Ascultă Radio România Cultural Live

Evenimentele conexe desfășurate sub egida Festivalului Internațional George Enescu multiplică experiența festivalieră în București și în alte 12 orașe din România

Evenimentele conexe desfășurate sub egida Festivalului Internațional George Enescu multiplică experiența festivalieră în București și în alte 12 orașe din România
Recital David Grimal Foto: Alex Damian

22 August 2023, 16:45

Spiritul generozității prin muzică se multiplică în perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.

Evenimente conexe ale Festivalului Internațional George Enescu la București

Desfășurat sub Înaltul Patronaj la Președintelui României și produs de Ministerul Culturii, Festivalul oferă publicului din București ocazia să experimenteze un moment de deconectare coregrafică, poetică și imersivă: WOLGFANG, o instalație de tip performance filmată în VR de Gigi Căciuleanu, produsă de Art Production Foundation. La producție au luat parte actorii Lelia Marcu-Vladu (Regina Nopții), Lari Giorgescu (Visătorul), Ana Iacob (ArlecchinA) și Bogdan Iacob (ColombinO) dând viață unor personaje ce evoluează într-un spațiu mozartian atemporal. Instalația va putea fi vizitată pe toată durata Festivalului la Sala Palatului, Foaier etaj.

Marți, 5 septembrie, este ziua proiecțiilor de film în Studioul de operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București. La ora 13.30 se vor proiecta un scurt film documentar despre dirijorul Sergiu Celibidache și un inedit film despre ediția 1991 Concursului George Enescu, ambele regizate de Nicoale Corjos. Proiecția va continua la ora 15.00 cu filmul muzical documentar 'Constantin Silvestri Avant-Gardist, Master Improviser, Homme Passionné, o serie de 7 mini-filme produsă la Londra de pianista Anda Anastasescu și editorul Nicoals Gaster. Ambele proiecții vor fi prezentate și comentate de bine-cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor. Intrarea publicului este liberă în limita capacității sălii.

Trei evenimente ce vor avea loc în București în perioada în care se desfășoară Festivalul Internațional George Enescu sunt menite să dea contur parteneriatului de tradiție dintre Festival și Muzeul Național George Enescu. Având ca scop extinderea interacţiunii dintre Festival şi oraş, precum şi diversificarea experienţei festivaliere pentru public, programul pregătit de Muzeul Enescu va fi compus din două expoziții și un concert ce au loc în perioada 27 august - 24 septembrie. Pe întreaga durată a Festivalului la Sala Palatului va putea fi vizitată expoziția foto-documentară „George Enescu în Franța”, expoziție ce valorifică documente din arhiva Muzeului Național George Enescu, concepută și realizată de Cristina Andrei și Adina Sibianu, cu grafică de Oana Carianopol. O a doua expoziție organizată de Muzeul Național George Enescu va putea fi vizitată în perioada 1 - 24 septembrie la Universitatea Națională de Muzică din București, o expoziție foto-documentară realizată de Irina Nițu și graficianul Horia Nițu, bazată pe reconstituirea prodigioasei activități muzicale ale lui George Enescu în multiplele sale ipostaze de compozitor, violonist, dirijor și pianist, în perioada 1923-1950 intitulată „George Enescu pe continentul american”. În cadrul aceluiași parteneriat va avea loc și concertul „Enescu și compozitorii de azi”, al ansamblului Devotiomoderna condus de Carmen Cârneci, ce are loc vineri, 15 septembrie, la Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București.

Tot anul acesta, Festivalul Internațional George Enescu are plăcerea de a găzdui la București proiectul cultural „Lumières d´Europe”, proiect de tip rezidență muzicală lansat de violonistul francez David Grimal, aflat la a doua ediţie şi desfăşurat sub Înaltul Patronaj al UNESCO, susținut de Ambasada Franței la București, Institutul Francez și Artexim. Un număr de 14 tineri artiști selectați vor avea oportunitatea de a participa la sesiuni multidisciplinare alături de muzicieni renumiți și vor putea să cânte alături de aceștia, în perioada 1 - 10 septembrie. Programul va include 5 concerte susținute de bursierii programului alături de muzicienii invitați, instrumentiști de prestigiu din Europa: pianistul Philippe Cassard, violista Diemut Poppen, violoncelista Anne Gastinel și directorul artistic al programului, violonistul David Grimal. Concertele vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București (6 septembrie ora 19.00, Sala Auditorium și 7 septembrie, ora 13.00 Sala George Enescu), Sala Colosseum a Teatrului Godot (8 septembrie, ora 13.00 - bilete disponibile aici) și la Sala Scoarțelor a Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești de la porțile Bucureștiului” (Palatul Mogoșoaia), sâmbătă 9 septembrie, la orele 11.00 și 16.00 (intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Detalii despre programele tuturor concertelor din rezidența Lumières se pot găsi aici. Din programul proiectului „Lumières d´Europe” fac parte și 4 conferințe ce vor avea loc la Institutul Francez în zilele de 2, 4 și 5 septembrie, de la ora 17:00 și la Universitatea Națională de Muzică din București, Sala Constantin Silvestri în 3 septembrie, de la ora 17.00. Temele discutate vor fi: De ce să mai compunem muzică în secolul 21? (compozitorul Eric Montalbetti), Avangarda și muzica românească (Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă din București), Revoluții în fizică la începutul secolului al 20-lea (Serge Haroche - laureat al premiului Nobel în fizică) și o conferință-dialog cu Sever Voinescu, director Dilema Veche în dialog cu Valentina Sandu-Dediu, rector al New Europe College. Intrarea este liberă la toate cele 4 conferințe, în limita locurilor disponibile.

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România în parteneriat cu Artexim organizează patru concerte camerale dedicate muzicii româneşti care vor avea loc la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (sălile „George Enescu” şi „Constantin Silvestri”) și la L’Amphitheatro Art Club. În program vor fi două recitaluri susţinute de trio-uri (Trio Contraste - 3 septembrie şi Trio de Coarde Profil - 22 septembrie) şi două recitaluri de lied (Duo Manoleanu - 9 septembrie şi Duo Codreanu-Dembinski - 10 septembrie). Mai multe informații despre programele concertelor aici.

Evenimente conexe ale Festivalului Internațional George Enescu în țară

Orchestra Filarmonică din Arad va concerta joi, 14 septembrie de la ora 19:00 la Palatul Cultural din Arad, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, cu un program cu lucrări de Schumann și Dvořák, iar solist va fi violoncelistul Benjamin Kruithof, câștigătorul Concursului Internațional George Enescu 2022.

Două concerte vor avea loc și la Botoșani: primul dintre ele luni, 4 septembrie de la ora 18:30 - Camerata Regală, condusă de dirijorul Constantin Grigore cu violonista Anna Țifu și vineri 22 septembrie de la ora 19:30 la Casa Memorială George Enescu din fosta comună Liveni - Orchestra Filarmonicii George Enescu din Botoșani, condusă de dirijorul Alexandru Ilie cu Ștefan Aprodu la vioară, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2022.

La Brașov are loc un concert ce marchează parteneriatul de tradiție al Festivalului cu Muzeul Național George Enescu, Recitalul cameral „Enescu pe înțelesul tuturor” cu Ștefan Ignat bariton și Roman Manoleanu la pian, vineri 22 septembrie de la ora 18:00 în Foaierul Operei.

Publicul din Constanța va avea ocazia să participe la recitalul cameral vocal-instrumental „George Enescu și 1001 de nopți în stil francez”, cu Raluca Pasquettin mezzosoprană și Andreea Bratu la pian, miercuri 6 septembrie de la ora 18:00, organizat de Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin.

La Craiova, Orchestra Filarmonicii Oltenia va concerta vineri, 22 septembrie, de la ora 19:00, la Filarmonica Oltenia. Orchestra va fi condusă de dirijorul Jacek Rogala, iar solist va fi violoncelistul Benjamin Kruithof, câștigătorul Concursului Internațional George Enescu 2022.

La Cluj-Napoca vor avea loc 5 evenimente în cadrul unei seri de concerte organizate de Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, în Sala Studio a Academiei. Se vor organiza două recitale camerale (14 și 16 septembrie), două concerte ce vor celebra muzica compozitorilor clujeni în Festivalul Internațional George Enescu (13 și 15 septembrie) și un concert al Ansamblului Couleurs, dirijat de Alexandru Ștefan Murariu (17 septembrie), dublu câștigător al premiului de compoziție la Concursul Internațional George Enescu, pentru secțiunile muzică de cameră și muzică simfonică.

La Pitești va avea loc un concert cu lucrări de Franz Liszt și Ludwig van Beethoven, joi, 14 septembrie, de la ora 19:00, când pe scena Centrului Multifuncțional va urca Orchestra Filarmonicii din Pitești condusă de dirijorul Constantin Grigore, cu Adela Liculescu la pian pe post de solistă, laureată a Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVII-a.

La Ploiești publicul va avea ocazia să asculte Orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești într-un concert cu trei soliști: Liviu Prunaru (vioară), Lorena Țecu (pian) și Ștefan Cazacu (violoncel), pe data de 14 septembrie, la Filarmonica Paul Constantinescu. Ștefan Cazacu este laureatul secțiunii violoncel a Concursului Enescu desfășurat în 2020/21.

Și la Râmnicu Vâlcea are loc un concert dedicat compozitorului maghiar Franz Liszt pe data de 18 septembrie, în Sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu. Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu va fi condusă de dirijorul Gian Luigi Zampieri, cu Adela Liculescu la pian.

Orchestra Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare va urca pe scena Sălii Mari a Filarmonicii pe data de 14 septembrie de la ora 19:00, într-un concert dirijat de Sergey Simakov cu Ioana Forna la vioară. În program vor fi compoziții de George Enescu, Samuel Barber și Dimitri Șostakovici. Solistul serii este violoncelistul Constantin Borodin, laureat al ediției a XVIII-a a Concursului Enescu desfășurată în anul 2022.

Pe 14 septembrie, de la ora 12:00, la Casa Memorială George Enescu din Sinaia, are loc recitalul de lied „Redescoperindu-l pe George Enescu”, un eveniment ce face parte din parteneriatul Festivalului cu Muzeul Național George Enescu, cu Rodica Vică soprană și Adina Cocargeanu la pian.

La Târgoviște va avea loc concertul Orchestrei Simfonice de Tineret Andante, sub bagheta dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea, avându-i ca soliști pe Octavian Lup, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2018, Yasmina Militaru la vioară și Sarah-Alexandra Nidelcu la pian, vineri, 8 septembrie, de la ora 17:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra.

Mai multe detalii despre Evenimentele conexe în secțiunea dedicată de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/evenimente-conexe/

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim.

Expoziția-eveniment „Nicolae Grigorescu – pictor al ethosului românesc” deschide la Muzeul Național din Gdańsk Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025
Muzică-Dans-Arte 25 Iulie 2024, 00:23

Expoziția-eveniment „Nicolae Grigorescu – pictor al ethosului românesc” deschide la Muzeul Național din Gdańsk Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 va fi inaugurat în Polonia prin expoziția-eveniment „ Nicolae...

Expoziția-eveniment „Nicolae Grigorescu – pictor al ethosului românesc” deschide la Muzeul Național din Gdańsk Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025
Muzica, artele, istoria și tradițiile se reunesc la ARTmania Festival!
Muzică-Dans-Arte 25 Iulie 2024, 00:07

Muzica, artele, istoria și tradițiile se reunesc la ARTmania Festival!

Acces gratuit pentru participanții la ARTmania Festival 2024 în Complexul Muzeal ASTRA și la jumătatate de preț în muzeele si...

Muzica, artele, istoria și tradițiile se reunesc la ARTmania Festival!
ARTA CA TERAPIE by CREATE.ACT.ENJOY - bune practici în lucrul cu grupurile vulnerabile
Muzică-Dans-Arte 24 Iulie 2024, 08:44

ARTA CA TERAPIE by CREATE.ACT.ENJOY - bune practici în lucrul cu grupurile vulnerabile

Asociația Create.Act.Enjoy, cunoscută pentru intervenții artistice în spații neconvenționale, inclusiv spitale din...

ARTA CA TERAPIE by CREATE.ACT.ENJOY - bune practici în lucrul cu grupurile vulnerabile
Balkanik Festival se întoarce între 6 și 8 septembrie la Grădina Uranus
Muzică-Dans-Arte 24 Iulie 2024, 08:41

Balkanik Festival se întoarce între 6 și 8 septembrie la Grădina Uranus

Balkanik Festival – Home of World Music , eveniment recunoscut pentru atmosfera sa unică, artiștii inediți pe care...

Balkanik Festival se întoarce între 6 și 8 septembrie la Grădina Uranus
Animest.19: între 4 - 13 octombrie, redescoperim orașul împreună
Muzică-Dans-Arte 24 Iulie 2024, 00:54

Animest.19: între 4 - 13 octombrie, redescoperim orașul împreună

De ce iubim orașul? Ce ne încântă, incită și entuziasmează la viața urbană? Sau, din contră, ce nu ne place, ne...

Animest.19: între 4 - 13 octombrie, redescoperim orașul împreună
Pianista de renume mondial Lilya Zilberstein va susține în toamnă un recital de pian la Ateneul Român din București
Muzică-Dans-Arte 24 Iulie 2024, 00:20

Pianista de renume mondial Lilya Zilberstein va susține în toamnă un recital de pian la Ateneul Român din București

Evenimentul face parte din programul Concursului Internațional George Enescu

Pianista de renume mondial Lilya Zilberstein va susține în toamnă un recital de pian la Ateneul Român din București
CODRU Festival se mută din Parcul Central al Timișoarei în Pădurea Verde,  fosta Grădină Zoologică a orașului
Muzică-Dans-Arte 23 Iulie 2024, 11:37

CODRU Festival se mută din Parcul Central al Timișoarei în Pădurea Verde, fosta Grădină Zoologică a orașului

SUBCARPAȚI X Orchestra Filarmonicii Banatul feat. Dope D.O.D., Alternosfera, Lupii lui Calancea și HVNDS sunt cele mai noi...

CODRU Festival se mută din Parcul Central al Timișoarei în Pădurea Verde, fosta Grădină Zoologică a orașului
În pregătirea ediției aniversare se lansează „ARTmania in context” ce aduce festivalierilor participanți la ARTmania o serie de performance-uri și colaborări culturale inedite desfășurate în spații de patrimoniu
Muzică-Dans-Arte 23 Iulie 2024, 11:34

În pregătirea ediției aniversare se lansează „ARTmania in context” ce aduce festivalierilor participanți la ARTmania o serie de performance-uri și colaborări culturale inedite desfășurate în spații de patrimoniu

Sibiu, iulie 2024 – Vinerea și sâmbăta aceasta vor oferi participanților la ARTmania Festival o serie de...

În pregătirea ediției aniversare se lansează „ARTmania in context” ce aduce festivalierilor participanți la ARTmania o serie de performance-uri și colaborări culturale inedite desfășurate în spații de patrimoniu
Ascultă live

Ascultă live

03:00 - 03:30
Veneticii (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
03:05 - 03:30
AGENDA GLOBALĂ (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru