional?...

Tech Rider's Dilemma - despre disfuncționalități, arhivare și conservare în arta noilor media
CELULAR - un proiect cultural de cercetare, documentare artistică și producție de teatru
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 14:17

CELULAR - un proiect cultural de cercetare, documentare artistică și producție de teatru

CELULAR, un proiect cultural de cercetare, documentare artistică și producție de teatru este menit să implice publicul urban...

CELULAR - un proiect cultural de cercetare, documentare artistică și producție de teatru
Festivalul internaţional PROPATRIA se desfăşoară în 6 ţări şi începe pe 1 octombrie în celebra Piazza di Spagna din Roma cu Ansamblul folcloric “Țara Vrancei”
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 13:39

Festivalul internaţional PROPATRIA se desfăşoară în 6 ţări şi începe pe 1 octombrie în celebra Piazza di Spagna din Roma cu Ansamblul folcloric “Țara Vrancei”

Artiști români din toate colțurile lumii ajung anul acesta prin Festivalul Internațional PROPATRIA în comunități...

Festivalul internaţional PROPATRIA se desfăşoară în 6 ţări şi începe pe 1 octombrie în celebra Piazza di Spagna din Roma cu Ansamblul folcloric “Țara Vrancei”
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru